søndag 3. januar 2016

Bokhyllelesing 2016

Kjære alle nye og gamle bokhyllelesere, den 18. januar braker det løs med første runde av leseutfordringa Bokhyllelesing 2016. Og allerede nå kan dere begynne med planlegging og påmelding! Kriterier er som kjent at boka du leser må være henta fra din egen haug, stor eller liten, med uleste bøker, slik at denne på sikt minker (i alle fall i teorien, men det forutsetter jo at det går mer ut enn det kommer nytt inn...). Dessuten må boka passe sånn høvelig med den aktuelle rundens kriterier, eller i alle fall være inspirert av dem.

Om du har blogg eller ikke, er ikke så farlig, og det er heller ikke så nøye om du legger ut innlegg om bøkene til rett tid (men det er veldig hyggelig om du gjør det). Det viktigste er å delta og å få orden på den eller de hersens hyllene som bare fylles opp og fylles opp. En god idé kan være å begynne bakerst i kronologien (for eksempel etter bøkenes anskaffelsesår), slik at du fort ser effekten systematisk lesing har, men her står du naturligvis helt fritt.

Det er Bjørg som er opphavskvinna bak prosjektet og leseutfordringa for 2014, men seint på høsten samme år fikk jeg være med på å klekke ut kategorier for 2015. Nå i 2016 har jeg gjort jobben på egenhånd, og jeg håper at resultatet faller i smak hos de fleste. Kategoriene er, som i fjor, basert på tilbakemeldinger, forslag og synsinger fra alle deltakere som har ytra seg om saken. Noen kategorier er tatt helt bort til fordel for nye, andre er snevra inn eller åpna opp i håp om at det da vil være enklere å finne ei bok som passer.

Mange vil kanskje savne en mulighet til å lese på kryss og tvers av ulike sjangre, og derfor vil jeg presisere at der det ikke står noe konkret i avgrensinga kriteriene gir, har du mulighet til å gjøre nettopp det. For å bruke første runde i 2015 som et eksempel: ei bok med grønt omslag kan være en klassiker, ei 1001-bok, en ny, norsk roman, ei barnebok, et skuespill, en ungdomsroman, en sakprosautgivelse, en biografi, ei faktabok og så videre. Du står med andre ord helt fritt! Den største avgrensinga er faktisk dine egne ulesthyller.

Under følger altså kategorier og bolker for Bokhyllelesing 2016. Hvis du ønsker å melde deg på, kan du gjøre det i kommentarfeltet eller på sida Bokhyllelesing 2016 som snart er å finne her på bloggen. Dersom du har spørsmål eller innspill, er det naturligvis bare å ta kontakt. Solid deltakelse, gjerne dokumentert med løpende blogginnlegg og/eller kommentarer underveis, vil, i år som i fjor, ved hjelp av loddtrekning premieres med ei stor bokpakke ved årets slutt. Å lese gammelt lønnes altså med nytt! Og det er vel ikke så verst?

En viktig lærdom fra i fjor er at desemberrunden blei litt for hektisk. Det er tross alt julestri og sjukdomsperiode nummer én, i tillegg til at mange er opptatte med å lese norske bøker til bokbloggerprisen. Da er det greit å har gjort unna andre leseutfordringer, og heller begynne på ny frisk tidlig i januar. Derfor har jeg satt opp ei valgfri lesesirkelrunde i uke 51-52, der de som vil kan kose seg med litt lettere lesestoff. Håper dette er en løsning dere også syns er grei. Ellers er alt som før, vi holder på seks ukers intervaller, er åpne for bokbytter og avmeldinger, og aksepterer tidlig og seint publiserte innlegg, både før og etter den oppsatte leseuka. Men nå er det bare å hive seg rundt og kikke i ulesthylla! Følgende kategorier og bolker er gjeldende for året som kommer:

BOKHYLLELESING 2016

FØRSTE RUNDE - Uke 3, 18. januar - 24. januar:
- Les ei bok med rødt omslag

ANDRE RUNDE - Uke 9, 29. februar - 6. mars:
- Les ei bok som opprinnelig er skrevet på tysk

TREDJE RUNDE - Uke 15, 11. april - 17. april
- Les et middelalderverk (fra mellom år 500-1500)

FJERDE RUNDE - Uke 21, 23. mai - 29. mai
- Les ei novelle- eller diktsamling fra 2000-tallet

FEMTE RUNDE - Uke 27, 04. juli - 10. juli
- Les ei bok på svensk eller dansk

SJETTE RUNDE - Uke 33, 15. august - 21. august
- Les en oppfølger

SJUENDE RUNDE - Uke 39, 26. september - 02. oktober
- Les et skuespill av en norsk forfatter

ÅTTENDE RUNDE - Uke 45, 7. november - 13. november
- Les ei bok av en forfatter som har mottatt Nobelprisen i litteratur

NIENDE RUNDE - Uke 51-52, 19. desember - 31. desember
- Les ei julebok
(NB: Siste runde er valgfri, og vi er svært romslige med definisjonen av "julebok" - det kan være ei kalenderbok, ei bok som handler om jula, eller rett og slett ei bok du fikk til jul...)

Mer informasjon vil som sagt komme på ei egen side etter hvert. Og har du ikke ei bok som passer perfekt, så kan du gjerne lese ei bok som passer litt. Det er bedre å lese noe enn å ikke lese i det hele tatt! Så får du kanskje rydda litt i ulesthyllene, du også?

Velkommen til alle sammen, lykke til med bokvalgene og god les!

49 kommentarer:

  1. Idet eg såg første kategori dansa augene mine umiddelbart bortetter bokhyllene for å finne ei passende bok.

    Gler meg! Bokvala kjem i morgon :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bokvala er gjort:

      1. Siri Hustvedt: "Det jeg elsket" (den har hvertfall rød rygg)
      2. Thomas Mann: "Lotte i Weimar"
      3. Sigrid Undset: "Kransen" (byrjer med den også ser eg kor langt eg kjem i dei to andre) Betyr middelalderverk at eg eigentleg må lese heile Kristin Lavransdatter?
      4. Kolbein Falkeid: "Utvalgte dikt" (denne vart eigentleg utgitt i 1998, men min utgåve kom i 2012, går det greit?)
      5. Monika Björk og Eva Kaijser: "Svenska hem" (sakprosa)
      6. Cora Sandel: "Alberte og friheten" (andre bok om Alberte)
      7. Henrik Ibsen: "Et dukkehjem"
      8. Patrick Modiano: "Ungdomstid"
      9. Nikolai Gogol: "The Night Before Christmas"

      Slett
    2. *hjerte* Det jeg elsket *hjerte*

      Slett
    3. Jeg skal lese Siri Hustvedt sin også nå, men min utgave har ikke noe rødt på seg så vidt jeg kan se:-)

      Slett
    4. Tusen takk for påmelding, Elida! Jeg skal oppdatere. Jeg godkjenner rød rygg og utvalgte dikt. Når det kommer til Kristin Lavransdatter så må du se an sjøl - jeg krever sjølsagt ikke at du skal lese omtrent tusen sider. Om du har noe i bokhylla som blei skrevet i middelalderen, som en saga, ei legende, et epos, et heltedikt, vitaer eller annen geistilig eller verdslig litteratur, kan du sjølsagt lese det.

      Slett
    5. Eg har ikkje noko slikt, så eg ser det an med Kristin Lavransdatter. Mogleg innlegget ikkje kjem før utpå hausten ein gong ;-)

      Slett
    6. Det er i så fall helt i orden!

      Slett
  2. Jeg melder meg på alle, kommer med et eget innlegg med bøker i morgen. Tror jeg kan slite litt med middelalderlitteratur, men skal lete.

    SvarSlett
    Svar
    1. Eg fant kun Kristin Lavransdatter av middelalderlitteratur, så tiden vil vise om eg les kun ei eller alle tre.

      Slett
    2. Kanskje jeg kan gjenlese den?

      Slett
    3. Her er mine valg: https://siljeblomst.wordpress.com/2016/01/04/lesemal-32016-bokhyllelesing/

      Slett
    4. 1. On Beauty av Zadie Smith
      2. Visitation av Jenny Erpenbeck
      3. How to be both av Ali Smith (litt juks, men deler foregår i middelalderen)
      4. By light we knew our names av Anne Valente
      5. Barndommens gate av Tove Ditlevsen
      6. Gilead eller Home av Marilynne Robinson
      7. Noe av Ibsen som jeg ikke har lest.
      8. Døden i Venezia av Thomas Mann
      9. Emily climbs av L.M Montgomery

      Slett
    5. Tusen takk for påmelding - så flott liste! Dette blir spennende :) Middelalderlitteratur kan forstås både som et verk som er skrevet i middelalderen, eller ei bok som har lagt handlinga til middelalderen. Du kan sjøl velge definisjon og deretter bok. Ali Smith er i alle tilfelle helt ok for meg!

      Slett
  3. Høres veldig bra ut at man kan være med selv om en ikke ( for øyeblikket) har en blogg. Jeg starter friskt og setter meg opp på alle, dog usikker på hvilken bok jeg skal velge denne måneden. Men kommer tilbake til det når jeg har vært gjennom bokhyllene mine.

    Beathe

    SvarSlett
    Svar
    1. Den er grei - jeg melder deg på, også gir du beskjed etter hvert!

      Slett
    2. Da er listen min klar og den ser slik ut:
      1. Folkelesnad av Agnes Ravatn
      2.Verden av i går av Stefan Zweig
      3. Alkymistens bok av Adam Williams - Tips til andre bøker mottas med stor takk.
      4. Beethoven var en sekstendedel svart av Nadine Gordimer
      5. Eksempel på liv av Helle Helle
      6. Bror din på prærien av Edvard Hoem
      7. Peer Gynt av Henrik Ibsen
      8. Buddenbrooks - En families forfall av Thomas Mann
      9. Reisen til julestjernen av Sverre Brandt.

      Mulig det blir endringer underveis, da tenker jeg helst på 3. runden, men da gir jeg i såfall beskjed i god tid.

      Slett
    3. Takk for flott liste! Dette blir det spennende å følge med på. Jeg har lagt deg til på samlesida, så nå er det bare å lese i vei! Endringer tar du hvis og når de kommer.

      Middelalderlitteratur kan forstås på to måter, enten litteratur skrevet i middelalderen, eller bøker der handlinga er lagt til middelalderen. Om du er ute etter bøker i den første kategorien, kan jeg anbefale islandsk sagalitteratur som "Njålssoga", eller et helteepos, som "Rolandsangen", "Beowulf", det fins legender, vitaer, visjonsdiktning, Snorres kongesagaer, "Roseromanen", Chaucer, Dante, Boccaccio, "Voluspå" o.l. kvalifiserer godt, i likhet med all geistlig og verdslig litteratur som blei nedskrevet mellom år 500 og år 1500. Det er bare ulesthyllene dine som begrenser deg;)

      Slett
  4. Tor jeg blir med på dette, sjøl om jeg har sagt at jeg skal lese etter lystprinsippet dette året. Ingen krav til noe som helst. Men innenfor disse emnene må jeg vel finne noe som passer! Må vi lage liste nå, eller finne noe etter hvert? Venter på flere opplysninger. Har akkurat lest en rød bok, og blogget om den i dag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig at du er med! Du gjør det som passer best for deg; enten lager du ei liste nå, eller så sier du ifra fortløpende. Du står uansett fritt til å bytte titler underveis dersom du ønsker det. Jeg melder på, så gir du bare beskjed. Og den røde boka du har lest kan være med - det er opp til deg!

      Slett
  5. Jeg sikter også mot å være med i alle runder, men må gruble litt på bokvalgene først. (Og sitter fremdeles og grubler over hva jeg skal skrive om forrige rundes bok. Ting tar tid om dagen.)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for påmelding, Elisabeth - gleder meg til å se hvilke bøker du ender opp med:) Bare ta den tida du trenger på både valg og innlegg, dette skal være kos, ikke stress. Og riktig godt nytt år!

      Slett
    2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett
    3. Okei, jeg hadde overraskende få røde, uleste bøker i bokhylla. Men har bestemt meg for å starte året ambisiøst med en bok på nesten 900 sider. Min foreløpige liste er som følger:

      1: Michel Faber - The Crimson petal and the white
      2: Hertha Müller - Mennesket er en stor fasan i verden
      3: Giovanni Boccaccio - Dekameronen 1
      4: Hillary Mantel - The assasination og Margaret Thatcher
      5: Karin Tidbeck - amatka

      De resterende månedene tar jeg etter hvert. Liker ikke å detaljplanlegge så langt frem i tid :)

      (Slettet det forrige innlegget mitt og legger inn på nytt fordi jeg hadde glemt en bok.)

      Slett
    4. Takk for flott liste! Dette blir spennende. Og Boccaccio, stilig! Har ikke lest hele verket sjøl, men har akkurat kjøpt det. Blir vel lest om noen år... Bare gi beskjed fortløpende om resten, du, det er helt i orden for meg. God les!

      Slett
  6. Jeg satser på å være med på tysk, noveller, julebok og oppfølger. Kanskje også rødt omslag om jeg rekker, og svensk/dansk. Hvilke bøker jeg velger tar jeg etterhvert.

    SvarSlett
    Svar
    1. Den er grei - takk for påmelding! Jeg setter deg opp på det du nevner, også gir du beskjed når du har bestemt deg. God les!

      Slett
  7. Hei!

    Vi håper du har lyst til å nominere bøker til Bokbloggerprisen 2015. Mer informasjon om hvordan du går frem for å nominere finner du her: https://norskebokbloggere.wordpress.com/2016/01/01/nominering-til-bokbloggerprisen-2015-hvem-hva-hvor-og-hvordan/

    Bare ta kontakt med oss på epost hvis du har spørsmål. Godt nyttår! Hilsen oss i komiteen

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei,

      dette skulle jeg naturligvis gjerne deltatt på! Men jeg har dessverre ikke lest noen nyere norske bøker i 2015. Kanskje neste år? Lykke til med nominering, vurdering og utdeling!

      Slett
  8. Her er til et nytt forsøk! Like ambisiøs som det forrige.

    1. The Passion av Jeanette Winterson
    2. Berlin Alexanderplatz av Alfred Döblin
    3. Wolf Hall av Hilary Mantel (hvis begynnelsen av 1500-tallet er innenfor)
    4. Pastoralia av George Saunders
    5. Sommerboka av Tove Jansson
    6. En av Rabbitbøkene (Updike) eller oppfølgeren til Wolf Hall (nå føler jeg meg kjempesmart!)
    7. Det finnes faktisk ikke i mine bokhyller
    8. Sult av Knut Hamsun (same procedure as last year)
    9. Juleoratoriet av Göran Tunström

    SvarSlett
    Svar
    1. Flott liste! Gleder meg til omtaler:)

      Slett
    2. Og "Wolf Hall" godkjennes!

      Slett
  9. Hei. Jeg kan tenke meg å delta, men har ikke bøker som passer inn i alle kategorier, kun 1, 4, 6, 8, og 9 - er det greit?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er sjølsagt helt i orden, Tone. Velkommen skal du være!

      Slett
  10. Bra - er er bøkene jeg deltar med:
    1. August Strindberg: Det røde rommet
    2. Ingen
    3. Ingen
    4. Kolbjørn Falkeid: Enslige utsikter (2000)
    5. Ingen
    6. Tom Egeland: Lucifers evangelium
    7. Ingen
    8. Knut Hamsun: Sværmere
    9. Levi Henriksen: Bare mjuke pakker

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for påmelding, jeg har nå satt deg opp på samlesida. Så sier du bare i fra om det blir noen endringer. God les!

      Slett
  11. Dette så jo ut som en lur utfordring som jeg bør hive meg på! Nå sitter jeg på biblioteket og leser, men må nok gå en runde gjennom bokhyllene mine når jeg kommer hjem. Det står altfor mye ulest der!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så koselig at du vil være med! Det er bare å tråle ulesthyllene etter noen godbiter;)

      Slett
  12. Jeg er med. Ad hoc. Med valgte bøker etterhvert. Så til min irritasjon at den halvleste Glamorama, knallrød, dukket opp fra under senga, her forleden, og nå greier jeg ikke tenke på noe annet for rødbok. År siden jeg leste første halvpart, og ikke overveldende lyst til å fortsette/begynne på nytt. Meeeen, den er rød, den er skrevet før 2000, den er på 1001lista. Da får det ikke hjelpa at jeg engang i fortiden mistet den i bil og den lå under setet i flere år, før den havnet under senga. (Rydding skjer ikke ofte). De øvrige kategoriene tar jeg etterhvert. Og det kan hende jeg blir en sånn skyggeaktig, kommentarfeltdeltaker. Er det lov?

    SvarSlett
    Svar
    1. Å, så moro at du er med! Sjølsagt kan du plukke bøker etter hvert. Jeg legger deg til på samlesida uansett. Skyggedeltaker er veldig lov - det er lesinga og bøkene som er det viktigste. Og det ser ut til at boka valgte deg denne gangen...

      Slett
  13. Godt nytt år Hedda :)

    Og så er det stas at jeg er med i "den harde kjernen" av bokhylle-lesere. Selv om jeg ikke har gitt lyd i fra meg i år, så blir jeg med der jeg finner bøker. Vet ikke helt hva jeg skal lese av rødt omslag, men det skal jeg si i fra om i god tid, og så sier hver gang du lager en "klar, ferdig, les"-bloggpost.

    :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Gro, godt nytt år til deg også! Så koselig at du vil være med litt innimellom. Jeg legger deg til på lista. Flott at du gir beskjed fortløpende. God les!

      Slett
  14. Hei!
    Her går det litt sakte rundt om dagen, men jeg har lyst til å bli med å lese hyllevarmere utover året! Jeg har nok ikke kandidater til alle temaene, men jeg skal se hva jeg finner. Rødt omslag har jeg klart å finne, så i første runde blir det enten "Kransen" av Sigrid Undset, eller "Duft av parfyme" av Kathleen Tessaro, vi får sjå hvem av dem som skriker høyest ;o)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, så hyggelig at du vil være med! Jeg melder deg på, så får du bare gi beskjed fortløpende. Her er det lav terskel for det meste så lenge folk leser;)

      Slett
  15. Boken jeg leser nå har rødt på omslaget, men mest burgunderrødt. Setter meg opp på Persuasion av Jane Austen denne måneden, en bok som lenge har stått i hyllen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så moro at du er med! Skal jeg melde deg på alle rundene, eller bare denne? Kos deg med "Overtalelse", den er flott! (Og hennes beste, syns jeg.)

      Slett
    2. Koser meg storlig med lesingen! Jeg vil gjerne være med på flere, må bare sjekke bokhyllen først.

      Slett
    3. Så flott at du koser deg! Nyt boka! Leser du forresten på engelsk eller norsk? Sjekk i vei, jeg legger deg til uansett, også oppdaterer jeg fortløpende etter beskjed fra deg;)

      Slett
    4. Leser den på engelsk :)
      Høres bra ut, jeg skal si i fra når jeg har funnet noe passende.

      Slett
    5. Jeg leste den på norsk, og koste meg veldig. Austen er jo hakket mer krevende på engelsk, men da får en kanskje med seg flere betydningslag. Flott lesestoff er det uansett! Dessverre blei det ikke så alt for mange bøker før hun døde. Jeg mangler bare "Fornuft og følelse", hva med deg?

      Slett