fredag 25. desember 2020

Under trærne 2020

Hva er vel ei jul uten bøker? Jeg, som mange andre, ser på bøker som den beste gave og setter pris på å både gi bort og få disse harde, flate pakkene som av enkelte vurderes som kjedelige og forutsigbare. For min del er det slik at dess flere bøker, dess bedre! Og denne jula er intet unntak. Jeg har tidligere hatt noen forsøk på å styre bort fra bøkene og heller gi andre ting i gave, men ofte blir det litt feil lell, og jeg ender opp med ei bok i tillegg. Eller i steden for. Eller bare bøker. 

Liker folk å få bøker, da? De fleste, tror jeg. I alle fall her hos oss. Og i alle fall når giveren anstrenger seg og forsøker å gi noe som en tror eller veit mottakeren vil like. Visse hint gis jo når en snakker med folk og når en kikker i bokhyllene deres. En gir for eksempel ikke ei faktabok om andre verdenskrig til hun som aller best liker å lese dikt. Og til hun som er glad i musikk er det kanskje ikke midt i blinken med en tjukk politikerbiografi. I hjem der serielitteratur er en høydare, er det muligens greit å styre unna de tyngste klassikerne. Og så videre. Og så lenge bøkene i verste fall kan byttes, er det vel ikke så ille? Da kan nemlig sjøl den mest innbitte bokmotstanderen eller den særeste leser velge seg ei bok helt sjøl, og lese... Og det er vel litt av poenget! 

Her er noe av det vi har bidratt med å legge under trærne i år:

Pinocchio
Aldri tilgi
Marikken og Lisabet
Vi lager sammen
Nomino
Operasjon vindkast
Pondus Eliteserien
Norske kvinner i krig 1939-1945
Norske konger og dronninger
Elizabeth er borte!
Krydderleksikon
Marikkens jul
Atlas over uoppdagede øyer
Vi trenger nye navn
Den store Ruffenboken
Du kommer ikke til å angre
Kvelande kjærleik
501 ting å finne
Fortellinger
Rød mann, sort mann
Sunnaneng
Årets dager
Det usynlige barnet
Brødrene Løvehjerte
Legionærene
Snømannen
Kongen av Spitsbergen

Forhåpentligvis gir et flertall av disse titlene mang en hyggelig lesestund og minst like mange gode leseropplevelser i nære og fjerne hjem. Fortsatt god romjul, alle sammen!

26 kommentarer:

 1. Så mange gode titler, det er bra dere bidrar til at andre får fine lesestunder! Selv fikk jeg ingen bøker, men jeg hadde ønsket meg ski og de lå under treet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så moro at du fikk det du ønska deg! Det er jo noe av det fineste, at det innimellom er ei gave som klaffer veldig godt:) Håper du får mange fine skiturer! Her gikk det i bøker, ting til huset og klær - bra alt sammen. Hvordan ligger du forresten an med lesinga, er du i gang med Atwood? Og leser du på engelsk eller norsk?

   Ønsker deg og dine ei fortsatt god romjul:)

   Slett
  2. Ja, nå gleder jeg meg til skiturer! Jeg startet såvidt på boken, men prioriterte å lese ferdig en 1001-bok, så jeg har kun kommet noen få sider i den. Har du startet? Jeg leser på engelsk.

   Slett
  3. Samme her - jeg leste også ferdig ei anna bok først. Vil nyte Atwood uforstyrra:) Jeg begynte her om dagen, og sidene flyr unna! Det er utrolig spennende å lese videre om hva som skjer i Gilead. Jeg holder meg til den norske oversettelsen. Hva tenker du om lesetid?

   Slett
  4. Virkelig spennende! Vi kan godt sette opp et mål for lesingen, for meg er det realistisk å bli ferdig i løpet av januar.

   Ønsker deg og dine en fin nyttårsfeiring :))

   Slett
  5. Samme her, jeg blir også ferdig i løpet av januar. Godt nytt år til deg og familien!

   Slett
 2. Hvor kjøpte du forresten Professoren?

  SvarSlett
  Svar
  1. Fikk tak i ei svensk utgave hos Adlibris; https://www.adlibris.com/no/bok/professorn-9789176454299

   Men det er ikke noe stress for meg å lese den fort, altså. Så null problem om du vil vente litt.

   Slett
  2. Takk! Da bestiller jeg den der, og har den klar til lesing når vi finner ut at det er på tide :)

   Slett
  3. Det er jo helt supert! Jeg gleder meg til å lese boka, men det er ikke så farlig om det drøyer litt. Den er jo ikke akkurat ferskvare ;) Forøvrig suser det unna med Atwood, hva med deg? Det er ei skikkelig spennende bok!

   Slett
  4. Jeg har bestilt Professorn, og har den klar til lesing :)
   I Atwood-boken har jeg kommet halvveis, utrolig spennende som du sier. Det er så mange paralleller til ting som skjer i verden i dag!

   Slett
  5. Ja! Jeg opplever at hun fortsetter i samme spor som i Maddaddam-bøkene, at det hele utspiller seg på forskjellige tider i litt samme dystopiske univers. Det er fascinerende. Jeg er snart i mål, hva med deg?

   Slett
  6. Interessant perspektiv, Hedda! Jeg har ikke tenkt på det helt slik, men når du nevner det så har du et godt poeng. Jeg leser The Robber Bride samtidig, så det er mulig du må gi meg en ekstra uke til å lese ferdig :))

   Forresten, Proffesorn er på vei til meg :)

   Slett
  7. Jeg mener at Atwood sa eller skreiv noe om det i en eller annen sammenheng, kan se om jeg finner det igjen. I hennes hode passer også "Hjertet gir seg ikke" inn i alt sammen. Å, nå blei jeg misunnelig!! Den har jeg hatt lyst til å lese lenge, men jeg får jo ikke tak i den i ny norsk utgave. Utrolig spent på hva du tenker om den! Jeg skal jammen forte meg å kjøpe "Den spiselige kvinnen" som kom nå i januar, så ikke lageret går helt tomt her.

   Jeg er akkurat ferdig med "Gileads døtre", men skrivekøen er lang, så null problem med å vente. Moro at "Professorn" er på vei! Den gleder jeg meg veldig til, samtidig som den er den av Brontë-verkene jeg har hørt minst om. Blir spennende:)

   Slett
  8. Heisann! Begge Atwood bøkene er ferdiglest, og The Robber Bride er skrevet om og postet. Anbefales!! Skal begynne på innlegget om The Testaments, skal vi poste ganske snart?

   Professorn er på plass i bokhyllen :)

   Slett
  9. Hei! Nå er "Gileads døtre" neste bok ut til å bli skrevet om her, så vi kan gjerne få til et innlegg i løpet av noen dager/til helga. Hva passer for deg? Og skal vi gyve løs på "Professorn" med en gang?

   Jeg gleder meg masse til å lese om "The Robber Bride"! Atwood er jo helt genial, og jeg vil helst ha alle bøkene hennes. Men denne har jeg ikke, så da blir det spennende med en omtale:)

   Slett
  10. Jeg hadde jo helt glemt det, men på torsdag hadde jeg en operasjon på øyet. Det gikk fint, men jeg har ikke kunnet se så mye etterpå. Nå er det mye bedre, og jeg kan få til innlegget i morgen :)

   Slett
  11. Starter gjerne på Professorn snarest, senest mandag. Jeg er sykemeldt hele uken og har planer om å få lest mye ettersom det har vært lite av det i det siste.

   The Robber Bride MÅ du få med deg :))

   Slett
  12. Oj, det høres skummelt ut! Håper virkelig det går bra med deg! Men jeg er med på lesing, jeg, så det er bare å begynne. Skjønner godt at du vil benytte anledninga nå som du først er hjemme. Så lenge det går bra for øyet! Ja, den har jeg satt opp på leselista:) Riktig god bedring!

   Slett
  13. Det går bedre dag for dag, men ser litt dobbelt og det er ikke så lett å lese! Jeg skrev nesten ferdig innlegget om The Testaments i går, hvordan ligger du an?

   Slett
  14. Godt å høre at det går bedre! Beklager treiging herfra, vi fikk ei ny runde med sjukdom, og da er det som regel alltid intenst, mye nattevåk og lite lesing. Du får bare publisere om du vil, jeg er i gang, men ikke i mål!

   Slett
  15. Heisann! Trasig med sykdom, men sånn er det gjerne med små barn i huset. Jeg venter på deg, skal finpusse litt, det er så mye jeg vil si, men har ikke lyst til å røpe for mye heller. Til helgen kanskje?

   Slett
  16. Endelig i mål her! Takk for at du er verdens mest tålmodige lese- og skrivefelle! <3 Legge ut i morra eller søndag?

   Slett
  17. God morgen! Klart jeg venter, som oftest er det uansett jeg som er tregest :D

   Vi kan gjerne legge ut i løpet av ettermiddagen/kvelden, mitt innlegg er klart, men siden det er en stund siden jeg skrev det må jeg se gjennom :))

   Slett
  18. Ja, gjennomlesinger er alltid lurt! Da legger jeg ut i ettermiddag:)

   Slett