søndag 8. januar 2017

Bokhyllelesing 2017

Kjære alle nye og gamle bokhyllelesere, nå braker det løs på nytt, med første runde av leseutfordringa Bokhyllelesing 2017! Og allerede nå kan dere begynne med planlegging og påmelding. Kriterier er som kjent at boka du leser må være henta fra din egen haug, stor eller liten, med uleste bøker, slik at denne på sikt minker (i alle fall i teorien, men det forutsetter jo at det går mer ut enn det kommer nytt inn...). Dessuten må boka passe sånn høvelig med den aktuelle rundens kriterier, eller i alle fall være inspirert av dem.

Om du har blogg eller ikke, er ikke så farlig, og det er heller ikke så nøye om du legger ut innlegg om bøkene til rett tid (men det er veldig hyggelig om du gjør det). Det viktigste er å delta og å få orden på den eller de hersens hyllene som bare fylles opp og fylles opp. En god idé kan være å begynne bakerst i kronologien (for eksempel etter bøkenes anskaffelsesår), slik at du fort ser den effekten systematisk lesing har, men her står du naturligvis helt fritt.

Det er Bjørg som er opphavskvinna bak prosjektet og leseutfordringa for 2014, men seint på høsten samme år fikk jeg være med på å klekke ut kategorier for 2015. I 2016 og 2017 har jeg gjort jobben på egenhånd, og jeg håper at resultatet faller i smak hos de fleste. Kategoriene er, som i fjor, basert på tilbakemeldinger, forslag og synsinger fra alle deltakere som har ytra seg om saken. Noen kategorier er tatt helt bort til fordel for nye, andre er snevra inn eller åpna opp i håp om at det da vil være enklere å finne ei bok som passer. Jeg har også lytta til dere når det kommer til lesetid, og gått over fra leseuker til lesemåneder, med det resultatet at det blir litt flere leserunder.

Mange vil kanskje savne en mulighet til å lese på kryss og tvers av ulike sjangre, og derfor vil jeg presisere at der det ikke står noe konkret i avgrensinga kriteriene gir, har du mulighet til å gjøre nettopp det. For å bruke første runde i 2015 som et eksempel: ei bok med grønt omslag kan være en klassiker, ei 1001-bok, en ny, norsk roman, ei barnebok, et skuespill, en ungdomsroman, en sakprosautgivelse, en biografi, ei faktabok og så videre. Du står med andre ord helt fritt! Den største avgrensinga er faktisk dine egne ulesthyller.

Under følger altså kategorier og bolker for Bokhyllelesing 2017. Hvis du ønsker å melde deg på, kan du gjøre det i kommentarfeltet eller på sida Bokhyllelesing 2017 som snart er å finne her på bloggen. Dersom du har spørsmål eller innspill, er det naturligvis bare å ta kontakt. Solid deltakelse, gjerne dokumentert med løpende blogginnlegg og/eller kommentarer underveis, vil, i år som i fjor, ved hjelp av loddtrekning premieres med ei stor bokpakke ved årets slutt. Å lese gammelt lønnes altså med nytt! Og det er vel ikke så verst?

Endringer av året er som sagt at vi går fra leseuker til lesemåneder, slik at det skal bli lettere å huske på lesesirkelboka og ikke falle i stressfella der en alltid ligger etter. Jeg har også forsøkt å åpne kategoriene mer, slik at det skal være lettere å finne aktuelle bøker. På grunn av dette, er det noen av kategoriene som kan forstås på flere måter. Ellers er alt som før, vi er åpne for bokbytter og avmeldinger, og aksepterer tidlig og seint publiserte innlegg, både før og etter lesemåneden. Men nå er det bare å hive seg rundt og kikke i ulesthylla! Følgende kategorier og bolker er gjeldende for året som kommer:

BOKHYLLELESING 2017

FØRSTE RUNDE - JANUAR
- Les ei bok med blått omslag

ANDRE RUNDE - FEBRUAR
- Les ei bok som opprinnelig er skrevet på engelsk

TREDJE RUNDE - MARS
- Les et verk som enten er skrevet eller lagt til perioden mellom 1350-1700

FJERDE RUNDE - APRIL
- Les ei skandinavisk bok utgitt mellom 1945 og 1990

FEMTE RUNDE - MAI
- Les et skuespill eller ei diktsamling

SJETTE RUNDE - JUNI & JULI
- Les ei tjukk bok du lenge har utsatt å lese

SJUENDE RUNDE - AUGUST
- Les bok nummer 15 i ulestbunken/ulesthylla

ÅTTENDE RUNDE - SEPTEMBER
- Les ei bok av en forfatter du ikke har lest før

NIENDE RUNDE - OKTOBER
- Les ei bok med en svært kort tittel

TIENDE RUNDE - NOVEMBER & DESEMBER
- Les ei bok av en forfatter som har mottatt Nobelprisen i litteratur

Mer informasjon vil som sagt komme på ei egen side etter hvert. Og har du ikke ei bok som passer perfekt, så kan du gjerne lese ei bok som passer litt. Det er bedre å lese noe enn å ikke lese i det hele tatt! Så får du kanskje rydda litt i ulesthyllene, du også?

Velkommen til alle sammen, lykke til med bokvalgene og god les!

48 kommentarer:

 1. Kanskje jeg skal hive meg på denne i år. Vil jo gjerne lese flere frahylla, ikke bare i starten av året..
  Godt nytt leseår Hedda.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig at du vil være med! Det er veldig uformelt, og lav terskel, så det er bare å hive seg med på det som passer:)

   Godt nytt leseår til deg også!

   Slett
  2. Takk og Så bra! Det blir vanskelig for meg å lage meg en liste for hele året, så det passer best å ta det som det kommer, feks melde inn en måned eller to av gangen.
   Som Blå bok velger jeg Nostradamus testamente av Tom Egeland. Den har stått lenge i hylla, og nå har jeg lyst å lese litt eventyrkrim igjen.:)

   Slett
  3. Helt i orden med løpende påmelding! Skjønner det godt, for lesehumøret kan jo vaie hit og dit, og det er godt å ikke være bundet. Egeland er herved registrert - god les til deg:)

   Slett
 2. Du har gjort ein stor og gjennomtenkt jobb her, Hedda. Eg trur dette er positivt og kan føra til ein oppsving for bokhyllelesinga.
  Eg har ikkje så mange uleste bøker i hyllene mine fordi eg som oftast låner bøker - men eg har jo ein del, og ja - nokre har stått der i fleire år. Men skodespel og diktsamlingar har eg ikkje, og eg kan heller ikkje tenkja meg å lesa det - så runde fem hoppar eg over. Eg skal saumfara hjerne og hyller og komma fram til nokre konkrete titlar når det gjeld dei andre rundane.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for hyggelig kommentar, Berit! Og veldig koselig at du vil være med videre. Det er lov å la seg inspirere også, med tanke på runden med dikt og skuespill:)

   Slett
 3. I år har jeg svært så ambisiøse planer for bokhyllelesing. Har satt ikke mindre enn 36 stk på lista...(!) Der finner jeg både something old and something new, something borrowed and something blue, så jeg tror jammen jeg skal hive meg med og se om jeg får kategoriene til å passe. Helt eller litt? Der er vi enige, sålenge vi leser fra hylla så holder litt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ojoj! 36! Det er jammen mye! Da er det bare å sette seg i lesestolen:) Her er det lov med full klaff og skivebom og alt i mellom, det viktigste er å lese. Veldig moro om du vil være med!

   Slett
  2. Førsteboka i boks og lest, så jeg har ihvertfall startet godt ;-)

   http://ebokhyllami.blogspot.ca/2017/01/frste-ots-av-aret-bokhyllelesing-1.html

   Slett
  3. Imponerende, Marianne! Dette lover bra:) Jeg skal oppdatere lista og svinge innom for å lese.

   Ønsker deg ei god uke!

   Slett
 4. Jeg melder meg selvfølgelig på i år også og har planer om å være med alle rundene. Jeg kommer tilbake til hvilke bøker jeg tenker å lese. Har over 740 uleste bøker i hyllene så jeg trenger absolutt å få minket litt på den bunken.

  Beathe

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig, Beathe! Veldig glad for at du er med videre:) Og den ulesthylla di høres imponerende ut, tror ikke jeg har mer enn halvparten. Men det er veldig hyggelig om du vil bruke Bokhyllelesing 2017 for å få rydda litt opp!

   Slett
 5. Yess, dette blir gøy! Takk for at du arrangerer :D Det blir gøy å gå gjennom alle de uleste kreaturene som gjemmer seg i bokhylla.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så moro at du er med, Frida! Gleder meg til å se hva du skal lese i rundene framover:)

   Slett
 6. Jeg blir nok med i år også! Trenger litt betenkningstid på hvilke bøker jeg skal lese når, men skal gi beskjed ^^

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig koselig å ha deg med, Ida! Det er bare å gi beskjed når du har bestemt deg, og om det viser seg å ikke passe likevel, er det ikke noe i veien for å bytte underveis. God fundering!

   Slett
  2. Jeg har lest Here and Now: Letters 2008-2011 av Paul Auster og JM Coetzee i første runde av bokhyllelesinga :) Jeg har prøvd å sette opp en liste her http://teabooksandgilmoregirls.blogspot.no/p/bokhyllelesing-2017.html , men den er noe uferdig enda.

   Slett
  3. Takk for beskjed! Legger du igjen ei lenke også, så alt blir riktig? Så skal jeg kopiere fra lista di og over i lista mi. Bare si ifra om det blir endringer!

   Slett
  4. Postet nettopp innlegget mitt om Here and Now, det kan du finne her :)

   Mener du link til lista over alle kategoriene? Den finner du i så fall her. Men det er jo egentlig bare runde 1-5 og runde 9 som er klar. Skal oppdatere etterhvert!

   Slett
  5. Tusen takk for lenker, jeg skal oppdatere! Gjør ingenting med litt vingling, jeg har ikke fått bestemt meg, jeg heller... God helg!

   Slett
 7. Sjå der ja! Her var det litt av hvert ;o)
  Ventebøkene er ikke like tallrike lenger, men jeg skal lete og fundere litt, så får vi sjå hva det blir til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, forhåpentligvis blei det litt for en hver smak og en hver ulesthylle! Håper at noe passer for deg også:)

   Slett
 8. Da skal jeg se om jeg finner en blå bok i en av bokhyllene. Burde ikke være umulig. Gir beskjed når jeg vet hvilken det blir. Dette skal bli gøy! Blogger vi om boken når som helst i januar eller på en spesifikk dato?

  SvarSlett
  Svar
  1. Så stas at du er med! Gleder meg til å lese omtalene dine igjen, for nå er det lenge sida sist!

   Jeg har tenkt at vi stiller veldig fritt, og at det er opp til hver enkelt om de skriver eller ikke, kort eller langt og når det legges ut. Det viktigste er å gi beskjed f.eks. på samlesida, slik at vi finner hverandres innlegg:)

   Slett
 9. Jeg går fremdeles rundt med lute skuldre og skamfullt blikk etter å ha sett navnet mitt blant de frafalne (i alle rundene) ifjor. Kan ikke huske at jeg meldte meg på engang. Ille. Sååå i år skal jeg ikke love noe som helst. Kun slenge innom hvis det passer seg sånn.

  Ville bare si - lykke til - og til krig mot ulest bunkene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, nå måtte jeg le! Så vidt jeg husker skreiv du at du hang med i kulissene, fra sidelinja, i skyggene eller noe deromkring, og at det var derfor jeg satt deg opp. Og jeg trodde du leste noe også, i alle fall ei bok? Beklager om det var litt overivrig av meg å legge deg til! Jeg setter deg da ikke opp i år, med mindre jeg får konkret beskjed om sådan:)

   Gleder meg til et nytt år med biografisirkelen!

   Slett
 10. Jeg melder meg på igjen, dette var artig. Må nok ha med meg en blå bok på sydenturen min,som starter lørdag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig koselig å ha deg med, Åslaug! God tur til varmere strøk, og god les!

   Slett
 11. Hei Hedda,

  så fin en plan! Denne likte jeg - og jeg kommer til å lese en bok som har mye blått i seg, det er: Når gjøken galer av Robert Galbraith.

  Ellers er jeg med på runde to også, da med: Tilbake til Tall Oaks av Kathleen Grissom. Deretter har jeg ingen bok som passer for mars, men i runde 4 stiller jeg med Alberte og Jakob av Cora Sandel.

  Kommer tilbake til de andre titlene senere, for jeg blir med på flere :) Men hvilken dato skal vi blogge, når som helst eller siste uka, siste dagen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gro! Jeg har grubla fælt, men håper jeg kom fram til noe som er høvelig for mange. Kjempekoselig at du er med i år også - og så flotte bøker du har valgt så langt! Det blir spennende å lese mer om leseropplevelsene dine.

   Bloggtidspunkt er helt valgfritt, dersom det er greit? Om det er flertall for en bestemt dato, så setter vi sjølsagt en.

   Slett
 12. Jeg melder meg også på. Kjekt å få lest bøkene man allerede har kjøpt og som står uleste på hylla. Januarkategorien kan ikke være så vanskelig å finne ut av. Jeg har sikkert ei blå bok liggende å slenge et eller annet sted.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du vil være med - velkommen skal du være! Håper du finner noen gode bøker, og meld gjerne ifra når det er gjort. God les:)

   Slett
 13. Jeg har mål om 50 fra hylla i år, så jeg må definitivt greie å finne bøker til disse kategoriene.

  Januar er alltid enklest, da jeg setter grensen for bokhyllelesing som bøker som sto i hylla 1/1. Og årets første leste bok, Ninefox Gambit, er blå. Ut fra planene for resten av måneden tviler jeg på at det blir flere blå hyllebøker, så det må bli den. Innlegg kommer innen måneden er slutt.

  Så tror jeg at jeg vil gjøre som andre her over har skrevet og velge bok måned for måned. Sannsynligheten for deltakelse er større da. Februar skal også bli enkelt, har garantert et tresifret antall bøker i hyllene som kan brukes her. Satser på enten Jonathan Safran Foer eller Eowyn Ivey, tror jeg, det er tjukke bøker jeg gleder meg til å lese.

  SvarSlett
  Svar
  1. Femti er mye! Enormt mye! Håper du kommer i mål, for det hadde vært veldig moro å se hvilke femti det blir:) Og jeg gleder meg til å følge med på hva du velger her! Jeg har lagt deg til på lista, så er det bare å gi beskjed fortløpende.

   God les!

   Slett
  2. Femti? Jøss! Da er mine 36 for smårusk å regne Elisabeth. Vi får heie hverandre fram og "tømme" hyllene. Ingenting er som godt påfyll etterpå :D

   Slett
  3. Jeg er med på heiing og påfyll jeg også:D

   Slett
 14. Jeg hiver meg med i år også. I likhet med alle andre, så har jeg lagd meg ei liste over 50 bøker som bør leses, så utvalget blir utifra den lista.

  I tradisjon tro så har jeg lagd meg ei liste over bøker som dekker kategoriene:

  1. My brilliant friend av Elena Ferrante (allerede lest!)
  2. the Last of the Mohicans av James Fenimore Cooper
  3. Pass fordi jeg ikke er helt klar for Paradise Lost og Gargantua og Pantagruel enda. Evt hvis generalen kan se igjennom fingrene at Mohikanerne er satt til 1757, så blir det den.
  4. Lasso rundt fru Luna av Agnar Mykle
  5. Pass siden sånt ikke finnes i mine bokhyller.
  6. A Dance to the Music of Time av Anthony Powell. 12 bøker. Ble ferdig med den første i går, så kanskje jeg er ferdig med alle innen juli.
  7. Exile av Jakob Ejersbo er number 15 på den lista jeg lagde meg.
  8. Democracy eller/og Slouching Towards Betlehem av Joan Didion
  9. Is av Ulla-Lena Lundberg
  10. Sult av Knut Hamsun (på det tredje skal det skje! Eller?)

  I år skal jeg bli flinkere til å rapportere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for flott liste! Jeg skal oppdatere listene. Gleder meg til å følge med på progresjonen og innleggene videre i 2017:) Ang. punkt tre: 1757 kan klemmes igjennom om motivasjon mangler! Vurderer å gå i gang med Rabelais sjøl, men er usikker.

   Slett
  2. Flott! Da blir det mohikanere i runde tre og the Butcher Boy av Patrick McCabe i runde to.

   Slett
  3. Den er grei, jeg har oppdatert lista! God les:)

   Slett
 15. Og her står eg i vill panikk, for eg har faktisk ikkje uleste bøker med blått omslag. Eg kjøper tydelegvis berre blå bøker når eg faktisk meiner å lese dei ;) Men eg skal sjå kva eg finn på - kanskje svart berre er skikkeleg, skikkeleg mørkeblått..?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja til alt! Svart er jo ikke en gang en ordentlig farge! Klart det egentlig er blått vi ser! Kanskje det samme gjelder hvitt? Eller hva med turkis? Det kan også passere som blått. Eller fiolett eller lilla, det er jo farger med masse blått i. Dessuten trenger ikke boka å være helt blå, den kan være bare litt blå...

   Slett
 16. Da er februarboka lest, og jeg legger inn link her.
  https://medbokogpalett.blogspot.no/2017/02/hannah-green-jeg-lovet-deg-aldri-en_26.html
  Spennende gjenlesing av gammel bok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for lenke! Jeg skal legge deg til på samlesida.

   Slett
 17. Da er mai-utfordringen i havn, jeg har lest Kristofer Uppdal. Legger inn omtalen min her:
  https://medbokogpalett.blogspot.no/2017/05/kristofer-uppdal-isbergskalden-dikt.html.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for lenke - jeg ser fram til å lese! Ønsker deg ei god langhelg:)

   Slett
 18. Har lest ferdig den boka som var satt opp i juni/juli. Begynte med den tidlig, og har lest andre innimellom. Her er omtalen: https://medbokogpalett.blogspot.no/2017/07/rosie-thomas-iris-og-ruby-roman.html.
  Ønsker deg en fin sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Imponerende!! Enda en gang er du først ute til å fullføre! Takk for lenke - jeg gleder meg til å lese om boka di.

   God sommer til deg og dine også!

   Slett