tirsdag 9. januar 2018

Bokhyllelesing 2018

Kjære alle sammen, nå braker det løs igjen! Bokhyllelesing 2018 er i gang!  Og allerede nå kan dere begynne med planlegging og påmelding. Kriterier er som kjent at boka du leser må være henta fra din egen haug, stor eller liten, med uleste bøker, slik at denne på sikt minker (i alle fall i teorien, men det forutsetter jo at det går mer ut enn det kommer nytt inn...). Dessuten må boka passe sånn høvelig med den aktuelle rundens kriterier, eller i alle fall være inspirert av dem.

Om du har blogg eller ikke, er ikke så farlig, og det er heller ikke så nøye om du legger ut innlegg om bøkene i løpet av riktig lesemåned, men det er veldig hyggelig om du gjør det. Det viktigste er å delta og å få orden på de hersens ulesthyllene som bare fylles opp og fylles opp... En god idé kan være å begynne bakerst i kronologien (for eksempel etter bøkenes anskaffelsesår), slik at du fort ser den effekten systematisk lesing har, men her står du naturligvis helt fritt.

Det er Bjørg som er opphavskvinna bak prosjektet og leseutfordringa fra 2014, men seint på høsten samme år fikk jeg være med på å klekke ut kategorier for 2015. I 2016, 2017 og 2018 har jeg gjort jobben på egenhånd, og jeg håper at resultatet faller i smak hos de fleste. Kategoriene er, som i fjor, basert på tilbakemeldinger, forslag og synsinger fra alle deltakere som har ytra seg om saken. Noen kategorier er tatt helt bort til fordel for nye, andre er snevra inn eller åpna opp i håp om at det da vil være enklere å finne ei bok som passer. Ellers er alt som før, vi er åpne for bokbytter og avmeldinger, og aksepterer tidlig og seint publiserte innlegg, både før og etter lesemåneden.

Mange vil kanskje savne en mulighet til å lese på kryss og tvers av ulike sjangre, og derfor vil jeg presisere at der det ikke står noe konkret i avgrensinga kriteriene gir, har du mulighet til å gjøre nettopp det. For å bruke første runde i 2015 som et eksempel: ei bok med grønt omslag kan være en klassiker, ei 1001-bok, en ny, norsk roman, ei barnebok, en ungdomsroman, et skuespill, en sakprosautgivelse, en biografi, ei faktabok og så videre. Du står med andre ord helt fritt! Den største avgrensinga er faktisk dine egne ulesthyller.

Under følger altså kategorier og bolker for Bokhyllelesing 2018. Hvis du ønsker å melde deg på, kan du gjøre det i kommentarfeltet under eller på sida som heter Bokhyllelesing 2018. Dersom du har spørsmål eller innspill, er det naturligvis bare å ta kontakt. Solid deltakelse, gjerne dokumentert med løpende blogginnlegg og/eller kommentarer underveis, vil, i år som i fjor, ved hjelp av loddtrekning premieres med ei stor bokpakke ved årets slutt. Å lese gammelt lønnes altså med nytt! Og det er vel ikke så verst?

Og uten mer snikksnakk, her er opplegget!


FØRSTE RUNDE - JANUAR
- Les ei bok med gult omslag

ANDRE RUNDE - FEBRUAR
- Les ei bok som blei skrevet eller utgitt mellom 1700 og 1850

TREDJE RUNDE - MARS
- Les ei novellesamling, ei diktsamling eller et skuespill av en forfatter du ikke har lest før

FJERDE RUNDE - APRIL
- Les ei bok som handler om eller tar utgangspunkt i en familie

FEMTE RUNDE - MAI
- Les boka bak filmen

SJETTE RUNDE - JUNI & JULI
- Les ei tjukk bok du lenge har utsatt å lese

SJUENDE RUNDE - AUGUST
- Les ei bok av en forfatter fra et ikkeeuropeisk land

ÅTTENDE RUNDE - SEPTEMBER
- Les en oppfølger

NIENDE RUNDE - OKTOBER
- Les ei skandinavisk bok utgitt mellom 1960 og 2000

TIENDE RUNDE - NOVEMBER & DESEMBER
- Les ei bok av en forfatter som har mottatt Nobelprisen i litteratur


Velkommen til alle sammen, lykke til med bokvalgene og god les!

39 kommentarer:

  1. Dette ser bra ut - eg er nøgd med kategoriane. I utgangspunktet er det kun runde to eg ikkje kjem til å delta i. Så gamle bøker har eg ikkje. Elles trur eg at eg klarar å finna fram til aktuelle bøker som kan passa inn i dei andre rundane, men så tidleg i leksa vil eg ikkje konkretisere det.

    Januarboka er klar: Afrodites basseng av Gert Nygårdshaug, som egentleg var påmeldt i bokhyllelesing i fjor haust. Det er den aller gulaste boka eg har :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig at du er fornøyd! Gleder meg til å se hva du velger:) Januarbok er registrert, bare si ifra etter hvert som resten faller på plass. God les!

      Slett
  2. Jeg har tenkt å slenge meg med i år, og har begynt å pusle på en liste: http://www.sandlund.net/bookblog/2018/01/bokhyllelesing/

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig! Velkommen skal du være:) Gi meg gjerne beskjed når lista er klar, så kan jeg legge inn bokvalgene dine på samlesida. Riktig god les!

      Slett
  3. Nytt år, nye muligheter. Tror faktisk dette er det første året hvor jeg har hatt bøker til å dekke alle kategoriene. Håper lista mi er like bra i virkeligheten som på papiret.

    FØRSTE RUNDE - JANUAR: Tea Obreht - the Tiger's Wife
    ANDRE RUNDE - FEBRUAR: De Laclos - Dangerous Liaisons
    TREDJE RUNDE - MARS: Alice Munro - the Beggar Maid
    FJERDE RUNDE - APRIL: Eka Kurniawan - Beauty is a Wound
    FEMTE RUNDE - MAI: Daphne du Maurier - Rebecca
    SJETTE RUNDE - JUNI & JULI: Donna Tartt - the Goldfinch (vært på hylla siden den kom ut i 2013 - lenge nok!)
    SJUENDE RUNDE - AUGUST: Han Kang - the Vegetarian
    ÅTTENDE RUNDE - SEPTEMBER: Her blir det enten videre i A Dance to the Music of Time av Anthony Powell eller Sherlock Holmes - kommer an hvor langt jeg har kommet og hva som er mest fristende.
    NIENDE RUNDE - OKTOBER: Haiene av Jens Bjørneboe
    TIENDE RUNDE - NOVEMBER & DESEMBER: Elfriede Jelinek - the Piano Teacher

    SvarSlett
    Svar
    1. Så moro at du er med, og takk for ei fantastisk liste! Jeg legger det til med en gang! Håper du får mange fine leseropplevelser i tida som kommer.

      Slett
  4. Jeg prøver igjen. Jeg har veldig mange av bøkene mine i esker i kjelleren, så jeg finner ikke noe til alle kategoriene. Den gamleste er den vanskeligste, så langt. Jeg vet at jeg har dikt i kjelleren som jeg ikke har lest, jeg får finne frem dem senere. Og i mars så er vel Therese Tungens noveller også blitt en hyllebok, kanskje.. Jeg kan jo føre opp den, selv om den kom i hus i høst?
    I og med at jeg også skal lese flere mursteiner i år, har jeg funnet noen av dem her også. Artig å se over bokhyllene og legge en leseplan.:)

    Så langt blir det disse:

    JANUAR: Gult omslag: Anarchy in the UKR av Serhij Z Jadan.
    FEBRUAR: ?
    MARS: Noveller: Ein gong var dei ulvar av Therese Tungen
    APRIL: Om en familie: De håpefulle av Nicolai Houm
    MAI: Boka bak filmen : Rebecca av Daphne de Maurier
    JUNI/JULI: Tjukk bok som jeg lenge har utsatt: Stillitsen av Donna Tart.
    AUGUST: Ikke-europeisk land: Øya under havet av Isabel Allende
    SEPTEMBER: En oppfølger: Min kamp 6 av Karl Over Knausgård
    OKTOBER: Skandinavisk bok utgitt 1960-2000: Hva er det med mor av Vigdis Hjorth (alt. Hekseringene av Kerstin Ekman)
    NOVEMBER & DESEMBER: Nobelprisvinner: Kelterens drøm av Mario Vargas Llosa

    SvarSlett
    Svar
    1. Februar: Jeg har en bok fra 1857; Madame Bovary av Gustav Flambert. Kan det godtas?

      Slett
    2. Så hyggelig at du er med! Jeg gleder meg til å lese omtalene dine. Du har valgt masse flotte bøker, dette er ei super liste! Jeg godkjenner både Tungen og Flaubert, så det er bare å sette i gang:)

      Slett
    3. Takk, og så artig at du synes det.:)
      Da skal jeg satse på mer leste hyllebøker enn i fjor.:) (og skrive om det her)

      Slett
  5. Jeg gleder meg veldig til å sette i gang med nye bokhylleutfordringer. Jeg gjør det litt enkelt for meg selv i januar da siste bok som kom inn i bokhyllen er gul og jeg har veldig veldig lyst å lese den nå. Komme hjem/Homegoing av Yaa Gyasi er min bok i januar. De andre påmeldingene kommer etterhvert.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy at du er med! Det er jeg glad for:) Bare kom med resten når du har tid, det er helt i orden med løpende påmelding. Januarboka er registrert, god les!

      Slett
  6. Dette blir morro! Er på vei til Trøndelag i morgen tidlig, så jeg må bruke ettermiddagen til å finne bøker. Spennende leting i bokhylla . Har nok samme problem som feler med runde to-boka. Lista kommer snart!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg lager en foreløbig liste slik:
      1. Gult omslag: M.R.Carey: Menneskebarnet
      2. Gammel bok - Har ingen
      3. Noveller, dikt osv. Ola J.Rise: Lasarus Geistus
      4. Bok om familie: Jonas Lie: Familien på Gilje
      5. Fra film ? (Senere)
      6. Tykk bok: Maite Carranza: Baobatreets frukt
      7. Ikke europeisk: Andre Bring: En lenke av stemmer
      8. En oppfølger ? (Senere)
      9. Skandinavisk fra 1906 - 2000: Dea Trier Mørch:
      Morgengaven
      10. Nobelprisvinner ? (Senere)

      Slett
    2. For ei flott liste! Det blir spennende å lese omtalene dine gjennom året:) Ønsker deg god tur til Trøndelag og riktig god les!

      Slett
  7. Jeg er så imponert over at du drar i gang dette i år også Hedda, og jeg beklager at jeg falt fullstendig av. Men sakte men sikkert har jeg fått tilbake lesegleden og også lysten å blogge. Derfor kan det være at jeg blir med på dette i år også, men da sender jeg en mail når jeg har lest en bok, i stedet for å sette opp en liste nå, for da blir jeg stresset. Håper det er mulig :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det, Gro! Du er hjertelig velkommen til å delta når du ønsker det. Innlegg om bøkene er ikke et krav, det viktigste er å lese. Og du kan naturligvis ha løpende påmelding, slik at du unngår stress:) Bare gi beskjed her eller på samlesida eller på e-post. God les!

      Slett
  8. Jeg gleder meg til å komme igang, ikke minst fordi jeg har satt som mål å lese 25 bøker fra bokhyllen dette året. Jeg er på ferie akkurat nå, så jeg får ikke lett i hyllene før jeg kommer hjem, men da kommer jeg sterkere tilbake med liste. Likevel klarer jeg ikke helt la være å tenke. Jeg lurer på om den engelske utgaven av Colour of Magic jeg har er gul �� Hvis det stemmer så blir det min januarbok.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig at du er med! Og med slike lesemål er Bokhyllelesing perfekt:) Håper du finner brukbare kategorier. Gi meg gjerne beskjed når lista er på plass, og god les!

      Slett
    2. Ok, da er jeg klar. Det vil si med alle enn en skandinavisk bok fra 1960-2000. Der må jeg lete mer.
      Januar - Splintret - Neil Shusterman
      Februar - Den politiske kandestøper - Ludvig Holdberg
      Mars - Asterveg - antologi
      April - En lykkens datter - Isabel Allende
      Mai - Hobbiten - J.R.R. Tolkien
      Juni/juli - En vis manns frykt - Patrick Rothfuss
      August - En halv gul sol - Chimamanda Ngozi Adichie
      September - Anansi boys - Neil Gaiman
      Oktober - En skandinavisk bok utgitt mellom 1960 og 2000:
      November/desember - En diskré helt - Mario Vargas Llosa

      Slett
    3. Takk for flott liste! Jeg skal oppdatere. Dette blir veldig spennende, og jeg gleder meg til å følge leseplanen din gjennom året!

      Slett
  9. Jeg har elendig trackrecord her og burde egentlig være bannlyst fra deltakelse, men har ihvertfall ei veldig gul bok jeg har lyst å delta med. Nobody belongs here more than you av Miranda July. Sannsynligvis vil det ikke bli skrevet et eneste ord, men jeg skal ihvertfall lese. Når det gjelder resten strekker jeg meg til å dukke overraskende opp hvis jeg får lest riktig.

    Og, hvis du vil, kan du også få velge biosirkelkategori i desember 2018. Please say yes).

    SvarSlett
    Svar
    1. Fins ikke bannlysninger her! Så gøy at du vil være med:) Innlegg er ikke et krav, så du kan trygt lese i vei hver eneste måned. Har kommet med forslag til biokateogri - tusen takk for tilliten:)

      Slett
  10. Hei Hedda! Jeg fant siden din via Draumfarir/Ida, og vil gjerne være med. Skal lage en litt lengre liste en kveld jeg får tid, men for Januar og gult omslag har jeg valgt meg Tusen strålende soler av Khaled Hosseini, som jeg allerede er i gang med :) Gleder meg til p se hva alle andre vil lese!

    SvarSlett
    Svar
    1. Velkommen skal du være, det er veldig hyggelig å ha deg med:) Januarboka er registrert, jeg ser fram til å se resten av lista di også. Riktig god les!

      Slett
  11. Hei-hei! Jeg slenger meg med i år også, men har ikke alt klart enda. Januarboka får bli enten "Oppdateringer 2" av Pål Norheim, eller "Den stumme gutten" av Parinoush Saniee, forholdsvis gule bøker begge to- jeg får se hvor langt jeg kommer. Som Den Andre Berit, har jeg ingen bøker som passer til temaet for februar, men satser på å henge med etter det.
    3. Vennskapets pris- Kjell Askildsen
    4. Barndomshjemmet- Lisa Jewel
    5. Usikker på om jeg finner noe...
    6. Venter og ser hva som står igjen av langbøker, håper å få lest ei eller to før sommeren også!
    7. Den lave himmelen- Anthony Marra
    8. Måne krøniken- Marissa Meyer, hvilken av de siste vet jeg ikke før vi kommer til september ;o)
    9. Dyretråkk og fugletrekk- John Giæver
    10. Snø- Orhan Pamuk. I år som i fjor...

    Sååå får vi sjå, hvor langt det er mellom planer og gjennomføringsevne i år. I utgangspunktet er det jo et visst forbedringspotensiale!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Berit! Så koselig at du er med i år også. Og takk for flott liste, det blir spennende å følge innleggene dine:)

      Slett
  12. Hei,

    jeg er kommet godt i gang med Baby Jane av Sofi Oksanen. Det er en veldig gul bok :) Har lest Utrenskning av henne tidligere, og det var en bok jeg likte, men denne er mye særere. Men det kommer jeg mer til når jeg har lest ferdig, foreløpig er jeg halvveis.

    Gro :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjempehyggelig at du leser og er med! Jeg oppdaga Sofi Oksanen i høst etter litt nøling, og for en forfatter! Hun har et drivende språk og skikkelig kraft i det hun skriver. Det blir interessant å lese omtalen din.

      Slett
    2. Oksanen er så bra. Venter på at det må komme mer fra henne.

      Slett
    3. Da er vi to:) Jeg har bare lest "Da duene forsvant", men kunne så absolutt tenke meg å lese mer. Hun har ei unik kraft i det hun skriver! Også liker jeg det estiske, og det at hun skildrer en annen kultur og ei anna historie.

      Slett
  13. Da er februar over, og jeg har lest boka, som ble Ludvig Holbergs "Nils KLims reis til underverdenen". Omtale her:

    https://medbokogpalett.blogspot.no/2018/02/ludvig-holberg-nils-klimts-reise-til.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Stilig at du tok for deg en såpass gammel klassiker! Jeg har også den i hylla og likte den godt da jeg leste den, sjøl om den er ganske annerledes fra mye av dagens litteratur. Takk for lenke og god marslesing!

      Slett
  14. Da er marsboka lest, og jeg har lagt inn omtale. Det er en diktsyklus skrevet av min bestefar i 1906.
    https://medbokogpalett.blogspot.no/2018/03/ola-jrise-lasarus-geistus-dikt.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for lenke! Og så stilig at du løfter fram et slikt familieklenodie! Kjempegøy:) Håper du koste deg med samlinga, du presenterte den fint på sida di:) God påske!

      Slett
  15. Endelig kom jeg så langt at jeg kunne legge inn omtale av augustboka. Skrevet av en ikke-europeisk forfatter, Andre Brink.
    Her er omtalen:
    https://medbokogpalett.blogspot.com/2018/09/andre-brink-en-lenke-av-stemmer-roman.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Så stilig at du fant fram til André Brink! Han har jeg hørt og lest om, men aldri lest noe av. Håper du hadde en fin leseropplevelse:) God høstlesing!

      Slett
  16. Forsinket igjen, men her er septemberboka, en oppfølger:
    https://medbokogpalett.blogspot.com/2018/10/jon-fosse-hundemanuskripta-fortellingar.html
    En merkelig bok.

    SvarSlett
    Svar
    1. Null problem med forsinkelser, jeg ligger etter på alt sjøl! Plutselig kommer livet litt i veien:) Jeg liker at du har lest Jon Fosse, jeg er veldig glad i han. Og det blir interessant å lese om den merkelige boka (han er jo litt merkelig av og til, han Fosse).

      Slett