Ja, jeg har altså ikke fri denne helga heller.
Norsk historie 1625 - 1814
Fra dansketid til svensketid, fra å være et lydrike til å bli et mye mer sjølstendig rike igjen. Det stormer om kongene, særlig fra Christian IV og de eneveldige, seinere om den sinnssyke Christian VII. Jeg blir så lett fascinert av kongene og deres dronninger, og leser mye ekstra om dem, de er inngangsporter for meg, for å forstå samtida og ettertida. Det kommer også godt med at jeg har lest noen historiske romaner, blant anna Musikk og stillhet (fra Christian IVs hoff på 1600-tallet) og Livlegens besøk (om det litt spesielle trekantdramaet mellom Christian VII, dronning Caroline Mathilde og livlegen Struensee på 1700-tallet).
Dikt i samling
Og denne gangen av Halldis Moren Vesaas. Begge Vesaasene er på pensum i vår, og jeg gleder meg til å lese! Fra før kjenner jeg kun til noen dikt og noveller av henne, lest i skolesammenheng opp igjennom åra. Nå har jeg lyst til å benytte anledninga til å lese mer enn "Ord over grind", og utvider pensumdikta med hele samlinga.
"The functions of Dramatis Personae"
Et utdrag fra Vladimir Propps bok Morphology of the Folktale. Litt tungt å komme inn i, men som det glir når jeg først har kommet i gang! Spennende forskning på og interessante teorier om eventyr, som har vist seg å være svært bærekraftige.
Ny rettskriving for 2000-talet
Som kort og godt (eller ikke, fila består av 232 sider) omhandler de nye rettskrivingsformene for det nynorske skriftmålet, forfatta av Rettskrivingsnemda for nynorsk i Språkrådet. Forventer at det skal være litt tørt, mange regler, mye pugging, men sikkert noen gledelige overraskelser her og der. Det er bare å hive seg rundt!
Fuglane
Lystleseboka, som jeg fortsatt ikke har kommet i gang med. Men som er høyst relevant for pensum akkurat nå, jamfør den andre Vesaasen. Jeg får bare prioritere han litt høyere opp, mellom alt dette andre, og bruke skjønnlitteraturen som en kjærkommen pause når jeg ikke orker å lese om eller tenke på gale konger og eventyrfunksjoner og hersens språkregler. Så det så.
Dessuten skal jeg også lese ut et kompendium eller to og friske opp kunnskapen om Asbjørnsen og Moe, brødrene Grimm og H.C. Andersen. Men det er mest kos. God lesehelg!
Mye flott litteratur :-)
SvarSlettSpennende å lese norgeshistorie i den perioden. Har også lest de to bøkene du nevner, Musikk og stillhet og Livlegens besøk og absolutt elsket dem. Fantastiske bøker.
Takk for hyggelig kommentar! Ja, det er flott litteratur. Føler meg heldig som kan studere det jeg synes er spennende og fordype meg i mye forskjellig. Denne våren har jeg bl.a. lest en del høvisk litteratur, og skal snart lese legendene om Kong Arthur. Det gleder jeg meg veldig til.
SvarSlettJeg er utrolig glad i "Livlegens besøk" og synes Per Olov Enquist er en fantastisk forfatter. Har du lest mye av han? Hvis ikke kan han anbefales;)
Legendene om Kong Arthur er jo så bra. Dessuten er det alltid morsomt å lese noe som ofte kopieres, eller refereres til.
SvarSlettJeg har Enquists biografi liggende fremme, har bare ikke kommet til den enda! Hvilke andre bøker av ham anbefaler du?
Ja, er det jeg har tenkt også. Har du lest dem? Hva synes du?
SvarSlettJeg har ikke lest biografien enda jeg heller, men har den. Tror den er veldig god, intens, så jeg sparer den til en passende anledning. Den aller beste boka hans er kanskje "Styrtet engel". Den er helt fantastisk, så full av luft og pauser og det usagte, sjøl om romanen er svært kort, komprimert og konsentrert. Den er utrolig elegant komponert, enkel og mangefasettert på samme tid. Og den er på mange måter styggvakker i tematikken. Han brukte mange år på boka, mesteparten av tida gikk til å flytte om på avsnittene, få dem i riktig rekkefølge, riktig rytme. Det synes jeg er fascinerende og imponerende.
Jeg liker alt han har skrevet, ei anna god bok er "Musikantenes uttog". Jeg kjøpte "Magnetisørens femte vinter" for ei tid tilbake, gleder meg veldig til å lese den.