Leseåret 2015 er ved veis ende. Og det blei ikke det største bokutbyttet på meg i år: For andre gang sia denne bloggen blei starta i 2009, har jeg lest mindre enn femti titler (første gangen var i 2009, før alt som het systematisk lesing). Faktisk landa jeg med et nødskrik, rett før nyttårsaften, på tallet 47. Og det er vel ikke akkurat det jeg satsa på, tenker jeg, og rynker på nesa.
2014 var nemlig et rekordår, med 150 leste titler. Jeg er fullt klar over at det skal mye til for at jeg slår den med det første - samtidig som litteraturen holder samme, solide nivå og ikke forringer til sånt du primært får kjøpt på matbutikken. Men at jeg skulle klare mindre enn en tredjedel i år, kjennes ut som en liten nedtur. Så tenker jeg på hva jeg har gjort i 2015, istedenfor å lese, og alt som har skjedd: Jeg hadde en tøff vår med masteroppgaveinnspurt og påfølgende levering og eksamen. Da var det viktig å skyve alt annet til side og bare fokusere på det arbeidet som skulle gjøres. Det var mildt sagt krevende. Og etterpå gikk hjernen inn i en slags dvalelignende tilstand, av behov, rett og slett. Videre har det vært massive endringer på hjemmebane, og kombinert med et stort og tidvis veldig intenst omsorgsansvar er det faktisk ganske godt gjort at det blei 47 titler! Så da er det greit likevel.
Antallet tilsvarer 3,9 bøker per måned, og det sier seg sjøl at jeg ikke leste hver dag, sjøl om det er noe jeg både bør og vil. Videre fordelte bøkene seg slik: I samlesekken sakprosa har jeg lest 13 titler, de resterende 34 er skjønnlitterære. Sjangermessig er det en overvekt av romaner. 30 titler er skrevet av menn, 17 av kvinner. Det er naturligvis alt for skeivt, men sånn går det når mye faglitteratur er skrevet av menn, og når ulesthyllene snart er tomme for kvinnelige forfattere. Her kunne jeg vært mye mer bevisst i valg av bøker. Derfor vil jeg definitivt forsøke å gjøre noe med kjønnsbalansen i 2016.
Da jeg satte opp lesemåla mine for 2015, ønska jeg å lese 60 titler. Det klarte jeg altså ikke. Disse titlene skulle fordele seg slik:
- 10 faglitterære bøker
- 12 1001-bøker
- 9 skjønnlitterære titler gjennom Bokhyllelesing 2015
- 6 biografier
Og en rask gjennomgang viser at jeg har lest sju reine faglitterære titler, med litt velvilje er det ti. Så den regner jeg som godkjent. Jeg skulle også lese tolv 1001-titler, men der veit jeg at jeg har slurva. Faktisk tror jeg ikke at det blei mer enn fem av dem. Det er naturligvis kleint, men så har jeg ikke helt hatt fokus der heller. Mitt store leseprosjekt for 2015 var nemlig å lese ut av ulesthyllene. Derfor klarte jeg lett de neste lesemåla, der blei både de ni titlene gjennom Bokhyllelesing 2015, samt seks "biografier" (om en ikke er så nøye med definisjonen, i alle fall) henta fra samme reol. I tillegg til disse 15 bøkene, leste jeg også om lag ti titler til fra egne ulesthyller, noe som gjorde nyttårsoppryddinga veldig artig: Jeg har lest ut anslagsvis 120 centimeter med bokrygger, og kunne derfor trekke sammen og gjøre plass til mange titler fra 2013, 2014 og 2015 - såpass at jeg nå bare har én meterhøy stabel igjen på golvet!
Det jeg er veldig fornøyd med for 2015, er at jeg har skrevet om 39 av 47 bøker (de jeg ikke har skrevet om, er som regel faglitterære verk). I tillegg kom det en del andre innlegg også, om litteratur, lesing og leseplaner, bøker, forfattere, masteroppgava og i forbindelse med lesesirkelen, slik at jeg totalt endte på 108 blogginnlegg for 2015. Åtte av disse var fra gjesteblogger. Det vil si at jeg skreiv litt hyppigere enn hver fjerde dag - litt mindre enn i fjor, men absolutt akseptabelt. Sånn ønsker jeg å fortsette.
Parallelt med de generelle lesemåla, laga jeg også ei liste med bøker jeg ønska å lese kun for min egen del - "ønskelesing for 2015". Disse titlene var hovedsaklig henta fra ulesthyllene, og var som følger:
1. Alexander L. Kiellands samla verker (4 bind)
2. Olav Duun: Mennesket og maktene
3. Solar av Ian McEwan
4. Ei bok av Tove Ditlevsen
5. Biografien om Sigrid Undset av Gidske Anderson
6. Selma Lagerlöfs bøker om familien Löwensköld (3 bind)
7. Resterende verker av Ragnhild Jølsen (2 bind)
8. Per Olov Enquist: Magnetisørens femte vinter
9. Linn Ullmann: Det dyrebare
10. A.S. Byatt: Besettelse
11. Ei bok av Karen Blixen
12. Carl Frode Tiller: Innsirkling 2
13. Jane Austens Emma
Jeg fikk ikke full uttelling her heller, men er likevel veldig fornøyd med å ha klart nesten alle punktene: Jeg er i gang med Alexander L. Kiellands samla verker og har lest Novelletter og Garman & Worse. Duuns siste bok er utsatt, jeg vil lese bøkene om Juvikfolket først, sia de er først kronologisk sett. Solar er lest og likt, Sigrid Undset. Et liv blei lest rett før jul, og jeg grein da hun døde, sjøl om det strengt tatt ikke er en stor overraskelse at hovedpersonen i en biografi dør. Men det var så sterkt. Alle tre bøker om familien Löwensköld er lest, og Selma Lagerlöf er og blir en uovertruffen forteller. De to siste verkene av Ragnhild Jølsen fikk jeg også lest, Brukshistorier og Efterlatte arbeider, og endelig kunne jeg klokke inn Magnetisørens femte vinter av Per Olov Enquist - ikke hans beste, men god. Det dyrebare var også en god leseropplevelse. Det var derimot en opprivende runde med Innsirkling II, mens Austen, som alltid, er fornøyelig og herlig skarp.
Og med det er det vel egentlig bare å takke for 2015, og ikke minst takke alle dere som svinger innom her fra tid til annen. Måtte 2016 bli et knallbra leseår for oss alle!
Noen ganger må lesingen vike til fordel for andre mer presserende ting -også for oss litteraturelskere,. og med det i bakhodet er 47 bøker mer enn godkjent. Ikke leser du lettvektere heller :-).
SvarSlettFin oppsummering også, jeg gleder meg til å følge med videre! Kunne forresten trengt noe av den standhaftigheten med tanke på å lese bøker fra hyllene for i år skal jeg lese minst 30!
Akkurat det tenker jeg også - sånn er det bare av og til. Godt å høre at andre tenker det samme:)
SlettVi kan gjerne lese litt fra ulesthyllene sammen/samtidig, etter sjanger, farge, år, tema eller i alle fall dytte hverandre litt, sånn at vi kommer igjennom lange og kanskje vanskelige bøker. En slags minilesesirkel. Hadde det vært noe? Jeg vil gjerne lese tretti bøker jeg også!
Ja, det hadde vært fint :-) Jeg har et mål om å lese flere bøker av kvinnelige forfattere jeg har lest og likt godt: https://siljeblomst.wordpress.com/2015/12/13/13-desember-bra-damer-lesemal-nr-22016/ og https://siljeblomst.wordpress.com/2015/12/20/20-desember-enda-flere-bra-damer-lesemal-22016/
SlettDet er gode lesemål du lister opp der:) Jeg har nok ikke formulert dem så konkret enda. Men enten kan vi ha løse kategorier å finne bøker innafor, eller så kan vi bare lese samtidig. Hva passer for deg? Tror nok det kommer til å gå litt treigere her enn hos deg, men et par titler i måneden skal jeg nok klare. Håper jeg... Kommer med noen lesemål her på bloggen snart, så da kan vi jo se om noe er sammenfallende.
Slett47 titler er bra, selv om det var under målsetningen din :) Selv har jeg bestemt meg for å lese litt hver dag, og la dette nye året berike meg i skjønnlitteraturens verden mer enn i fjor.
SvarSlettDet tror jeg er lurt - å lese litt hver dag. Da blir det fort til at en kommer i gang med noe, og ikke føler at en burde kommet i gang med noe! Håper du får det til:)
SlettOg si gjerne i fra om du vil samlese litt! Men skjønner om det er vanskelig å planlegge i kombinasjon med familie, jobb og studier. Er jo i samme situasjon sjøl...
SlettJa, det er sant :) Og derfor vil jeg gjerne samlese litt, har du forslag? Greit at vi er i samme situasjon og har forståelse om det går tregt innimellom :)
SlettJa, det er det som er så fint:) Jeg la ut ei liste med ønskebøker for 2016 i dag, er det noe der som du også vil lese? Ellers er jeg åpen for det meste, jeg kan gjerne lese mer av Atwood, Undset, Skram, Mantel, Lessing, Brontë o.l., eller kanskje en klassiker som er litt seig å komme igjennom på egen hånd? Jeg har både Homer og Dante på lur. Om våren ser ut til å bli veldig hektisk for deg (skjønte det var siste semester), så kan vi også ta noe lettere. Kanskje norske klassikere? Eller dramatikk?
SlettJeg har hatt Det annet kjønn på leselisten lenge, men den er kanskje tung å komme gjennom. Ellers er Atwood alltid aktuell, og Skram og Brontë skulle jeg ha lest mer av.
SvarSlettKan vi ikke gi "Det annet kjønn" et lite forsøk? Hvis vi begge f.eks. leser innledninga til første bok, som er på omtrent 14 sider, så kan vi vurdere om det er for tungt eller ikke i kombinasjon med studier osv.?
SlettJeg har fortsatt ikke lest "MaddAddam", men leser gjerne eldre bøker at Atwood så lenge. Er mye jeg ikke har lest. Ser at to diktsamlinger er å finne på norsk, i tillegg til en mengde romaner.
Av Skram vil jeg gjerne lese hennes siste verk, "Mennesker", som ikke blei fullført, men som likevel går for å være lesverdig. Av Brontë har jeg ikke lest så mange verk, men har alt på engelsk.
Om du har andre forslag, må du bare komme med det!
Beklager sent svar :) Vi kan godt lese Det annet kjønn, det er en bok jeg har hatt i hyllen temmelig lenge som sagt. God idé å lese innledningen først, og så kanskje kapittel for kapittel? Ser for meg at det kan ta lang tid nå i innspurten før eksamen. "Mennesker" har jeg ikke lest, og to av Brontë-søstrene :)
SlettDet er helt i orden, jeg glemmer sånt helt sjøl! Bare si ifra når du er klar, vi kan jo evt. vente til etter eksamen hvis det er bedre for deg? Ellers er det bare å komme med andre forslag, jeg er åpen for det meste. Om vi ikke har de samme bøkene, kan vi også lese etter forfatter, epoke eller andre kategorier.
SlettHvordan går det med deg ellers?
Da kan vi vente til jeg er ferdig med Austen-boken jeg holder på med, det er ikke så lenge til. Ser du har en del å lese selv :)
SlettDet er ganske stor arbeidsmengde nå siste semester, skal bli godt å være ferdig. Men - kommer til å savne det også. Hva med deg?
Jeg har alltid en del å lese:) Kan vi ta det etter påske? Må lese "Flatøybok" først, og tør ikke lese to kolosser på samme tid. Så kan vi gjerne finne noen lettere bøker også...
SlettJeg studerer denne våren også, og har litt lyst til å fortsette. Jeg liker det så godt, og koser meg med å lese og lære. Men jeg har samtidig behov for å gå videre, gjøre andre ting enn å lese. Kommer litt an på når vi får barnehageplass, og når vi ønsker at minsten skal starte. Inntil videre koser jeg meg bare, både hjemme og med studiene:) Tenker du fortsatt på å ta master?
Passer fint etter påske :)
SlettJa, det er spennende å lese og lære, og jeg kunne tenke meg å ta master - men må jobbe litt først og få balanse i økonomien :)
GOD PÅSKE!
Det skjønner jeg godt, er behov for det her også! Jeg har fortsatt ikke fått lest "Flatøybok", så veit ikke helt når jeg kommer i gang. Når har du eksamen?
SlettGod påske til deg og dine!
Herlig, så flink du har vært! :-D
SvarSlettTusen takk, Heidi!
Slett