onsdag 2. oktober 2019

Høstlesing, del II

Det er ekstra koselig å sette seg ned med ei bok når det er skikkelig ruskevær ute. Og med til lesekosen hører vel ofte en kopp med noe varmt, eller ei skål med noe godt? Her har høsten kommet for fullt, og bladene på trærne i hagen er i ferd med å skifte farge. Om ikke lenge slipper de vel taket også, og kommer seilende ned på plenen med et kjølig vindkast. Jeg for min del er spent på å se hvor lenge sommerens lykkelige leseiver følger med inn i den nye måneden.

Alexander L. Kielland
Etter flere år med Kielland som leseprosjekt er jeg nå ved veis ende. Hans samlede verker er ferdiglest, og alle bøkene er blitt omtalt. Siste omtale, om de tre siste verkene, ligger her. Nå kjenner jeg at jeg har behov for ei lita pause fra denne epoken i norsk litteratur, men jeg gleder meg til å vende tilbake med Amalie Skram.

Johan Falkberget
Den imponerende og sterke romanserien Christianus Sextus er ferdiglest. For noen bøker! Disse er, sammen med Villette av Charlotte Brontë, det mektigste jeg har lest så langt i år. Innlegg er på vei. Jeg ser fram til å lese mer fra Falkbergets penn seinere - serien om An-Magritt er nemlig ulest (men den må først skaffes).

William Faulkner
Larmen og vreden er lest, men et innlegg om boka har jeg ikke fått skrevet enda. Det kommer! Boka er lest sammen med Birthe.

Frida Nilsson
Det tynne sverdet er kanskje årets barnebokfavoritt. Det er i alle fall ei bok som en vanskelig kan unngå, og som burde leses av mange. Nilsson tar barna på alvor, men tør å leike med det skumleste og tristeste av alt: Å miste en forelder. Jeg gleder meg til å skrive om boka!

Thorvald Steen
Jeg har fortsatt ikke fått tid til å skrive om Det usynlige biblioteket, men den ligger klar, rett ved sida av meg, sammen med alle de andre bøkene som også er lest, men ikke omtalt. Per akkurat nå er bunken nokså stor, med åtte romaner av god størrelse og seks små bøker. Men innlegg skal det komme om alt sammen.

Olga Ravn
Celestine er lest og likt, og innlegg finner du her. Ei svært original bok som anbefales til alle som vil lese noe helt annerledes.

Mary Ann Schaffer og Annie Barrows
Denne boka, Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai, er derimot ikke noe helt annerledes, men noe utrolig typisk og forutsigbart, og boka er derfor allerede så godt som glemt, hadde det ikke vært for at et innlegg faktisk fins her. Boka blei lest som en del av leseprosjektet Alfabetlesing og skal med det heldigvis aldri leses igjen. 

Diana Gabaldon
Innlegg om den første boka i Outlander-serien, Under jegermånen, er nå på plass. I etterkant av lesinga har flere, både i kommentarfeltene og ikke minst muntlig, anbefalt at jeg leser videre på engelsk, at jeg bør høre lydboka på engelsk eller i det minste se serien. Vi får se. Romanen, med sine 928 nokså tette sider, oppfylte i alle fall kravet til sjette og sjuende runde av Bokhyllelesing 2019, som var å lese ei tjukk bok.

Margaret Skjebred
Sonettekransen Du smiler mot meg fra et falmet bilde er fortsatt et ubeskrevet blad, men det kommer nok noe mer her etter hvert.

Jon Fosse
Og jeg som straks skulle lese ut Poesiar etter Henrik Wergeland også! Men det var til forrige månedsoppsummering. Diktsamlinga forsvant litt, og derfor har jeg nå begynt på nytt, slik at jeg får en kontinuerlig leseropplevelse.

Jenny Erpenbeck
Den stilsikre og originale romanen Alle dagers ende har heller ikke blitt omtalt, men det kommer et innlegg snart. Inntil da må jeg innrømme at jeg også vurderer å lese Går, gikk, har gått av samme forfatter, da hun imponerte stort ved første bekjentskap.

Øystein Morten
Hvem kunne trodd at det å forske på et gammelt bein gjemt bort i ei kirke skulle være så interessant og spennende? Vel, Morten hadde kanskje en viss idé, ellers ville han nok ikke skrevet boka Jakten på Olav den hellige. Og heldig for alle som likte denne måten å forene sakprosa og skjønnlitteratur på, så er det kommet flere bøker over samme lest. Neste ut her hos meg blir Jakten på Sigurd Jorsalfare. Og innlegg blir det vel også, etter hvert.

Margaret Atwood
Alltid aktuelle Margaret Atwood! Nå ikke minst med Gileads døtre! Den står definitivt på lista over bøker som skal kjøpes og leses, så fort som mulig. Men i denne omgangen har jeg lest Hjertet gir seg ikke, en spennende roman som jeg gleder meg til å skrive om. 

Agatha Christie
Plutselig fant jeg fram fire små bøker fra det svenske forlaget Novellix, som utelukkende utgir noveller. Hver bok inneholder derfor ei novelle, i dette tilfellet ei krimnovelle av krimdronning Christie. Og vips var de lest! Innlegg kommer.

Selma Lagerlöf
Også Lagerlöf er en populær Novellix-forfatter, hun er både svensk og skreiv massevis av noveller og korte historier som egner seg godt for opptrykk. I dag er to av hennes fire titler lest. I morra kanskje alle fire?

George Eliot
De britiske klassikerne er mange og tidvis veldig omfattende. I løpet av høsten skal jeg og Birthe gyve løs på selveste Middlemarch. Jeg gleder meg!

Amalie Skram
Etter ei passelig pause fra 1800-tallets realisme, skal jeg vende tilbake med Amalie Skram. Og det seg jeg veldig fram til. Men om jeg rekker det allerede nå i oktober, er uvisst.

Tarjei Vesaas
Et gammelt impulskjøp som bare er blitt stående har blitt henta fram igjen nå. Kimen skal leses i høst, men om det blir nå, eller om det blir til bokstaven K i Alfabetlesing, er jeg ikke helt sikker på.

Alfabetlesing
Mer informasjon om leseprosjektet finner du her. Huckleberry Finns opplevelser av Mark Twain er straks utlest, og da kan jeg gi meg i kast med neste bok, som er Iliaden. Jeg er altså en måned på etterskudd, men stresser ikke, fordi jeg fortsatt koser meg masse. 

Bokhyllelesing 2019
I september var temaet bøker med lange titler, og jeg leste sakprosaboka Norsk er et lite språk som er i ferd med å dø ut av Guro Fløgstad og Anders Vaa. I oktober skal vi telle oss fram til bok nummer elleve i ulestbunken, og min telling tar meg nå til Iliaden. Men den skal jeg jo allerede lese til Alfabetlesing. Jeg er derfor usikker på om jeg skal slå to fluer i en smekk (bittelitt juks?) eller om jeg skal lese to separate titler. 

Jeg ønsker dere alle en flott bokhøst!

20 kommentarer:

  1. Gleder meg til å ta fatt på Middlemarch! Og Atwood er en favoritt, jeg har Gileads døtre på engelsk liggende klar, men akkurat denne måneden har jeg for mange bøker på gang til å starte :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Hvordan går det med lesinga hos deg? Jeg er helt fascinert og venter utålmodig gjennom hele dagen til neste lesestund på kvelden. Boka gir meg så masse glede, fy søren som Eliot skildrer! Og for noen personer :D

      Slett
    2. Åja! Jeg koser meg til de grader med boken, med skildringene og ironien! Har ikke kommet spesielt langt, s. 131. Leser andre bøker også, men merker at jeg helst velger denne når det er tid for lesing :)

      Slett
    3. Jeg klarer ikke å lese andre bøker nå! Har bare lest noen noveller, men jeg er så ivrig på dette Middlemarch-universet og vil bare være der. Det er helt fenomenalt! Alt sitter, skildringer, replikker, karakteristikker, psykologiseringer, måten hun lager frampek på, strukturen i boka, handlingene, måten alt er vevd sammen på med mer. Og at det faktisk ikke er gitt hvordan det går til slutt! Jeg er så imponert! Men dessverre er jeg snart ferdig...

      Slett
    4. Jeg har kommet mye lengre nå, og som sagt er det helst den boken jeg velger meg, men er du snart helt ferdig eller kun med den første boken? Skjønt, kun og kun, den er lang i seg selv :D

      Slett
    5. Jeg er helt ferdig, med alt! Nesten ni hundre sider, inkludert forord, fotnoter og etterord. Det er mest vemodig, egentlig. Og jeg har ikke klart å komme ordentlig i gang med neste bok ennå, for jeg tenker jo fortsatt på Dorothea, Celia, Will, James, Tertius, Rosamond, Mary, Fred og alle de andre. Kunne tenke meg å lese mer om dem! Og det tar nok ei god stund før det blir innlegg, for der er det kø.

      Skal vi ta ei bok til sammen i høst?

      Slett
    6. Jeg er fullstendig imponert! Godt du venter med innlegg, så kan jeg legge meg hardt i selen. Skjønner godt at du savner dem, jeg husker jeg hadde akkurat den følelsen da jeg leste Middlemarch første gangen.

      Tar gjerne en bok til, har du et forslag?

      Slett
    7. Å, ikke stress! Kos deg med boka, det unner jeg deg virkelig! Den tar den tida den tar:) Jeg går fortsatt og surrer i universet, og syns det er teit det ikke er en oppfølger. Men den hadde uansett sikkert ikke vært like god, trøster jeg meg med.

      Så koselig at du vil lese mer! Kom gjerne med forslag du også. Her er det mye på leselista, men jeg tenker at det er naturlig å gyve løs på "Det annet kjønn" når julekaoset er over og vi skriver 2020. Hva tenker du om det? Så kan vi heller ta for oss romaner og kosebøker nå før jul?

      Her er litt fra ulesthyllene, så kan du se om noe klaffer med dine uleste bøker eller leseplaner:
      "Historien" av Elsa Morante
      "Den gyldne notatbok" av Doris Lessing
      "Mennesker" av Amalie Skram
      "De strålende" av Eleanor Catton
      "Nattfilm" av Marisha Pessl
      "Norma" av Sofi Oksanen

      Jeg har mye mer på lur også, dersom dette ikke passer for deg, og du må bare komme med innspill - jeg har ikke noe i mot å bestille ei bok jeg ikke har :D

      Slett
  2. Jeg koser meg masse med boken, er snart ferdig med første bind. "Det annet kjønn" passer utmerket utpå nyåret, og ellers har jeg endel uleste bøker, men vil gjerne utfordre meg selv på en annerledes leseopplevelse og går for "Nattfilm" som du har foreslått. Den høres spennende ut på en interessant måte :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så flott! Da legger jeg både "Det annet kjønn" og "Nattfilm" fram. Jeg tror den skal være ganske spennende! Så får du klekke ut et forslag til neste bok, hvis du har lyst:) Her går det nemlig unna om dagen!

      Slett
    2. Det er supert at du er så driftig! Jeg sjonglerer mellom flere bøker, fargelegging, maling og jobbplanlegging :D
      Jeg skal komme med forslag til neste bok, og skal skaffe Nattfilm slik at den er klar etter Middlemarch - blir ferdig med første bind i løpet av søndagen :))

      Slett
    3. Her går det mest i barnesjonglering, og å få hverdagen til å fungere sånn noenlunde ;) :D Lesing er på kvelden, og da blir det som regel ei og ei bok. Men gjerne ulike bøker på ulike kvelder. Herlig at du maler, har du gjort det lenge?

      Slett
    4. Mine barn er voksne, yngste blir tyve til neste år, men en datter studerer i Sverige så det blir noen turer over dit innimellom. Likevel er det helst om kvelden det blir lesing, av og til i sofaen hvis ingen ser på tv. Malingen er ikke noe avansert, men får utfoldet kreativiteten :)

      Vet ikke om jeg nevnte noe sted at Nattfilm nå ligger klar, må bare bli ferdig med Middlemarch :)

      Slett
    5. Å, da har vi litt forskjellige hverdager! Yngste her er akkurat blitt ett, så det er full rulle :D Jeg koser meg masse, men må innrømme at jeg lengter litt etter egentida. Tenke i fred, for eksempel. Eller spise varm middagsmat.

      Jeg har begynt på "Nattfilm"! Det var egentlig ikke meninga, jeg skulle bare kikke litt på den. Og plutselig så var jeg i gang... Men jeg skal ikke si et pip! Og det er fortsatt stort etterslep på skrivinga her, så jeg tror ikke jeg kommer til å skrive om boka i år. ;) Håper det er i orden!

      Slett
    6. Jeg jobber i barnehage, og kan se for meg hvordan hverdagen er med en ettåring :) Er det tre du har?

      Såpass! Jeg bladde igjennom boken da jeg fikk den, men la den raskt bort for jeg visste at jeg kom til å se nærmere på den hehe, så jeg skjønner godt at du har startet! Klarer du å vente på meg? Hva med innlegg om Middlemarch? Skulle absolutt hatt det klart i løpet av desember :)

      Slett
    7. Ja, her er det tre små! Eller, de er ikke lenger så små, og vi har jo litt aldersspenn på dem. De er nå åtte, fire og ett. Hva med dine, er de to eller flere?

      Klart jeg venter! Det er bare å holde seg opptatt med andre bøker, det, og la være å kikke bort på den hele tida. Uten å avsløre noe, vil jeg bare si at det var en utrolig spennende start. Det er noe å glede seg til :)

      Langt etterslep på skrivinga her, men jeg er enig med deg: Innlegg om "Middlemarch" bør komme på plass i løpet av desember! Det får bli et av årets siste lese- og skrivemål :)

      Slett
  3. Jeg har fire store, yngstemann blir 20 i februar :D

    I kveld ble jeg ferdig med Middlemarch! Og må bare si som du gjorde, at hvordan skal man kunne fortsette uten?? Innlegg om dette fantastiske verket skal komme i løpet av desember, tenker du en dato?

    SvarSlett
    Svar
    1. Oj, fire stykker, og så voksne allerede! Du ser ikke ut som en mamma med voksne barn på bildet ditt :) Var du veldig ung da du fikk den første? Kan tenke meg det var full rulle hos dere da de var små :D

      Ja, ikke sant?! En blir jo fullstendig avhengig av universet, blir kjent med personene, og hun skriver så nydelig. Jeg har lyst til å lese mer av Eliot - det er så synd at så lite er tilgjengelig på norsk! Angående dato, så seint i desember som mulig? Type romjula?

      Slett
    2. Ble tidlig mamma, ja, og ser at profilbildet har stått der noen år, så nå har jeg et nytt som er tatt nylig :D

      Hvordan går det med innlegget? Jeg har jo allerede postet, tenkte å være tidlig ute ettersom du ofte er så kjapp :))

      Slett
    3. Så fint bilde:) Men jeg syns fortsatt ikke du ser ut som en mamma med voksne barn! :D Det er så rart, det der, hva et bilde ikke avslører, men som vi heller ser i det virkelige liv.

      Innlegg er i farta, men kommer nok til å ta noen dager enda. Jeg har sånn leseflyt om dagen, og har virkelig slukt bøker i romjula, så skrivinga har kommet litt i bakevja. Gleder meg til å lese ditt!

      Slett