mandag 14. september 2015

Klar, ferdig, les!

Hva: Bokhyllelesing 2015, sjuende runde
Kriterier: Les ei bok av en forfatter som skriver på fransk
Når: Mellom 14. - 20. september

Påmeldte:
- Silje skal lese Pinnsvinets eleganse av Muriel Barbery
- Birthe skal lese Det annet kjønn av Simone de Beauvoir
- Elida skal lese David Golder av Irène Némirovsky
- Hedda skal lese Far Goriot av Honoré de Balzac
- Bjørg skal lese Saman er ein mindre aleine av Anne Gavalda
- Gro skal lese Ein vakker dag av Anna Gavalda
- Signe skal lese Saman er ein mindre aleine av Anna Gavalda
- Astrid Terese skal lese Triumfbuen av Erich Maria Remarque (?)
- Trudelutt skal lese Tiden og den frie viljen av Henri Bergson
- Monika skal lese Thérèse Desqueyroux av François Mauriac
- Elisabeth skal lese To erotiske fortellinger av Marguerite Duras

I dag går startskuddet for sjuende runde av Bokhyllelesing 2015, og det skal leses bøker som opprinnelig er skrevet på fransk. Forfatteren trenger ikke å være født i Frankrike eller ha fransk som morsmål (bare husk på Samuel Beckett - han var irsk), så lenge verkene er skrevet og publisert på fransk ved første gangs utgivelse. Men vi behøver heldigvis ikke lese originalutgaven. Les boka i den oversettelsen du sjøl vil. Videre står du helt fritt til å velge sjanger, forfatter, litterær epoke, tematikk og så videre sjøl. Det er kun din egen ulesthylle som setter grenser!

Lista over viser et flott spenn i titler og forfattere, sjøl om Anna Gavalda blir en listetraver med sine tre lesere. Det sier noe om hvor populær hun er i Norge, når hun danker ut gode, gamle klassikere! Heldigvis er det mange av oss som skal lese slike bøker også. Sjøl skal jeg i gang med Far Goriot av Honoré de Balzac, og gleder meg veldig. Fra før har jeg lest Eugénie Grandet, ei bok jeg likte veldig godt. Balzac er kritisk, konkret, varm og vittig på samme tid. Far Goriot går for å være hans mest leste roman, og inngår i det store, ufullførte prosjektet hans om å skildre hele Frankrikes befolkning. Dessverre blei han aldri ferdig, for han døde så alt for ung.

Håper dere allerede er i gang med lesinga, og at dere koser dere! Blir du ferdig med både lesing av boka og skriving av innlegget før tida, er det sjølsagt ikke noe i veien for å publisere før. Dersom du bruker lenger tid enn den oppsatte uka, er det også greit. Legg i alle tilfelle igjen ei lenke under her, under oppsummeringsinnlegget eller på sida for Bokhyllelesing 2015 når du er ferdig, slik at andre lesesirkeldeltakere finner fram til omtalen din. Er du ikke påmeldt, men har lyst til å delta likevel, er det bare å lese i vei på valgt bok. Beskjed til meg kan gis i etterkant, dersom du foretrekker det. Oppsummeringsinnlegg ventes ei ukes tid etter at den ordinære lesetida er avslutta.

Lykke til!

16 kommentarer:

 1. 3.-9. oktober? Dette burde jeg slenge meg på, jeg elsker franske forfattere. Kunne lest mer av Claudel, eller kanskje Hugo eller Dumas. Blitt mye engelsk/amerikansk i det siste pga Booker, kunne vært fint med litt forandring.

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager datorot! Har retta opp nå. Riktig dato er denne uka, dvs. fra 14. - 20. september. Om du bruker lenger tid på boka, er det sjølsagt helt ok. Oppsummeringa kommer ei uke etter. Veldig koselig om du blir med!

   Slett
 2. Kan jeg bytte bok til Pinnsvinets eleganse? Den er fransk, har stått i hylla siden 2009 og gir meg et sårt tiltrengt kryss :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Klart du kan! Jeg endrer i morra, når jeg er litt mer opplagt (våkne barn = våkne foreldre). God les!

   Slett
 3. Eg bytter bok til Irene Nemirovsky og "David Golder". Eg trenger å gjera ferdig klassikerutfordringa :-)

  SvarSlett
 4. Jeg har lest ferdig mine erotiske fortellinger, så det er bare skrivingen som gjenstår. Men oppdaget da jeg leste at det var veldig kjent, så tror strengt tatt ikke at denne var ulest. Jeg har bare glemt at jeg allerede har lest den, så litt usikker på om det egentlig er juks ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke juks i min bok, og i alle fall ikke om det kommer et innlegg også!

   Slett
  2. En dag forsinket, var på jobbseminar i helgen, men her kommer linken :)

   http://elbakken.blogspot.no/2015/09/marguerite-duras-to-erotiske.html

   Slett
  3. Null problem - takk for lenke!

   Slett
 5. Jeg er med og kommer til å lese: "Ein vakker dag" av Anna Gavalda, også den ulest etter å ha stått i hylla mer enn ett år. Jeg fikk ikke begynt med "Lykka er ein sjeldan fugl" i ferien som jeg tenkte, så da utgår den, men jeg har den til gode :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig at du er med! "Ein vakker dag" er en av få Gavaldabøker jeg ikke har lest, så jeg gleder meg til å finne ut hva du syns. Har litt lyst til å lese den, men var ikke så fornøyd med "Lykka er ein sjeldan fugl", så derfor har det hittil ikke blitt noe av.

   Slett
  2. Da har jeg lest og omtalt "Ein vakker dag", og linken er her: http://groskrosverden.blogspot.no/2015/09/bokhyllelesing-2015-7.html

   Denne boken likte jeg veldig godt. Lettlest, men god! Er skikkelig fornøyd med de bøkene jeg har lest så langt i år altså, og det er moro.

   Ha en god søndag Hedda!

   Slett
  3. Takk for lenke! Jeg titter innom for å se hva du skriver, kanskje får jeg lyst til å lese Gavalda igjen, jeg også. Ønsker deg ei flott uke!

   Slett
 6. Eg har lest og anmeldt David Golder. Den fortener fleire lesere! :-)

  http://serieavhengig.blogspot.no/2015/09/bokhyllelesing-david-golder.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for lenke! Og så hyggelig at du likte boka. Har likt det jeg har lest av Némirovsky så langt, så kanskje denne også er noe for meg?

   Slett