onsdag 4. mars 2020

Vårlesing

Jeg er så klar for vår! Men det hjelper jo ingenting når februar oppfører seg som april og byr på lurevår med prikkende varme i de spede solstrålene den ene dagen før jeg puster frostrøyk på trappa og hutrer i den stive, kalde vinden den andre. Så, altså, snø. Igjen. Over de vasne, brune gresstustene fra i fjor ligger tjukke, hvite filler. Fillene dekker trær og busker, isen på gårdsplassen, søpla i grøftekantene, grusen som noen få steder allerede var blitt kosta opp av en ivrig vårsjel. Brøytebilene går varme på ny, og med fyr på peisen blir det godt og varmt hos oss også. Og da er det bare å lese i vei.

Margaret Atwood
Atwood er og blir en favoritt! Hun mestrer ulike sjangre og formater, skriver med kløkt og kraft og er så utrolig dyktig, klok og stilig. Jeg håper jeg blir en slik åttiåring! Men jeg er ikke en gang halvveis verken aldersmessig eller intellektuelt, og må derfor kose meg med bøkene hennes i mange tiår til. The Handmaid's Tale: The Graphic Novel med illstrasjoner av Renée Nault er lest, og fjorårets suksess, Gileads døtre, skal kanskje leses snart, den også.

Hjalmar Soderberg
Fire noveller av svenske Söderberg er lest, likt og omtalt. Og sia jeg likte det så godt, kommer det nok noe mer fra denne karen etter hvert.

Truman Capote
Innlegg om den vesle boka Frokost på Tiffanysom overraskende nok var ei novellesamling, er endelig på plass. En sorgmunter utgivelse, der Capote demonstrerer sitt presise blikk for svært ulike og nokså komplekse menneskeskjebner. Et fint bekjentskap.

Amalie Skram
Jeg vender stadig tilbake til Amalie Skram, og finner hele tida noe nytt å begeistres eller undres over i hennes forfatterskap. Nå har jeg lest Mennesker og håper å skrive om den snart.

Tarjei Vesaas
Jeg er ikke fullt så bevandra i Vesaas' forfatterskap som i Skrams, men det har blitt noen bøker her også etter hvert. Kimen ligger nå øverst i skrivekøen, så der kommer det nok et innlegg om ikke så lenge.

Marisha Pessl
Den tjukke spenningsromanen Nattfilm gikk unna som bare rakkern, og innlegg har det også blitt. Uten å avsløre for mye, kan jeg vel si at dette ikke var en rein innertier for meg - jeg setter nok mer pris på mer ektefølt litteratur, altså mindre staffasje og kav. Men det er like fullt ei solid bok.

Sofi Oksanen
Forfatter og dramatiker Sofi Oksanen må jo være en av Finlands mest originale og kraftfulle litterære stemmer! Romanen Norma var nokså annerledes enn det jeg forventa, og ikke nødvendigvis en favoritt, men jeg slutter ikke å følge forfatterskapet av den grunn! Innlegg kommer.

Homer
Denne karen blir nok ikke borte fra leselista med det første. Jeg har lest Iliaden, som jeg også snart skal skrive om, men jeg skal jammen komme meg gjennom Odysseen også! Det kan ta litt tid, for nå er jeg akkurat ferdig med bokbingoen og skal kaste meg over et par forsømte lesesirkelbøker. Men lese, det skal jeg.

Elsa Morante
Morante er fortsatt ulest, men beholdes på leselista litt til. Jeg har tross alt veldig lyst til å lese Historien, men jeg klarer ikke helt å holde på med to veldig tjukke bøker samtidig. Alt til sin tid, tenker jeg, og stresser ikke.

Eugene O'Neill
Det er alltid spennende å lese forfattere en ikke har lest før! Jeg kjente kun O'Neill av omtale og var vel litt redd for at han skulle være for destruktiv - skrekkeksempelet i dramatisk sammenheng er alltid Sarah Kane. Men jeg blei positivt overraska over Lang dags ferd mot natt og hadde en veldig fin leseropplevelse, sjøl om familien Tyrone ikke hadde det noe særlig fint.

Gabriel Scott
Jeg lo godt av tante Pose, underlig som hun er! Og stemninga i romanen minte meg faktisk om Jane Austen, der det også alltid er en Kirsten Giftekniv og en sabotør til stede. Det blir fort underholdende intriger av slikt! Men der stopper sammenligninga mellom det norske juleeventyret og flere britiske romanklassikere. Innlegg finner du her

Elizabeth Strout
Jeg har blitt kjent med ei dame ved navn Olive Kitteridge, hvis egenskaper og interesse for tilfeldig småprat er enda verre enn broderns. Et godt kvinneportrett, fin formidling av livssituasjonen hennes og interessante perspektiver på familiekonflikter er noe av det jeg kan trekke fram. Mer kan du lese her.

Agatha Christie
Siste bok ut i 2019 var Guds kvern maler langsomt, en klassisk Agatha Christie-krim med like klassisk intrige, plot og løsning. Det er godt jeg ikke leser slikt hver dag, for da hadde jeg blitt lei! Men innimellom har det så absolutt sin sjarm.

Emma Healey
Som jeg tidligere har nevnt, har jeg vært med på bokbingo i vinter. Og det er moro! Men plutselig satt jeg der og var på jakt etter ei bok om demens. Det er jo ikkeeksisterende i mine egne ulesthyller. Jeg måtte derfor ty til biblioteket, og valget falt på Elizabeth er borte av Emma Healey. Innlegg kommer.

Bjørn Godøy
Litt sakprosa har også klemt seg inn i februar, denne gangen Bjørn Godøys Ti tusen skygger. En historie om Norge og de spedalske fra 2014. Den blei kjøpt på Mammutsalget for noen år tilbake, og viste seg å være ei svært interessant bok som jeg ser fram til å skrive om. 

Ida Simons
Men det er ikke bare på Mammutsalget det kjøpes bøker. Bokklubben har også sine salg, og innimellom havner det derfor ei pakke eller sju i postkassa. Denne gangen tok jeg fram Timen før midnatt av Ida Simons - ei bok som fikk god omtale, men som dessverre ikke var noe særlig likevel. Mer kommer i eget innlegg.

Valmiki
Ramayana er lest ferdig, og med det har jeg lært ganske mye om forfatter Valmiki og indisk skriftkultur, tidlige litteratur og trosforestillinger. Interessant! Innlegg dukker nok opp her også, med tid og stunder.

Jeffrey Eugenides
The Virgin Suicides - på norsk Jomfrudød - gikk som en farsott da den kom, og på nytt noen år seinere da den blei filmatisert av Sofia Coppola. Jeg har lenge vært nysgjerrig på romanen, og er nå godt i gang med lesinga.

Simone de Beauvoir
Sammen med Birthe skal jeg i løpet av kort tid gyve løs på mesterverket til selveste Simone de Beauvoir - Det annet kjønn! Jeg grugleder meg, for boka er tjukk som bare rakkern, og om jeg ikke finner flyt, vil det bli en pine å komme seg igjennom. Naturligvis håper jeg at den både er interessant, spennende og morsom, slik at jeg kan danse meg igjennom tanker, eksempler og teorier. Den som leser, får vite...

Maja Lunde
Jeg forsøker å lese både i bredden og dybden, hvilket vil si ulike sjangre og vidt forskjellige temaer, gjerne god spredning innafor en og samme måned. Med tre små i hus hører også barnelitteraturen med - heldigvis! Der er det veldig mye bra, og akkurat nå ser jeg fram til å lese Over grensen av Maja Lunde.

Alfabetlesing
Neste bok ut i Alfabetlesing er Odysseen, forhåpentligvis tett fulgt av Prosessen. På Q har jeg ikke ei eneste bok, hvilket betyr at jeg med god samvittighet kan vende nesa mot bokstaven R. Der har jeg derimot mange titler, så det blir spennende å velge. Om du også vil lese ut av ulesthyllene etter alfabetet, er det bare å kopiere opplegget!

De grønne bøkene blei lest i januar, og i februar var det gamle bøker som stod på tapetet. Boka skulle helst være utgitt mellom 1850-1950, eller være en historisk roman fra samme periode. For de av dere som er i mål med disse to kategoriene, er det bare å gyve løs på kategori nummer tre: Bøker med veldig korte titler. Knut Nærums Å og Arne Torps R er de korteste jeg veit om - noen bedre? 

Jeg ønsker alle sammen en flott marsmåned!

22 kommentarer:

 1. Så mye spennende lesestoff! Gleder meg til Det annet kjønn, og håper den ikke har stått ulest i bokhyllen unødig :D

  Har du startet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gleder meg veldig! Har ikke kommet ordentlig i gang, nei, men er nok ferdig med forordet om kort tid. Så er det duka for filosofen sjøl:) Hva med deg?

   Slett
  2. Åååå, da skal jeg sporenstreks starte på forordet, for jeg har ikke funnet den frem en gang :)

   Slett
  3. Min utgave har et innledende essay av Toril Moi på 30 sider, det har jeg nå lest, og er klar for selve verket :))

   Slett
  4. Da har vi kanskje samme utgave, for det samme har jeg;) Har stor sans for Moi. Skal vi lage lesemål underveis, eller lese fritt?

   Slett
  5. Kan være greit med lesemål siden det er en tykk og filosofisk tekst. Kapitler eller deler? Den første delen er jo ikke så lang, den burde vi klare i løpet av denne helgen?

   Slett
  6. Beklager at det tok litt tid å svare her - jeg måtte komme litt inn i boka først. Jeg begynner på kapittel III i bok I i kveld. Hvordan ligger du an? Foreløpig går det veldig greit her, og jeg leser etter tvangslesingsprinsippet: Først ett kapittel her, så i ei anna bok :D Men kapitlene er jo av og til litt lange, og det er ikke så lett å stoppe midt i ei interessant tankerekke heller... Er ikke sikkert jeg trenger lesemål, men det er motiverende, så kan gjerne ha det:) Ellers er det hektiske dager her med hjemmeskole og hjemmebarnehage og hjemmekontor og brakkesjuke og alt som er, så det er ikke hver dag jeg får lest! Hvordan er det hos deg?

   Slett
 2. Det går fint, jeg er ofte treg med det selv :)
  Min plan er å lese ut kapittel 3 og begynne på del 2 til uken. Jeg leser også i andre bøker, akkurat nå kun en, men vanligvis to. Hvor lang tid skal vi sette på del 2? Den er ikke så veldig lang, men det tar jo litt tid å lese. Hva med to uker?

  Det går bra med oss, jeg har en del hjemmekontor og er på jobb noen dager da vi har tilsynsordning. Kan forestille meg at det er hektiske dager for deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er i gang med del to nå, jeg også! Det er utrolig interessant det hun skriver, og jeg syns det fungerer fint å lese ett og ett kapittel for å få med hele argumentasjonsrekka. Har forsøkt å bryte midt i, det var ikke bra. Men det tar jo litt lenger tid å lese dette enn en vanlig roman, så kanskje to uker på del to er fint? At vi er ferdige innen f.eks. 10. april? Så er jo noen dagers slingring helt i orden, men da har vi en dato å presse oss mot i tilfelle det plutselig går trått. Jeg leser også i andre bøker samtidig; det finner jeg helt nødvendig. Har valgt ut noen som da ikke er fag eller filosofi, og venter med andre tjukkaser.

   God helg til deg og dine:)

   Slett
  2. For en murstein! Denne boken er virkelig legemliggjøringen av begrepet, hehe, jeg prøvde å lese på sengen og det fungerte svært dårlig :D Skal nå begynne på kap. 3 i annen del, og 10. april høres helt greit ut. Tenkte på om vi skulle ha et innlegg etter første bok?

   Slett
  3. Jeg må sitte når jeg skal lese på senga, ellers er det ikke mulig! Blir jo helt gåen i armene om en skal holde en sånn koloss i været. Jeg er rett bak deg og begynner trolig på kapittel tre i andre del i kveld eller i morra. Har tenkt det samme og tenker det er lurt med et innlegg - både for å oppsummere boka så langt, og for å sikre at ikke det neste innlegget blir alt for langt...;) Skal vi finne en felles bloggdato eller publisere etterhvert? Jeg har skrivekø, men kan godt jukse litt!

   Slett
  4. Heisann! Jeg har ikke kommet lengre i boken, men skal prioritere det nå i påsken og skal bli ferdig med del to disse dagene. Hvordan går det med din lesing, og hvordan var det å begynne på jobb igjen etter å hatt hjemmekontor?

   Regner med at kun ett innlegg vil bli altfor langt, ja, så en oppsummering underveis er supert. Så da blir det to innlegg, eller tenker du flere?

   Slett
  5. Jeg er klar for å gyve løs på bok II, men kan vente på deg:) Hva tenker du om publisering av første innlegg, så fort som mulig eller på samme dato?

   For min del tror jeg det holder med ett innlegg nå og ett etter siste del, men plutselig sitter en der, da, og der er så spennende og interessant og BRA og en må bare spre ordet! Men første del er i alle fall så kompakt og presis at det blir greit å få hovedpunktene i ett innlegg.

   Her har det vært kaos, intet mindre! Så påska er etterlengta, som et aldri så lite pusterom... Ikke for det, jeg må jobbe i påska også, men bare litt. Og etter påske skal mannen min på jobb igjen, så da må jeg sjonglere hjemmebarnehage og hjemmeskole, men uten hjemmekontor. Det gleder jeg meg til:)

   Fortsatt god påske til dere :)

   Slett
  6. Nå er jeg imponert! Jeg begynner på kap. 5 i del to nå, og skal virkelig ha en Beauvoir påske :D

   Det høres ut som om det skal holde med to innlegg slik du nevner, i alle fall ett innlegg om bok 1.

   Godt med påskeferie, selv om jeg fremdeles holder meg mest mulig innendørs. Hva jobber du som? Mulig du sa det en gang, men... God påske til deg og dine :)

   Slett
  7. Håper du venter på meg!

   Slett
  8. Bare en liten notat: jeg begynner på tredje del i morgen :D

   Slett
  9. Hei igjen, ny oppdatering :D Jeg ferdig med bok 1, og klar for å skrive om den. Skal vi si en uke, eller blir det litt for kort tid?

   Slett
  10. Skal si det gikk unna for deg på slutten av bok I! Det er jo forholdsvis omstendelig, dette verket, men det er så bra! Jeg koser meg :D Hva er din opplevelse så langt?

   Ca. når tenker du at vi kan legge ut innleggene? Jeg tenkte at jeg kunne begynne med mitt i helga, men jeg er usikker på hvor grundig og omfattende det blir og når jeg kommer i mål. Er jo litt annet som skjer rundt her om dagen ;)

   Sist tror jeg at jeg underviste! Jeg jobber som bibliotekar nå, uten å være utdanna som det. Jeg jobber veldig mye med barn og med litteraturformidling retta mot barn og unge, og syns det er utrolig gøy. Jeg leiker på jobb :D (Ikke akkurat nå, da.)

   Slett
  11. Avventer du lesinga av bok II til vi har skrevet om bok I? Eller hva tenker du? Jeg har ikke rørt boka så langt.

   Slett
  12. Ja! Jeg prioriterte lesingen, og så var det jo så spennende! Ting faller på plass. Mange påstander, argumenter og annet som jeg stadig hører får nå et bakteppe, en opprinnelse og en forklaring. Ikke minst blir mye av det tilbakevist på en glimrende måte!

   Jeg har startet på innlegget, men det spørs om det blir ferdig med det første. Ser for meg iløpet av neste helg, passer det? Jeg har ambisjoner om et noenlunde kort innlegg :D Så starter vi på bok 2 etter innlegget.

   Slett
  13. Er så enig! Det er helt fenomenalt. Og så presist!

   Jeg er i gang med innlegget, jeg også. Skal vi legge ut på søndag (26.04.)? Jeg gleder meg til å lese videre :D

   Slett
  14. Jeg har også begynt på innlegget, så i morgen passer bra. Sånn ut på dagen, sannsynligvis kveld :)

   Slett