lørdag 3. august 2013

Sommerlesing, del III

Årets lesesommer har ikke gått helt som planlagt. Først fordi min lese- og bloggpartner Labben blei søkk borte, dernest fordi Ting Tar Tid, i ferien som ellers, eller kanskje enda mer i ferien enn ellers. Jeg treiger i alle fall med absolutt alt. Dessuten var bøkene jeg og Labben valgte oss, kanskje ikke de enkleste. Det synger i gresset var fantastisk, men intens, Fugler uten vinger forferdelig. Så slang jeg rundt med Jeeves og Wooster, og pressa inn Dager i stillhetens historie, som jeg leste sammen med Melusine. På tampen av juli brukte jeg utrolig lang til på Hilary Mantels mesterverk Ulvetid, og er fortsatt furten fordi den er ferdig. Heldigvis står bind to av trilogien om Thomas Cromwell, Falkejakt, i hylla, men jeg skal utsette den gleden ei stund. Først er det mye anna som skal leses. Og hvis du vil være med, er det bare hyggelig!

Arto Paasilinna
Den fornøyelige finnen skulle vært lest og omblogga seint i juli. Men da leste jeg Ulvetid. Både bok og forfatter settes på vent, og jeg tror november er en passende måned for å komme tilbake til saken. Da er det både mørkt og eksamenstid, og litt humor kan lyse opp det meste.

Virginia Woolf
Den alltid fantastiske Virginia Woolf blei lest i juni, og leses nå igjen. Ikke samme boka, naturligvis. Jeg og Melusine skal lese Woolfs essaysamling, Indiskresjoner og andre essay. Jeg befinner meg i post-Thomas-Cromwell-limbo og har enda ikke begynt, mens Melusine er godt i gang. Woolf er en spennende forfatter, og essayistikken hennes går for å være i verdensklasse. Kom igjen, du også! Blogging foregår i helga 9. - 11. august, så det er ingen tid å miste.

Henrik Ibsen
Ja, ikke av, men om. Til Moshonistas biografilesesirkel med tema forfattere, har jeg valgt meg ut en knapp biografi om Henrik Ibsen. Mest for å delta, skal jeg innrømme, og dernest for å komme i gang med Ibsen-greiene. Jeg har nemlig to biografier til liggende. Bloggdato på minibiografien er omkring 15. august.

Salman Rushdie
Jeg er og blir trofast mot leseplanen jeg og Labben laga, og skal derfor hive meg rundt og lese Rushdie på tampen av sommeren. Boka er Trollkvinnen fra Firenze, men føl deg fri til å lese akkurat den du har liggende. For at ikke alt skal kræsje med Lines lesesirkel, legger jeg blogginga til siste helga i august, som også innehar første dagen i september. Tror jeg. Boka er lang, og etter Henrik Ibsen er det semesterstart! På Rushdie veit jeg det er flere som kanskje vil slenge seg på, så gi lyd dersom dere trenger mer lesetid. Har hørt han kan være litt av en utfordring, han Salman.

Selma Lagerlöf 
Strengt tatt er det nå blitt september, og jeg kan ikke lenger kalle det for sommerlesing, med mindre været er usedvanlig bra, men jeg fortsetter planlegginga likevel. Og nå er det på tide med ei dame. Jeg er utrolig glad i Selma Lagerlöf, noe du kan lese om her, her og her. Denne gangen heter romanen Körkarlen. Hiv deg over den, du også, eller velg noe helt anna! Jeg leser på svensk, hva med deg? Innlegg forventes i midten av måneden, helga 13. - 15. september.

Leo Tolstoj
Og forfatteren som får avrunde årets første høstmåned, er Leo Tolstoj, med det gedigne eposet Krig og fred. Jeg skal forsøke å lese og blogge, jeg også, som en del av Lines lesesirkel. Men jeg har mine tvil - med hektisk hverdag, tilvenning i barnehage, pendling, masterstudier og studietur har russiske mursteiner lett for å bli nedprioriterte. I verste fall får det bli med forsøket. Det er meninga at det hele skal være lest til 29. september.

Vel, dette er en solid plan, synes jeg. Innimellom skal jeg lese Torborg Nedreaas' noveller, som er noen av de beste norske novellene som er skrevet. Også vil jeg forhåpentligvis få prøvd meg på Carol Shields etter hvert. Og etter Tolstoj en gang, er det Middlemarch! Håper du hiver deg på, du også.

Til de av dere som har ferie: fortsatt god lesesommer! Og til alle sammen: riktig god lesehelg!

19 kommentarer:

 1. Så mye spennende du skal lese, og har lest.:) Den Trollkvinnen fra Firenze ble jeg kjempenysjerrig på. Har vel lest, sånn delvis i alle fall,Sataniske vers, fra Rushdie, og har også Midnattsbarn, ulest, i hylla.
  Woolf likte jeg veldig godt, men ikke så veldig godt Lindstrøms Stillhetens historie. Ulvetid skal jeg nok lese en dag. Doris Lessing - en av mine alltimes favorittforfattere, men henne leste jeg mest av i yngre dager.
  Vi treffes i biografisirkelen; da tar jeg en latinamerikaner, fordi jeg selv skal reise dit snart, og fordi han har hatt et velldig spesielt liv. En verdensberømt suksessforfatter som ikke lyder så godt i finlitterære kretser..har jeg skjønt i følge Magnhild..:)
  Kos deg med klassikerne..)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for koselig kommentar! Det er veldig hyggelig om du blir med på Rushdie. Ikke minst fordi du har litt erfaring med forfatteren. Jeg er alltid spent når jeg skal lese en helt ny forfatter, må innrømme at jeg gruer meg litt også denne gangen. Blir spennende.

   Håper du leser Mantel også - den kan virkelig anbefales!
   Tror jeg veit hvilken forfatter du leser om, men det blir morsomt å se om jeg har rett;) Ønsker deg god reise!

   Slett
 2. Takk for velkommen-tilbake-fra-ferie-hilsen! Det er sannelig ikke alltid planene går som planlagt for å si det sånn, men pytt! Du har da fått lest en del likevel :)

  "Ulvetid" skal jeg se å få lest om ikke så altfor lenge siden jeg ble så fascinert av det du har skrevet om den. Av Rushdie har jeg kun lest "Harun og historienes hav". "Sataniske vers" + "Skam" står i hyllen (eller ikke helt ennå ettersom jeg ikke har fått satt alle bøkene inn ennå) så jeg blir gjerne med å lese ham (tror jeg velger "Skam", den er litt kortere og så har jeg den satt opp på Off The Shelf). Og...åh! Lagerlöf! Mer enn gjerne! Etter "Gösta Berlings saga" ble jeg hodestups forelsket, men det spørs om "Löwensköld-trilogien" blir for mye på så kort tid. Jeg gjør et forsøk :)

  Hvordan går det med essaysamlingen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig, Birthe! Nå er jeg spent på hva du har kommet igjennom i løpet av ferien:) Har smugkikka på bloggen din og gleder meg til omtalene!

   Veldig koselig om du blir med på Rushdie! Jeg vil gjerne lese Löwensköld-bøkene, jeg også, så jeg kan enten gjøre om på planene mine, eller så kan vi lese trilogien seinere i høst?

   Er i gang med Woolf, men tar tid. Blir så mektig imponert! Tenkte å blogge om det jeg har lest på søndag, men stresser ikke med lesinga, for jeg koser meg sånn! ;) Hva med deg?

   Slett
  2. En del bøker har jeg fått lest, og lånte blant annet Rikka Gan rett før jeg reiste (den likte jeg veldig godt btw!). Ja, jeg blir med på Rushdie (gleder meg!) og gjerne Lagerlöf seinere i høst :)

   Av Woolf har jeg lest en god del, men er ikke ferdig så det er usikkert om det kommer et innlegg i morgen. Jeg har skrevet litt allerede som jeg tenkte å poste selv om boken ikke er ferdiglest. Imponert - ja, absolutt! Denne boken ble jeg så begeistret for at jeg nå har bestilt den fra bokklubben.

   Slett
  3. Så moro at du likte "Rikka Gan"! Blir spennende å lese hva du trekker fram. Jeg har Jølsens samla verker foran meg på skrivebordet og har veldig lyst til å lese oppfølgeren, "Fernanda Mona", fra 1905. Men jeg holder litt igjen også, fordi universet er så intenst.

   Jeg kan gjerne bruke lenger tid på Woolf, og f.eks. poste neste helg? Kjenner at det er verdifullt å tenke en del på det hun skriver. Vender stadig tilbake til forordet også, det var så effektivt og godt skrevet. Hva passer for deg?

   Slett
  4. Rikka Gan var litt vanskelig å lese, i den forstand at alt ikke var innlysende og klinkende klart i teksten så jeg er glad for det utdypende etterordet.

   Vi utsetter Woolf til neste helg, da blir det mer tid til å lese ferdig samt å tenke over det hun skriver - jeg frykter at innlegget blir langt!

   Slett
  5. Det skjønner jeg godt. Jeg leste boka i forbindelse med studiene. Vi begynte med Eddadiktinga, myter og sagn, og så hvordan ulike motiver blei benytta i litteratur opp til og med Harry Potter. Det var veldig gode rammer for lesing av "Rikka Gan" - i tillegg til det gotiske perspektivet, som vi også leste om. Men jeg fikk også mye ut av etterordet, det er tydelig og informativt.

   Koser meg veldig med Woolf nå, synes hvert essay fortjener et eget innlegg! Så ja, det blir langt...

   Ser at du har lest "Saman er ein mindre aleine" på ferie, kan tenke meg at det var fin ferielektyre! Den boka likte jeg også veldig godt da jeg leste den. Har også lest det andre av Gavalda, men synes "Saman er ein mindre aleine" er best. I og med at vi er enige om så mye bra, begynner jeg å lure på hva du synes er dårlig litteratur? Kanskje vi er enige der også;)

   Slett
  6. Det må være interessant å dykke ned i litteraturen i forbindelse med et studium, jeg merker det når jeg liker en forfatter så finner jeg en notis om bøkene og hvor de bor osv og vips er jeg i gang med å lese lange anhandlinger (omtrent) fordi det er så spennende!

   Tenker du også sånn, at hvert essay trenger eget innlegg! Jeg skrev det til og med ned etter at jeg hadde notert altfor mye bare fra ett...

   Ja, "Saman er ein mindre aleine" likte jeg så godt at jeg har ført opp flere av bøkene til Gavalda på leselisten. Skjønt, det ser ikke ut til at de blir å lese med det første. Vel, jeg har en følelse av vi er enige når det gjelder dårlig litteratur også :)

   Slett
  7. Men du; jeg har fått problemer med pc-en og måtte levere den inn til reparasjon. Forhåpentligvis får jeg den igjen i begynnelsen av neste uke, og i utgangspunktet ville det ikke vært noe problem for jeg får låne husbondens jobb-pc. Saken er den at der går det ikke an å skrive innlegg på bloggen, ei heller på pc-ene på min egen jobb, kun kommentarer. Skikkelig irriterende, så det spørs om jeg får skrevet noe om Woolf til helgen. En løsning er å låne min sønn sin, hvis han kan løsrive seg fra spillingen :)

   Slett
  8. Så dumt med datatrøbbel! Jeg kan vente med Woolf-innlegget, for jeg er fortsatt ikke helt ferdig med boka. Men jeg kan også publisere noe om det jeg har lest - her gjør vi det som passer for deg. Du får bare skrive og publisere når du kan, hvis det er best. Lenker uansett opp til deg i innlegget mitt:)

   Litteraturstudier er veldig spennende, og kan absolutt anbefales! Jeg er glad for alle emner jeg har tatt, det har vært berikende hver gang. Nå skal jeg i gang med master, men har fortsatt ikke bestemt meg for oppgave. Kan hende det blir noe med litteratur:)

   Slett
  9. Ja, det er skikkelig irriterende, spesielt når jeg faktisk har en å låne uten å kunne skrive innlegg - men det får komme når det kommer.

   Hvilken frist har du til å bestemme deg for oppgaven?

   Slett
  10. Den er grei, da kommer innlegget når det kommer. Henger fortsatt litt etter her, men mye er nok gjort i løpet av ei lita uke.

   Har heldigvis lang tid, og ingenting er sikkert før etter jul. Skal snuse rundt på fakultetet og besøke samtlige veiledere før jeg kommer meg videre i valget;) Vil gjerne at alt skal klaffe, men ting blir av erfaring sjelden slik en planlegger. Tenker at det likevel er greit å undersøke en del. Har både litteratur, språk, kultur og historie som masteralternativer, så det kan slå alle veier.

   Slett
  11. Da har jeg endelig (!) klart å poste et innlegg! Virginia Woolf er først ute :)

   Slett
  12. Så flott! Jeg henger litt etter, tenker det kommer noe til helga. Var inne på sida di i dag, men ombestemte meg: vil ikke lese ditt før jeg har skrevet mitt! Så jeg kommenterer seinere:)

   Slett
  13. Puh! Det var en kjapp kommentar jeg sendte avgårde rett før forelesningen, jeg ser nå at du har et innlegg om studiestart som jeg skal lese :) Men først, jeg har endelig fått igjen pc-en min og føler meg fullstendig hjemme! Hehe, litt sånn hallelujastemning i dag...

   Jeg skrev på et word-dok på husbondens pc og copy-paste, vips var det postet. Og det føltes så godt, skjønt jeg tenkte (og fremdeles tenker) at innlegget kunne vært forkortet. Da må jeg si at jeg har forkortet MYE i forhold til notatene og jeg skjønner godt at du vil vente med å lese før du har skrevet selv, jeg har funnet ut at det er best å være uhildet og heller etterpå reflektere :)

   Slett
  14. Håper alt er fint med pc-en din igjen! Er kjipt når sånt skjer, sjøl om en klarer seg helt fint uten;) Men for oss studenter er det kanskje særlig viktig, med tanke på oppgaver osv. som gjerne er lagra på maskina.

   Gleder meg til å lese innlegget ditt om Woolf! Ser fram til å komme i mål med mitt eget også. Det er så mye å ta tak i, samtidig som jeg vegrer meg litt for å gjøre det; det er jo tross alt Virginia Woolf det er snakk om... Er usikker på om det blir noe lesesirkelinnlegg på meg i morra, men i så fall kommer Woolf på mandag.

   Slett
  15. Den fungerer foreløbig fint, men jeg må huske å legge alle viktige dokumenter og bilder på en cd i tilfelle noe skjer igjen. Og oppgaver! Woolf får komme når det kommer :)

   Slett
  16. Nå kom det endelig et Woolf-innlegg her også!

   Slett