torsdag 8. mars 2012

Kvinnedagslektyre

Hipp hurra, alle damer! Enda ett år er gått, og nå er det kvinnedagen igjen. Som så mange andre unge mennesker blir jeg litt usikker når jeg blir spurt om hva kvinnedagen betyr for meg. For jeg har aldri kjempa for min egen rett til å stemme ved valgene, til å spise aleine på restaurant, til å ikke gifte meg, til å leve som jeg vil. Det er en selvfølge for meg, og det er nesten litt flaut. For generasjoner før meg har kjempa hardt nettopp for å få lov til dette - rettigheter som menn så naturlig innehar. Derfor er kvinnedagen en dag for meg hvor jeg kan tenke på, lese om, sette meg inn i situasjonen til og snakke om de som faktisk kjempa - og de som fortsatt kjemper. Og kanskje jeg kan hjelpe?

Sjøl om vi lever i et av verdens rikeste land og har det umåtelig godt, behøver vi ikke å gå langt før vi finner eksempler på kvinner som fortsatt sloss, hver dag. Det er de som lever i voldelige og ødeleggende forhold, de som blir utsatt for trusler og trakassering, det er voldtektsofre, det er ofre for diskriminering av ulik grad, de som gang på gang blir forbigått av menn på arbeidsplassen, sjøl om de er både glupere og bedre utdanna. Det er alle de som "finner seg i" urettferdighet fordi det er mest bekvemt, enten det er å bli klådd på, sett ned på eller gjort narr av. Og dette er bare i min egen by!

Så i dag kan vi som ikke har ei parole å gå under kanskje ta kontakt med krisesenteret der vi bor for å høre om de trenger frivillige. Vi kan være natteravner. Vi kan holde en liten moralsk tale for ei yngre kvinne, for å gi sjøltillit og kraft. Vi kan si ifra neste gang vi mener vi blir tråkka på eller blir latterliggjort. Og vi kan si ifra på vegne av andre, som kanskje ikke tør. I myndighet av å være voksne må vi bli tatt på alvor, og i myndighet av å være kvinner, nær halvparten av verdens befolkning, må vi bli tatt på alvor.

Hvis du ikke finner en sak å sloss for akkurat i dag, dukker den kanskje opp en annen dag. I mellomtida kan du berike deg med litteratur fra ei av de eminente kvinnene fra lista under.

Atwood, Margaret
Brontë, Emily
Collett, Camilla
Ditlevsen, Tove
Ekman, Kerstin
Fagerholm, Monika
Garborg, Hulda
Hagerup, Inger
Jølsen, Ragnhild
Køltzow, Liv
Lindstrøm, Merethe
Munroe, Alice
Nedreaas, Torborg
Oksanen, Sofi
Plath, Sylvia
Ravatn, Agnes
Skram, Amalie
Tikkanen, Märta
Undset, Sigrid
Vesaas, Haldis Moren
Woolf, Virginia
Xinran, Xue
Ystaas, Torunn
Ørjasæter, Tordis
Aareskjold, Solveig

Gratulerer med dagen!

2 kommentarer:

  1. Takk og i lige måte!
    Og da vil jeg si ifra til dere som leser, at nå kommer Solveig Aareskjold med ein ny bok, som jeg trur heter Valkyrjesong, som tar for seg mentaliteten i norsk middelalder, basert på nærlesning av Eddadikt, skaldekvad osv. Og menneskesynet der er langt mer kraftfullt enn de vi holder oss med i dag. Kvinner er verken ynkverdige stakkarer eller føyelige kjønnsvesner. De er vel først og fremst grepa kvinnfolk og kvinners foretrukne egenskap var klokskap og styrke. Det var heller ikke tap av ære ved for tidlige eller feil kjærlighetshistorier, slik midtøstens ideologier lærer oss. Så løp og kjøp, les og tenk! Og for dere som undrer; har aldri lest om slag mot eller voldtekt av ei kvinne i skrifter fra denne perioden.
    Trudelutt

    SvarSlett
  2. Så utrolig spennende! Den vil jeg også lese. Heia Aareskjold!

    SvarSlett