onsdag 4. mai 2016

Vårlesing, del III

Det er blitt mai, og sjøl om det både er sol, sludder, snør, regner, hagler og blåser surt om hverandre, så er det ikke til å komme utenom: Vi har plukka både hestehov og hvitveis, gullregnen i hagen har fått sine gylne blomster, det er knopper på syrinen, gressløken har kommet med sine friske, grønne skudd, det grønnes i gresset i hagen og det lukter vår! Men vårtid er også eksamenstid, så jeg får ikke lov til å lese noe som ikke er pensum før det hele er overstått. Vi ses på den andre sida!

Carl Frode Tiller
Tiller er fortsatt ventegutt nummer en, jeg lader opp til siste bind i trilogien med å kvie meg litt. Men den er på leselista, så det er vel bare å få det unnagjort. Etter eksamen, altså. 

Alexander L. Kielland
Jeg har akkurat kommet i gang med andre bind av forfatterens samla verker. Første tekst ut er romanen Arbeidsfolk fra 1881. Foreløpig er jeg litt usikker på hvor det går, men jeg koser meg! Dette blir den eneste ikkepensumrelaterte boka i tida framover, dersom det blir noe slik lesing.

Flatøybok
Jeg har kost meg så innmari med første halvdelen av bind to av Flatøybok, som jeg leste i forbindelse med tredje runde av Bokhyllelesing 2016, og jeg gleder meg noe helt enormt til å lese resten! Men, som sagt, det blir etter eksamen...

Ingvild H. Rishøi
Historien om Fru Berg blei lest ferdig i mars, men jeg fikk ikke tid til å skrive om boka før i april. Jeg likte denne novellesamlinga bedre enn debuten, og har faktisk litt lyst til å lese Vinternoveller også. Mange av tekstene til Rishøi er kan hende litt for enkle, men når hun makter å forene tid, sted, personer og historie, blir det veldig bra.

Karen Blixen
Og i april blei Skjebneanekdoter av Karen Blixen lest. Det var heller tilfeldig at det blei to novellesamlinger av to kvinner på rappen, innimellom sagalitteratur og pensum, men du verden, for noen kontraster en får med å lese slik! Brått blir Rishøis tekster forferdelig enkle og platte, mens Blixens historier er kompakte og komplekse. Men jeg har ikke så stor sans for Blixens måte å avslutte ei historie på, det henger liksom alltid litt i løse lufta. Omtale kommer.

Hilde K. Kvalvaag
Og plutselig hadde jeg vært i ulesthylla igjen, gitt. Og der grafsa jeg til meg den lille boka Skagerrak, som gjorde stort inntrykk. Kvalvaag er en forfatter jeg ikke har lest før, men jeg kommer nok til å følge litt med i tida framover. Omtale kommer her også.

Gyrðir Elíasson
Mot slutten av mai skal vi lese novelle- eller diktsamlinger fra 2000-tallet i forbindelse med fjerde runde av Bokhyllelesing 2016. Jeg grubla fælt på hva jeg skulle ta for meg og hadde mest lyst til å lese dikt, men jeg hadde ikke noe særlig til utvalg. Så fant jeg Mellom trærne, novellesamlinga til Elíasson som mottok Nordisk Råds litteraturpris i 2011. Det måtte bare bli den! Ikke minst blir det spennende å ha Flatøybok i bakhodet underveis - hvordan skiller den nye, islandske prosaen seg fra den gamle?

Faglitteratur
Jeg leser så det spruter, når jeg kan, og terper til stadighet på estetiske og kunsthistoriske begreper. Det er mye å holde styr på, men det er samtidig både moro og spennende. Nå som jeg har lest alt jeg skal, er det repetisjon som står i høysetet. Pensum, penn og skriveblokk ligger klart, og jeg begynner med: Hva er kunst?

Ønsker dere en finfin lesemåned!

2 kommentarer:

  1. Her var det mye variert, og det ser ikke ut til at du kommer til å bli oppråd for lesestoff med et første! Lykke til med både pensum og pleasure!

    SvarSlett