tirsdag 29. oktober 2019

Bokhyllelesing: Guro Nore Fløgstad og Anders Vaa

Bildekilde: Bokelskere
En skal lese mye før øya triller ut - det er kanskje en mindre kjent omskriving av det langt mer kjente En skal høre mye før øra faller av. Men åkke som om det er øya eller øra, det er akkurat det denne boka handler om: Alt det rare vi leser og hører, i denne omgangen om språk. Som for eksempel at norsk er et lite språk som er i ferd med å dø ut, som tilfeldigvis også er tittelen på boka.

Norsk er et lite språk som er i ferd med å dø ut, og andre myter om språk er, med sin svært lange tittel, mitt bidrag til niende runde av Bokhyllelesing 2019, der vi nettopp skulle lese bøker med lange titler. Dette er den desidert lengste tittelen jeg har vært borti. Jeg har hatt boka i ulesthylla sia jula 2012, da jeg fikk den i gave, så det var vel på tide at den blei lest. Og det jeg trodde var ei litt traurig og tørr fagbok om språk, kun ved å dømme etter omslaget (ja, det er derfor den har stått såpass lenge), viste seg å være ei ganske lett artikkelsamling om språk, der jeg kjente størstedelen av innholdet fra før.

Artikkelforfatterne Guro Nore Fløgstad (f. 1981) og Anders Vaa (f. 1978), som begge er universitetsutdanna innafor språk og blant annet jobber eller har jobba med språkforskning, skriver seg gjennom de mest kjente språkmytene som fins, og retter opp i slurv og alvorlige tabber, misforståelser og reint oppspinn. For eksempel dette med eskimoene og alle snøorda deres. Eller det at norsk og andre "små språk", altså språk som snakkes av få mennesker, er i ferd med å dø ut. For hva skal egentlig til for at et språk dør ut? Hvordan foregår det? Og er det sant at noen språk er mye vanskeligere enn andre? Hvilket språk er da vanskeligst? Og er det egentlig slik at vi har en medfødt evne til språk?

Det er sju kapitler i boka, som hver for seg er en artikkel. Og de trenger ikke å leses samla, da alle er avslutta og kun i minimal grad bygger på hverandre. I tillegg følger det ei kjempefin oversikt over viktige lingvistiske begreper bakerst i boka. Slik egner boka seg svært godt for språkstudenter på nybegynnernivå, for folk som lurer på om de skal studere språk, som supplement til studier i norsk eller andre språk og for alle andre språkinteresserte. Boka er ei lett og tilgjengelig innføringsbok som åpner fagområdet og staker ut en videre kurs, både gjennom lesetips og svært nøyaktig oppføring av kilder. 

Boka er velskrevet og bærer preg av at det er gjennomarbeida og gjennomtenkte tekster som publiseres. Forfatterne har også anstrengt seg for å konkretisere det som kan være vanskelig, og de gir hele tida eksempler på det de skriver om. Uten disse eksemplene ville det vært bortimot umulig å forstå hva i alle dager de mener med eskimoenes snøord, som slettes ikke er som våre snøord, da de lager ord på en helt annen måte enn vi gjør i norsk. Det var det spennende å lese om! Min eneste innvending til utgivelsen er at forfattere eller forlag gjerne kunne spandert noen diagrammer eller litt statistikk som ville brutt opp teksten en smule. Men, som det framgår av det over, fungerer boka fint som den er også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar