Bildekilde: Bokelskere |
Ett av årets viktigste lesemål er å komme igjennom det episke storverket Den guddommelege komedie av Durante di Alighiero degli Alighieri (1265-1321), bedre kjent som Dante Alighieri, som skreiv hovedverket sitt mellom 1308 og 1321. Verket består av tre deler, henholdsvis "Helvete", "Skjærsilden" og "Paradiset". Til sammen har verket akkurat hundre sanger (trettitre i hver del, samt en innledningssang) og alle følger versmønsteret terza rima med tre linjer i hver strofe etter rimmønsteret ABA BCB CDC. Reint teknisk og komposisjonsmessig skal dette altså være gull for en boknerd!
Men jeg håper resten av teksten også vil få god uttelling hos en tålmodig og samtidig ivrig leser. Handlinga i verket tar sted i påskeukas siste tre dager i år 1300. Dante skriver seg sjøl inn som hovedperson og skildrer alt han opplever i førsteperson. Han foretar altså ei reise til nevnte tre deler av verket, og med seg som ledsager har han den romerske dikteren Vergil (70-19 f.v.t.). Sammen med Vergil reiser han ned i Helvete, og etter å ha passert Helvetes forgård, går de nedover gjennom de ni sirklene som fins der, med stadig verre forbrytere og avskum som selskap underveis.
Etter å ha forlatt fanden sjøl, hengende opp ned og fryst fast i inneste sirkel, går ferden videre til Skjærsilden. Her begynner Dante og Vergil å klatre opppover Skjærsildsberget i takt med de sju dødssyndene hovmod, misunnelse, vrede, dovenskap, griskhet, glupskhet og utukt. Deretter er det Beatrice, Dantes store kjærlighet, som fører han videre gjennom Paradisets ni sfærer, hvorav den første er månen og den siste er englene, før Dante endelig kan stige opp i den siste sfæren og møte Gud.
Utgava mi er på nynorsk og er oversatt av Magnus Ulleland (1929-2016). Den er på omtrent 660 tettskrevne sider kun oppstykka av hyppige fotnoter. Boka er uten tvil det lengste episke diktet jeg leser i år, og kanskje også det mest krevende verket jeg skal ta for meg i 2021. Og det er på tide, for boka har vært med meg i mer enn ett tiår og har sett både studenthybler og blokkleilighet og mang en pappeske. Men nå skal den altså leses. Heldigvis leser jeg ikke aleine; Anita fra Artemisias verden er også med. Og om du vil lese med oss, ja, da er det bare å sette på seg lesebrillene og bli med! Vi har allerede begynt vår ferd nedover...
Så bra en introduksjon. :)
SvarSlettBoka/diktet virker jo egentlig veldig spennende, selv om 660 tettskrevne sider skremmer..
Jeg må innrømme at jeg ikke er i gang, men dette ga puffet, og senest i helga skal jeg starte.:) Gleder meg til å lese sammen med deg:)
Tusen takk, Anita! Ja, det er klart dette er et massivt verk. Og det at det har holdt seg over så mange århundrer sier mye om hvilket arbeid som ligger bak. Jeg er i alle fall forberedt på skikkelig kvalitet, og at det er mange intertekstuelle og særlig bibelske referanser jeg ikke kommer til å ta... Jeg gleder meg, jeg også! Har ikke kommet veldig langt foreløpig, men befinner meg i Helvetet!
SlettBefinner meg i helvete jeg også, har hatt to leseøkter, men jeg føler jeg må være klar i toppen og skjerpet når jeg leser. Det er mange referanser og mye symbolikk, og jeg leser alle notene, og greier ikke å bestemme meg for om jeg må lese teksten med symbolikkens mening (jfr notene) eller lese teksten som den er, å se hva jeg får ut av den.
SlettForsto på forordet at de to siste delene er mer komplisert fordi de fordrer meg bibelkunnskap. Så da får vi se hvordan det står til der..hehe, er ikke så sikker på at den er så god.
-
Men ellers er det en del som er litt morsomt også, så langt..og fælt....
Å, jeg er så enig! En må være helt med, for teksten er jo fullpakka av alt mulig. Jeg vipper også att og fram mellom det med fotnotene - de forstyrrer leseropplevelsen noe innmari, men utvider den også... Har ikke kommet så mye lenger her, har hatt sjuke barn. Men håper å få lest litt mer i uka som kommer! Jeg vil likevel ikke stresse med denne boka, for da er jeg redd jeg faller helt av lasset og ikke forstår noe som helst. Så tenker å bruke den tida som trengs uten å treige eller glemme den helt bort. Hva med deg?
SlettEnig, ikke en bok man bør stresse med på noe vis dette. Leser også en del andre ting, som har lånefrist på biblioteket, og de kommer litt mellom her. Har lest ca 100 sider og er midtveis i Helvete. Ble ikke så mye lesing i helga i den, fordi jeg var opptatt en del med andre ting.
SlettSå spennande! Eg har planar om å setje i gang med dette sjølv. Men har både den utgåva du har og begge dei nye utgåvene som då bare er første del. Skulle jo ha lese saman med deg for å ha lesefølge og undringsven.
SvarSlettDet er bare å bli med, Aud Venke! Det hadde vært kjempehyggelig! For oss spiller det ingen rolle om du leser ei anna utgave eller den samme som oss, så her kan du velge og vrake;) Tror det er særlig viktig med lesefølge når det kommer til slike gamle bøker, for det er så fort gjort å glemme å ta av seg de moderne brillene. Det er så mye i slike tekster som vi trenger litt hjelp med å oppdage. Da er det helt genialt med flere lesere og perspektiver:)
SlettFor et spennende prosjekt! Denne ligger langt bak på leselisten min, og "Det tapte paradis" av John Milton er lengre fremme, uten at den skal sammenlignes, men jeg kom til å tenke på at den står ulest i bokhyllen min :))
SvarSlettJa, ikke sant! Denne boka har jeg drassa rundt på sia 2007, så det er på høy tid at den leses, ikke bare drasses! Men jeg har innmari stor forståelse for at den sklir bak i lesekøen. En må ta et lite skippertak for å komme i gang, og kanskje et par ganger underveis også... "Det tapte paradis" har jeg faktisk ikke, men det er også ei bok som skal leses! Jeg tar for meg verdenslitteraturen i kronologisk rekkefølge så langt det er mulig, så etter denne er neste klassiker ut faktisk "Dekameronen". Er mye rart på ulesthyllene;) Ønsker deg ei super uke!
SlettJeg har også noen bøker som har vært med meg lenge, som jeg stadig tenker jeg skal starte på, men som du sier; de sklir bak i rekken :D Når du kommer til Det tapte paradis får du si ifra. Ha en fin uke du også :))
SlettDet skal jeg helt klart gjøre! :)
Slett