tirsdag 17. januar 2017

Leseplaner 2017

Med 2016 forbi er det på tide å se framover. Og er det noe jeg virkelig liker, så er det å lage leselister. Det er slettes ikke alltid jeg klarer å holde meg til dem, men de er likevel ei hjelp når jeg strever med å velge neste bok jeg skal lese. Ulesthylla har vokst seg ut av sitt gode skinn og tiltenkte reol, og det er mye ulest å holde styr på, et grovt overslag anslår omtrent 250 titler. Det tar tid å lese 250 titler. Jeg opplever at leseplaner er med på å strukturere lesinga, slik at jeg faktisk får lest noe, og ikke bare glaner mot reolen og ekstrahyllene og stabelen på golvet, avventende og usikker, blar litt der, leser et par sider her, fem baksider, fire førsteavsnitt og så må jeg tilbake til barna og middagen og klesvaska og hverdagen.

Mitt generelle lesemål for 2017 settes til 60 titler. Det er sju mer enn jeg fikk lest i 2016, slik at jeg kan ha en jevn progresjon og komme meg opp mot "gammelt nivå", det vil si mellom søtti og åtti bøker i året. Seksti titler tilsvarer fem bøker i måneden, noe som bør være overkommelig. Jeg tenker at det da fort vil bli omtrent tre romaner, ei sakprosabok og ei dikt- eller novellesamling per måned. Men i år som i fjor vil jeg ikke ha andre bestemmelser som går på hva slags bøker dette skal være, sjangermessig eller på andre måter, annet enn at jeg skal lese
- ti skjønnlitterære titler gjennom Bokhyllelesing 2017
- seks biografier gjennom Ingalills biografilesesirkel

Da er det altså 16 øremerka titler for 2017. De resterende 44 skal, i år som i fjor (merker at dette blir lite originalt, men det fungerer faktisk, og da ser jeg ingen grunn til å endre opplegget), styres av to generelle lesemål:
 1. Å lese ut av egne ulesthyller, og implisitt her ligger en formulering om å ikke kjøpe nye bøker til lesesirklene, men ta fra det stadig voksende boklageret.
 2. Lese omtrent like mye av kvinnelige og mannlige forfattere, hvis overvekt helst med overvekt av det første. Det er viktig å framheve gode forfattere av begge kjønn, men statistikken viser at kvinnelige forfattere gis ut sjeldnere, omtales mindre og får færre priser.

Men som vanlig er det noen bøker jeg har ekstra lyst til å lese i løpet av året. Disse kaller jeg ønskebøker. I fjor besto ønskebøkene av 13 lesemål med til sammen 19 titler. Jeg klarte å lese en god del av dem - hele seks bøker er strøket, og i tillegg har jeg kommet videre i tre andre målsetninger. Det blir med andre ord noe resirkulering, men jeg velger meg også noe nytt til ønskebøkene for 2017! Det blir som følger, i ikke ordna rekkefølge:

  1. Alexander L. Kiellands samla verker (4 bind)
  2. Frankenstein
  3. Larmen og vreden av William Faulkner
  4. Jens Bjørneboe (3 bøker)
  5. Noe av Eleanor Catton
  6. Begynne på Olav Duuns bøker om Juvikfolket
  7. Det annet kjønn
  8. Per Olov Enquists sjølbiografi
  9. Bøkene om Olav Audunssøn
10. Falkejakt
11. De fortapte spillemenn
12. Kate Atkinsons Liv etter liv
13. Christianus Sextus av Johan Falkberget
14. Noe av William Shakespeare
15. Arkitekt

Da blei det altså 15 spesifiserte ønskebøker som lesemål for 2017, som til sammen består av minst 20 for meg uleste titler (har lest halvparten av Kielland og ei av tre Bjørneboebøker). Det blir spennende! Jeg gleder meg til å lese samtlige. Om du har noen av de samme titlene på leselista, eller noe av de samme forfatterne, er det bare hyggelig om du tar kontakt, så vi kan lese sammen.

Og med det er leseåret 2017 sparka i gang!

22 kommentarer:

 1. Hurra for leseåret 2017! Jeg skal gjennom bokhyllelesing lese bøkene om Olav Audunssøn, i tiende runde. Jeg har sett frem til det helt siden jeg fikk kloa i bøkene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, ja da har du noe å glede deg til! Så langt virker de veldig gode. Gi gjerne beskjed om hva du skal lese i lesesirkelen, forresten:)

   Slett
 2. 2017 blir skikkelig bra, da!

  Olav Duun har stått på min personlige liste over dårlig litteratursamvittighet i en årrekke. Helt siden 2003-2005 da jeg bodde rett ved siden av hans hjem. Har til min skam ikke lest et eneste ord han har skrevet.

  Gleder meg derfor til DIN gjennomgang av Juviksfolket! Hurra!

  *dusker og heiarop*

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper jeg kommer igjennom! Leser gjerne sammen med deg, om du vil kvitte deg med litt dårlig samvittighet? Så kan vi heie på hverandre!

   Slett
 3. Jeg er kommet meg godt inn i Falkejakt, og den er minst like god som Ulvetid. Gled deg! Jeg har boka med på tur nå, og den skal leses når besøket vårt reiser hjem. Mantel skal leses i fred og ro, for dette er ikke ei strandbok man kan legge fra seg etter kun noen få sider for så å plukke opp igjen for to sider til. Språket, språket! Og de herlige karakterene. Digger Tudor-tiden, så denne serien er midt i blinken for meg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ojoj, det lover bra! Jeg venter veldig på den siste boka i trilogien, veit du noe mer om den? Helt enig med deg angående Mantel, det er bøker som tar tid å lese, og da skal en gi dem tid. Alt sitter! Og det er så intenst. Har du andre bøker fra samme tidsperiode å anbefale? Er veldig interessert i det, jeg også :)

   Slett
 4. Imponerende lesteliste! Jeg har også Det annet kjønn i bokhylla som står og trygler om å bli lest, hvertfall nå i disse Donald-tider :P Men det er virkelig en murstein av ei bok altså!

  SvarSlett
  Svar
  1. "Det annet kjønn" er massiv! Og jeg tror ikke den er så lett reint språklig heller... Men vi kan lese den samtidig, slik at vi kan motivere hverandre?

   Slett
 5. Spennende planer for året :))
  Jeg blir gjerne med på Frankenstein og Det annet kjønn!
  Ellers har jeg kommet et godt stykke i den første boken om Olav Audunssøn, i alle fall til side 137. Jeg har vært to uker på Gran Canaria og mest lest en lettere bok (bokstavelig og billedlig talt) ettersom jeg har vært mye på stranden. Hvordan går lesingen for deg?

  Ønsker deg en fin ny måned :))

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg koser meg sånn med Olav Audunssøn! Så jeg leser sakte og er ikke kommet så langt jeg heller - snart i mål med første bok i første bok. Det er så bra! Jeg vil ikke at det skal ta slutt, sjøl om det er mye vondt. Undset ser så klart, skildrer så presist, og lar personene puste. Fenomenalt!

   Moro at du vil være med på de to andre titlene også! Det blir vel kanskje til våren eller sommeren... Jeg vil i alle fall ikke stresse Undset-lesinga.

   Hvordan står det til hos deg? Ferie hørtes herlig ut! Håper du har hatt det fint, og at du fikk henta masse krefter til det som ser ut til å bli en lang vinter... God februarlesing:)

   Slett
  2. Jeg koser meg også! Som du sier, at personene får puste - det er fantastisk lesing og jeg ønsker heller ikke å rushe gjennom. Om de andre titlene kommer senere er det helt greit :)

   Ellers går det greit her, det var så godt med litt varme og sol, bare slappe av uten å tenke på morgendagen. På jobb er det hektisk, men tilfredsstillende. Håper du trives med det du gjør, ønsker deg en god helg :)

   Slett
  3. Så bra at vi er enige:) Da koser vi oss med Undset mens vinter blir til vår, også kan vi holde hverandre oppdatert med hvor vi er innimellom.

   Jeg er helt på slutten av første bok og er ikke så overraska over vendingene så langt. Men den ytre spenninga har nesten ingenting å si hos Undset, alt ligger under, inni, mellom linjene, i psyken. Imponerende!

   Jeg er i full sving med å arbeide som norsklærer, og jeg trives veldig godt:) Fortsatt god uke!

   Slett
  4. God plan! Jeg har ikke lest særlig mye mer, er nesten på side 200. Det er fordi jeg har prioritert å bli ferdig med en annen bok, men nå blir det Undset fremover. Samtidig leser jeg også Stephen King, som er spenning på en helt annen måte. Der løper sidene av gårde, mens i Undset dveler jeg ved både språk og hendelser. Det er så mye å ta innover seg, selv om det er lite ytre handling. Akkurat slik vi liker å les, ikke sant? Ja, det er imponerende :)

   Så fint at du trives som norsklærer, det høres absolutt ut som et passende yrke for deg :)

   Slett
  5. Samme her, jeg har prioritert å komme i mål med andre titler nå som første del er lest. Jeg gleder meg veldig til å lese videre! Og det er godt å kunne bytte litt på, for lesehumør er ikke alltid Undsethumør. Det virker som om det er slike bøker vi liker, ja:) Men jeg setter pris på avveksling, jeg også.

   Så langt fungerer det i alle fall bra, så jeg er spent på fortsettelsen! Det er moro å lære bort, å se at et poeng tas, at noe vekker interesse. Også er jeg kjempeheldig med elevene, så jeg koser meg veldig. Jeg mangler litt av det du har - pedagogikk - så det er litt utfordrende i blant... Men det er gøy med utfordringer! Håper dere får en fortsatt fin vinter:)

   Slett
  6. Godt at du ikke er kommet så altfor mye lengre enn meg - eller er det noe jeg har misforstått? Jeg har tenkt på Olav A. i Hestviken som én bok, og du skiver at du er på slutten av første bok :)

   Flott at du ser utfordringer som positivt! Det skulle vært mer pedagogikk i læreryrket, men man finner gjerne sin måte. Er det ungdomsskole?

   Slett
  7. Jeg har lest ferdig Olav Audunssøn gifter seg og hatt ei lita pause nå, men gleder meg til å lese videre om Ingunn Steinfinnsdatter! Hvordan ligger du an?

   Akkurat nå driver jeg med voksenopplæring, men har veldig lyst til å forsøke ungdomsskolen også. Tror jeg trenger mer erfaring for å avgjøre om jeg vil satse på å være lærer, men så langt fungerer det godt og jeg koser meg veldig:)

   Slett
  8. Ja, da skjønner jeg :)
   Jeg er snart ferdig med Ingunn-delen - det er så vakkert, og samtidig sårt. Jeg får slik medfølelse for disse unge menneskene som må gjennomgå så mye, spesielt med tanke på hvor sterk æresbegrepet er. Noen ganger har jeg blitt irritert, og måtte huske på hvilken tid handlingen er lagt til.

   Så det er voksenopplæring, så spennende! Og at du trives i jobben er utrolig viktig :)

   Slett
  9. Nå er jeg endelig i gang igjen - blei motivert etter å ha lest kommentaren din! Og jeg blir så oppslukt, det er som om resten av verden tar litt pause. For ei historie! Gleder meg til fortsettelsen:)

   Hvordan ligger du an nå?

   Slett
  10. Jeg har ikke kommet noe lengre, men ser for meg en kveld i sofaen og muligens nærmer jeg meg slutten av tredje del. Det har vært en hektisk uke, og noen ganger blir Undset nedprioritert fordi hun krever såpass mye. Hvis jeg kun har en kort lesestund før leggetid, er det enklere å hente frem en mer lettlest bok :))

   Slett
  11. Helt enig i det - jeg gjør akkurat det samme! Som du skriver er Undset krevende, men på en god måte, opplever jeg. Bøkene hennes er jo så solide at det nesten bare er kos. Men en må ha overskudd for å være en god leser, for å få tak i alle små hint og fornemmelser mellom linjene. Bøkene er fulle av frampek, blant annet, og jeg syns symbolikken også er interessant. Slike bøker er det fint å kombinere med noe lettere - jeg har valgt noen korte romaner i det siste, og det fungerer greit.

   Ønsker deg og dine ei god helg!

   Slett
  12. Absolutt bare kos :) Det du sier om frempek har jeg ikke sett på, men hatt fokus på dette med ære. Svært interessant, synes jeg.

   Håper du har en fin uke!

   Slett
  13. Æresbegrepet er alltid interessant! Og særlig kvinners ære sett opp mot menns, hvordan mjuke og harde verdier verdsettes, kristen ære og hedensk ære... Her er det mye å ta i!

   Ønsker deg ei super leseuke! Gøy at vi er kommet såpass likt i bøkene, men nå tror jeg at du kommer til å dra fra litt - neste uke blir hektisk på jobben. God les i vårsola!

   Slett