mandag 30. januar 2017

Bokhyllelesing 1: Blå bok

Etter en litt langsom start er vi nå i mål med første runde av Bokhyllelesing 2017! Temaet for første runde, det vil si kriteriene for januar måned, var å lese ei bok med blått omslag. Om denne boka skulle være lyseblå, himmelblå, kongeblå eller mørkeblå, blågrå, koboltblå, marineblå eller blåsvart var helt opp til deg, og videre har farge ingenting med sjanger å gjøre - alle kunne velge blant sine blå kandidater. Det var med andre ord en ganske åpen kategori, deltakerne stilte veldig fritt, og slikt er det godt å starte med. Så var det også mange av dere som heiv dere rundt, fant blå bøker og meldte dere på.

Nå håper jeg de aller fleste er kommet i mål. Dere som var påmeldt, men som verken har gitt beskjed, lest ferdig og/eller skrevet om boka dere skulle lese, er tatt ut av oversikta (men dere er fortsatt å finne på samlesida). Når dere får lest og skrevet, er det bare å si ifra i kommentarfeltet under, så vil jeg legge dere til på lista. Hvis du ikke får lest det du skulle likevel, er det også fint om du sier ifra. Om det er noen som oppdager feil her, med titler, forfattere, lenker eller noe annet, så legg gjerne igjen et ord om saken.

Slik gikk det med de blå bøkene:
Elisabeth leste Ninefox Gambit av Yoon Ha Lee
Marianne leste Stylesmysteriet av Agatha Christie
Ida leste Here and Now: Letters 2008-2011 av Paul Auster og JM Coetzee
Hedda leste Skipper Worse av Alexander L. Kielland
Gro leste Når gjøken galer av Robert Galbraith
BokBloggBerit leste Lycke av Mikaela Bley
Elida leste Fantastic Beasts and Where to Find Them av J. K. Rowling 
Beathe leste Dager med blå himmel av Jennifer Niven
Silje leste Salt to the Sea av Ruta Sepetys
Monika leste My Brilliant Friend av Elena Ferrante
Labben leste The Universe in Your Hand av Christophe Galfard
Signe leste Spør vinden av Olav H. Hauge

Klikk på titlene for å lese hverandres blå bok-innlegg og diskuter i vei: Fins det noen fellestrekk ved bøkene utover farge? Henger bøkene sammen også tematisk? Eller er dette med farge bare helt tilfeldig? Eller er det ikke tilfeldig, men uten sammenheng i så måte? Her er det mange potensielle varianter av hva det blå kan symbolisere og bety. Passer fargen til innholdet i boka du nettopp har lest? Som vi også kan se av lista over, kan vi ikke si noe på spredninga denne gangen. Her fins kvinner og menn, brev og gammel krim, ny krim, sosialrealisme og romaner. Godt jobba! Og er du en etterslenger, så nøl ikke med å legge igjen lenker og kommentarer hist og her likevel.

Februarrunden av Bokhyllelesing 2017 er det bare å hive seg over for de av dere som er ferdige med januarboka. Kriteriene denne gangen er å lese ei bok som opprinnelig er skrevet på engelsk. Det burde være lett å finne for de fleste av oss, da engelsk er det språket det oversettes flest bøker fra. Utover originalspråk er det ingen begrensninger eller føringer på hva du kan velge, så her er det bare å plukke i ulesthylla etter beste evne. Innlegg publiseres når som helst i løpet av måneden, bare du er ferdig med lesinga, og husk å gi beskjed på samlesida slik at andre finner innlegget ditt! Om du fortsatt er i tvil om dette er en god idé, er en ekstra lokkebiff til en skeptiker at god og solid deltakelse belønnes: Mot slutten av året trekker jeg en heldig vinner som mottar ei bokpakke. Og det er da vel ikke så verst. Så kom igjen, hiv deg rundt og finn ei bok!

23 kommentarer:

 1. Eg har lest, etter min definisjon, ei blå bok. J.K. Rowlings screenplay av Fantastic Beasts and Where to Find Them.

  Springande påmelding blir nok oppskrifta dette året :-)

  Link: http://serieavhengig.blogspot.no/2017/01/bokhyllelesing-2017-fantastic-beasts.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for lenke! Og springende, hoppende, sprettende påmelding er sjølsagt helt i orden:)

   Slett
 2. Jeg har nesten lest ferdig den blå boken, så litt på etterskudd her.Men jeg har lest en annen blå bok også så jeg kan gjerne ta den med også.
  https://beathesbokhjerte.no/2017/01/16/dager-med-bla-himmel-av-jennifer-niven/

  Så kommer den andre så snart den er ferdig lest og skrevet om.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er grei, dobbeldeltakelse er veldig innafor! Bra jobba! :)

   Slett
 3. Det jobbes iherdig med saken! Kanskje jeg kommer i mål med "Simon og stjernene2 i løpet av dagen- en langtur på ski i går gjorde at tidsskjemaet røk... denne gangen også ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tid er ikke noe problem her - det viktige er at vi leser og koser oss - og går på ski:)

   Slett
  2. Der var jeg jammen i mål, ikke bare med første runden, men med planer for resten av prosjektet!
   2.Renbanks: Sauebondens liv
   3.Undset: Korset
   4.Jansson: Trollvinter
   5.Ibsen: De unges forbund
   6.Orringer: Den usynlige broen
   7.Damhaug: Døden ved vann
   8.de Waal: Haren med øyne av rav
   9.Vergese: Alene sammen
   10.Pamuk: Snø

   Dette er bøker jeg gleder meg til å lese! De har stått og vansmektet altfor lenge, og det er så bra at det endelig er tidfesta når de skal prioriteres!!

   Slett
  3. ...og i gleden over å være i mål, glemte jeg linken til selve innlegget..
   beritbok.blogspot.no/2017/02/simon-og-stjernene-bokhyllelesing-2017.html

   Slett
  4. Takk for lenke - og for ei flott leseliste! Jeg skal oppdatere. Ser fram til å lese innleggene dine :)

   Slett
 4. Jeg leste boken ferdig for en liten stund siden, og nå har jeg også publisert innlegg om den. Og det er fortsatt januar! Om ikke jeg klarer det i januar, klarer jeg det aldri;-)
  http://sa-rart.blogspot.no/2017/01/bokhyllelesing-salt-to-sea-av-ruta.html

  Skal jeg forresten gi beskjed om jeg har lest ferdig bok, men ikke skrevet innlegg?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for lenke, super innsats til første runde! Beskjed er alltid fint, for da kommer du med på listene. Om du skriver eller ikke, skal ikke jeg legge meg oppi - det er om du har tid og lyst:)

   Slett
 5. Jeg er også med, men jeg har fremdeles ca 80 sider igjen av boken min. Omtale kommer, men det er mulig jeg ikke rekker det i løpet av dagen.

  Boken er for øvrig helt fantastisk og jeg tror ikke jeg hadde begynt på den nå hadde det ikke vært for bokhyllelesing og kategorivalget ditt. Jeg er med andre ord fan av denne lesesirkelen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du er med! Jeg gleder meg til å lese om boka du har valgt deg. Og veldig moro at det er ei bok som viser seg å være fantastisk! Kos deg videre:)

   Slett
  2. Boken er ferdiglest (ca. klokken 12 1. februar, så var bare pittelitt forsinket). Omtale kommer i løpet av helgen, måtte bare unnagjøre månedsoppsummeringen først.

   Slett
  3. Helt i orden, takk for beskjed!

   Slett
 6. Jeg er ferdig med My Brilliant Friend av Elena Ferrante, men kommer ikke til å skrive om den før jeg har lest de to siste i kvartetten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skjønner jeg godt, men jeg setter deg på lista lell, så vises innsatsen:) Jeg har enda ikke lest dem, hva syns du så langt?

   Slett
  2. Det tok litt tid å komme i gang med den første, særlig slet jeg med språket (men det kan jo være oversetteren sin feil), men den andre slo meg rett i magen. Rett og slett fascinerende og oppslukende.

   Slett
  3. Jeg har hørt og lest manges meninger om bøkene, men er ikke sikker på om jeg vil lese dem sjøl - i alle fall ikke enda. Blir spennende å lese hva du skriver helt til slutt!

   Slett
 7. Eg har streva noko med å få kommentert her, men eg las Spør vinden av Olav H. Hauge. Innlegget finn du her: http://brautmedbok.com/2017/02/01/spor-vinden/

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, så dumt! Men heldigvis kom det igjennom nå. Takk for lenke!

   Slett
 8. Jeg er blitt forsinket med bokhyllelesinga av ulike grunner, men nå skal jeg legge inn omtalen min. Jeg har lest Haugtussa av Arne Garborg.
  Er det meningen at vi skal lage en plan over kommende lesing, slik som sist år? da må jeg i tilfelle få laget den snart. Du hører fra meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du har lest Arne Garborg! Jeg er veldig glad i diktsyklusen "Haugtussa". Det blir spennende å lese hva du skriver. Leselister er supert, om du har tid og lyst!

   Slett