søndag 11. januar 2015

Leseplaner 2015

Vi er allerede godt inne i januar, og det er på høy tid å avsløre hvilke leseplaner en har for kommende år. Egentlig har jeg ikke hatt så god tid til å tenke på det, annet enn at jeg har skjønt at en ny leserekord, altså mer enn 150 leste bøker på ett år, er en umulighet per nå. Og det har jeg ikke noe problem med! I vår skal masteroppgava leveres inn, i tillegg til at jeg også skal ha andre eksamener, og jeg forventer at det blir svært mye å gjøre over en periode på to til fire måneder. Også i hjemmet ellers blir det mye å holde på med. Derfor velger jeg å holde det hele litt mer nøkternt enn det som kanskje er nødvendig denne gangen, så får jeg heller eventuelt få gleden av å nå alle mine mål og i verste eller beste fall overgå dem. Kort oppsummert har jeg funnet ut at det må bli omtrent slik:

Mitt generelle lesemål er satt til 60 bøker.
Hvordan disse 60 titlene og forfatterne skal fordeles reint sjangermessig eller med tanke på språk, nasjonalitet, tematikk, stil, litterær epoke eller lignende, har jeg ingen endelig plan for enda, så derfor er de overordna kategoriene enkle og romslige. Av de 60 bøkene skal det være:
- 10 faglitterære bøker
- 12 1001-bøker
- 9 skjønnlitterære titler gjennom Bokhyllelesing 2015
- 6 biografier

Jeg vil med andre ord fortsette, så langt det er mulig, med å følge opp de tre lesesirklene jeg deltar i, den hos Line, den til Ingalill og den jeg sjøl administrerer. Av årets planlagte 1001-bøker er det mange jeg har lest, så der vil jeg bytte ut titlene ved behov. Målet er ei 1001-bok i måneden. Når det kommer til biografier, vil jeg prioritere de jeg har i hyllene før jeg går videre til mammas hyller eller biblioteket. Å lese ut av egne ulesthyller er som kjent også poenget i Bokhyllelesinga. Derfor har jeg her laga en tilleggsmålsetting, nemlig at jeg ikke skal kjøpe noen nye bøker til disse tre lesesirklene. Da får jeg heller lese litt på sida av kriteriene eller stå over runden i sin helhet. De 10 faglitterære bøkene forventer jeg å lese gjennom studiene, og her regner jeg med at noe må kjøpes.

Etter at disse bøkene er lest, står jeg igjen med 23 ledige bokplasser, som kan fylles med akkurat hva jeg vil. Etter å ha vært dedikert student i mange år og etter det jeg forventer blir et intenst masteroppgavekjør i vårsemesteret, har jeg tenkt til å unne meg en lang og god periode med koselesing, lystlesing, frilesing - kall det hva du vil - jeg vil lese det som er bra, det jeg har hatt lyst til å lese lenge, bøker som er krevende, som tar tid, litteratur som gir meg noe ekstra, som berører, litteratur som betyr noe, av forfattere som er spennende, annerledes, særdeles dyktige, viktige eller interessante. Og disse ønskene vil jeg forsøke å sammenfatte med å fortsette å lese ut av egne ulesthyller, noe som kan virke som et slags Sisyfosarbeid, men som likevel må gjøres. Per nå har jeg nemlig to bokstabler på golvet, og målet er å få disse opp og inn i hyllene.

Derfor har jeg laga meg ei liste med ønskebøker i år også. Denne lista består av bøker jeg har veldig lyst til å prioritere i året som kommer, og som gjerne kan smette inn på noen av de 23 ledige plassene nevnt i avsnittet over. Etter lengre tids glaning i bokhylla og litt veiing av for og i mot og så videre, blei lista for 2015 sånn:

  1. Alexander L. Kiellands samla verker (4 bind)
  2. Olav Duun: Mennesket og maktene
  3. Solar av Ian McEwan
  4. Ei bok av Tove Ditlevsen
  5. Biografien om Sigrid Undset av Gidske Anderson
  6. Selma Lagerlöfs bøker om familien Löwensköld (3 bind)
  7. Resterende verker av Ragnhild Jølsen (2 bind)
  8. Per Olov Enquist: Magnetisørens femte vinter
  9. Linn Ullmann: Det dyrebare
10. A.S. Byatt: Besettelse
11. Ei bok av Karen Blixen
12. Carl Frode Tiller: Innsirkling 2
13. Jane Austens Emma

13 klart formulerte lesemål bestående av totalt 19 bøker der altså. Og om jeg leser alle titlene, gjenstår det bare fire bøker før jeg får full pott for leseåret 2015. Men det forventer jeg egentlig ikke, for plutselig har jeg lyst til å lese noe helt anna, og gjør akkurat det. I alle tilfelle må jeg som kjent vente ett helt år med å finne ut av det. Så lenge jeg har leselyst, tid og en smule ro og fred, er det mye som ordner seg!

Ett annet mål er naturligvis at jeg ønsker å fortsette med å skrive om mye av det jeg leser. Dette vil jeg holde på med så lenge det fortsetter å være både moro og givende. Jeg vil også følge opp årets bokhyllelesing så godt jeg kan. I perioder kommer jeg nok til å ta kortere eller lengre pauser fra dette multimediale, pålogga livet, men ellers vil det være jevnlige bokinnlegg å finne her. Hva skal forresten du lese i 2015? Om vi har noen av de samme titlene på blokka, er det bare hyggelig med ei samlesing. Ta gjerne kontakt under.

Riktig godt leseår til dere alle!

2 kommentarer:

  1. Fine lesemål dette. Jeg har lest Tiller, Enquist og Ullmans bøker av disse, og muligens Duun. I alle fall har Mennesket og maktene stått i hylle mi i evigheter og jeg har nok lest den en gang, men jeg kan tenke meg å lese den igjen. Mine mål for 2015 er å lese masse fra hylla, samt lese mer av Eivind Hofstad Evjemo (to bøker), Sofi Oksanen (må skaffes), Margareth Atwood (kommer til Lillehammer, så jeg må lese meg opp på henne før jeg drar dit), Hamsun, mer av Marit Tusvik, og minst en bok av Tomas Espedal. Har skrevet mer om målene mine her: http://artemisiasverden.blogspot.no/2015/01/arsoppsummering-av-2014-samt-lesemal.html#more Ja, og så må jeg fortsette å lese norske 2015-bøker, men ikke så mye som jeg har lest i 2014.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det, Anita! Ser ut som om du også har masse fint og variert i vente. Og så bra at du leser mye norsk. Sofi Oksanen og Hamsun er forfattere som det bør leses mer av her i gården også, og Espedal har jeg på vent i hylla. Spørs om den blir lest i år, men den er der i alle fall! Å se Margaret Atwood i sving er en drøm for meg også, men det spørs om det blir en realitet. Når går årets litteraturdager av stabelen?

      Slett