onsdag 19. november 2014

Bokhylletelling etter forfatter

Nå som det regner hardt, blåser surt og er to iskalde grader ute, er det ikke fristende å stikke nesa ut av døra i tide og utide. En rask tur midt på dagen gjør meg gjennomfrossen og holder i massevis. Da blir det heller til at en begynner med små og store prosjekter inne, der det er lyst, koselig og fyr på peisen. Her er vi for eksempel i full sving med å planlegge årets julegaveinnkjøp og pakke inn det som allerede er på plass. Bake gjør vi også, men det går mest i brød og boller og slikt inntil videre. Kakene får vi hive oss over når det faktisk er blitt desember. Også må vi snart skrive julekort - her er jeg gammeldags og setter mest pris på de håndskrevne som sendes i posten. Tusjene er allerede på plass, og familiens yngste medlem skal få rable i vei. Jeg må bare huske å kjøpe frimerker. Og innimellom syr jeg igjen små hull i gensere, stillongser og sokker, og lapper utedresser og skyller opp regntøy. Eller jeg vasker og rydder litt i bokhyllene mine. Og rett som det er, lager jeg nye lister. Nå, for eksempel, har jeg telt over hylla med leste romaner. Hvilke forfattere er egentlig mest framtredende? Og stemmer det overens med hva jeg foretrekker å lese?

A
Ahern, Cecilia: 2
Ajar, Émile: 1
Atwood, Margaret: 7
Andreassen, Kyrre: 1
Anker, Nini Roll: 1
Aristofanes: 1
Austen, Jane: 3
Austigard, Edmund: 1

B
Bache-Wiig, Anna: 2
Balzac, Honoré de: 1
Barbery, Muriel: 1
Baricco, Alessandro: 1
Barrie, James Matthew: 1
Bernières, Louis de: 1
Bildøen, Brit: 5
Bjørnson, Bjørnstjerne: 1
Blixen, Karen: 2
Brantenberg, Gerd: 1
Breiteig, Bjarte: 3
Brekke, Eldbjørg: 1
Brontë, Charlotte: 1
Brontë, Emily: 1

C
Calvino, Italo: 1
Carr, John Dickson: 3
Chaucer, Geoffrey: 1
Chevalier, Tracy: 3
Christie, Agatha: 6
Churchill, Caryl: 1
Claussen, Jan Morten: 1
Collett, Camilla: 1
Conrad, Joseph: 1
Cornwell, Patricia: 1
Cunningham, Michael: 1

D
Dickens, Charles: 2
Doyle, Arthur Conan: 1
Dumas, Alexandre: 2
Duun, Olav: 2

E
Ekman, Kerstin: 1
Enquist, Per Olov: 5

F
Fagerholm, Monika: 1
Falkberget, Johan: 3
Fayette, Madame de la: 1
Fielding, Helen: 2
Forster, Edward Morgan: 1
Fosse, Jon: 3
Fossum, Marita: 1
France, Marie de: 1

G
Gabrielsen, Linda: 1
Garborg, Arne: 3
Gavalda, Anna: 4
Golding, William: 1
Grydeland, Mari: 1

H
Haddon, Mark: 1
Hanff, Helene: 1
Harstad, Johan: 1
Hemingway, Ernest: 1
Henriksen, Vera: 1
Hoem, Edvard: 1
Holberg, Ludvig: 2
Huxley, Aldous: 1

I

J
Jacobsen, Roy: 1
James, Phyllis Dorothy: 1
Japrisot, Sébastien: 1
Jelinek, Elfriede: 1
Jones, Sadie: 1

K
Kaarsbøl, Jette A.: 1
Kalvø, Are: 3
Kielland, Marianne Røise: 1
Knudsen, Lise: 1
Kostova, Elizabeth: 1
Kristensen, Mirjam: 3
Kriznik, Heidi Marie: 1
Kuhn, Yvonne C.: 1
Kvåle, Frøydis: 1

L
Lagerlöf, Selma: 5
Lee, Harper: 1
Levin, Ira: 1
Lewis, Clive Staple: 7
Linderborg, Åsa: 1
Lindgren, Torgny: 2
Lindstrøm, Merethe: 3
Linnestå, Aasne: 1
Løvåsen, Sigmund: 2

M
Mantel, Hilary: 1
Maurier, Daphne du: 1
Mazetti, Katarina: 1
McEwan, Ian: 10
Mitchell, Margaret: 1
Morton, Kate: 3
Moses, Kate: 1

N
Nedreaas, Torborg: 4
Némirovsky, Irène: 1
Nærum, Knut: 1
Næss, Atle: 1

O
O'Connor, Joseph: 1
Ondaatje, Michael: 1

P
Paasilinna, Arto: 4
Pamuk, Orhan: 1
Pessl, Marisha: 1
Petterson, Per: 4
Plath, Sylvia: 1
Prøysen, Alf: 1

Q

R
Ramsland, Morten: 1
Ravatn, Agnes: 3
Rishøi, Ingvild H.: 1
Roy, Arundhati: 1
Rushdie, Salman: 1

S
Sandel, Cora: 1
Scheen, Kjersti: 2
Schlink, Bernhard: 1
Scott, Gabriel: 1
Sebold, Alice: 1
Setterfield, Diane: 1
Skjelbred, Margaret: 2
Skram, Amalie: 8
Småge, Kim: 3
Sofokles: 1
Steen, Thorvald: 2
Steinbeck, John: 1
Süskind, Patrick: 1
Sutcliff, Rosemary: 1
Szabó, Magda: 1

T
Tiller, Carl Frode: 4
Tolkien, John Ronald Reuen: 4
Tolstoj, Leo: 1
Tremain, Rose: 1
Tunström, Göran: 1

U
Undset, Sigrid: 8

V
Verne, Jules: 1
Vesaas, Tarjei: 1
Vaage, Lars Amund: 1

W
Walters, Minette: 1
Wassmo, Herbjørg: 4
Wiese, Jan: 1
Wilde, Oscar: 1
Woolf, Virginia: 3

X
Xinran: 1

Y

Z
Záfon, Carlos Ruiz: 1
Zahl, Jan: 1

Æ

Ø
Øyehaug, Gunnhild: 1

Å
Aarø, Selma Lønning: 1

I tillegg til disse kommer 12 verker der forfatteren er ukjent.

Det første som slår meg, er hvor mange forfattere jeg kun eier ei bok av. Det er nemlig ikke representativt for hva jeg har lest; ofte har jeg lest både to og tre bøker av vedkommende. Men disse titlene står i andre bokhyller rundt i huset, sortert etter språk, sjanger, format eller lignende, er lånt på biblioteket eller av venner, og kommer derfor ikke med på en slik statistikk. I andre tilfeller, som for eksempel Knut Hamsun, kommer ikke forfatteren med på lista i det hele tatt, sjøl om jeg har lest fire verker av vedkommende. Sånn sett er lista lite representativ og heller et resultat av en mengde tilfeldigheter: bøker jeg uventa har fått i gave, likt eller ikke likt, men beholdt, bøker jeg har ønska meg, bøker jeg har valgt å kjøpe, bøker jeg hadde tenkt å gi bort, men endt opp med sjøl og så videre.

Men så er de eldste bøkene i hylla bortimot ti år gamle også. Det sier seg sjøl at det kan skje mye med lesesmaken til et menneske på ti år - at den forhåpentligvis utvikles og går fra å være noe til å bli noe annet, spissere, mer gjennomtenkt, sterkere. Og underveis har jeg flytta og sortert mangfoldige ganger, til og med solgt og gitt bort noen titler, slik at dagens sjøleide, leste romaner (med enkelte skuespill og diktsamlinger inkludert) mest bare er et utsnitt av deler av det jeg har lest. Enkelte forfattere har også satt seg fast i hyllene mine, uten at det egentlig er bevisst, fordi jeg har fått et forhold til den fysiske boka sjøl om den kanskje ikke egentlig er så god - her er eksemplene mange. Andre forfattere er kommet for å bli på grunn av bevisste valg. Her finner vi Margaret Atwood, Amalie Skram, Sigrid Undset, Per Olov Enquist og Ian McEwan, som alle er godt representerte. Og sånn sett harmonerer bokhylla ikke så verst med lesesmaken.

Hvordan står det til i bokhyllene dine? Eier du mye tilfeldig, eller er alle bokkjøpene godt planlagte? Gir du bort det du ikke liker, eller beholder du alt?

4 kommentarer:

  1. Hmm... noen ganger forstår jeg lisen ved listemakeri, som her. Du oppsummerer og setter på plass, ser hva som ikke er der, fyller ut mentalt og står igjen med ei liste over de faktiske, materielle bøkene rundt deg. Og erkjenner at denne lista bare er en del av de bøkene du eier, en enda mindre del av de bøkene du har lest og kanskje bare en mindre del av ditt indre mentale rom.
    Og da kommer mitt lille poeng; gi bort?
    Gi bort en flik av sitt eget territorium? Det kjennes helt feil! Selv om boka er dårlig, eller jeg fikk den for tjue år siden av ei venninne som fant den i ei restekasse, eller ble påprakka som julegave eller jeg kjøpte den impulsivt. Å gi bort, selge eller kaste bøker faller meg ikke inn. Burde kanskje gjort det, av nyttetenkerske hensyn, men en arkivar sitter inni meg et sted og rister på hodet. Alt vi glemmer, sukker hun, alt vi engang kunne og visste, men som visner og kryper sammen til ingenting, blir utslettet og forsvinner, enten det er mandagen for tre år siden, den store gleden for femten år siden eller sorgen du gjemmer bort hver dag ... nei, sier arkivaren høyt, noen materielle minner må man klynge seg til for å huske hvem en var, hvem en er og hvem en vil bli.
    Trudelutt

    SvarSlett
    Svar
    1. Lister er fint, og de har mange funksjoner, som du skriver. Når det kommer til å gi bort eller selge bøker er jeg ambivalent, med rette, tror jeg. Men det er lenge sida sist gang nå, noe som betyr at de bøkene jeg har, har kommet for å bli. Og det er jo fordi jeg har fått et forhold til dem. Men de som enda er nye og uleste, kan fort bli gitt bort som ei pakke. Men det er jo ikke helt det samme.

      Og jeg skjønner godt hva du mener! Men når en ikke har noe forhold til boka, ikke vil lese den, ikke ønsker å ha den i samlinga, så er det også viktig. Eller hvis en innser at det var et bomkjøp, egentlig har en ikke lyst til å lese boka likevel, men kanskje noen andre kan? Eller hvis en synes boka er så klein at en aldri vil se den igjen? Er det ikke da like greit å gi den bort til noen som vil lese, framfor å la den ligge i ei eska på loftet? Andre hensyn er naturligvis plass og det miljømessige.

      Jeg kjenner forresten en fyr som har flere digre bokskap på arbeidsrommet, med dører og glass, til de viktige bøkene sine, samleutgaver og sånt. I vanlige bokhyller ellers i huset har han mer ordinære bøker, men også de må være pene, omslagene må for eksempel spesialbestilles fra forlaget og leveres i rull for at de skal godtas. I kjelleren har han pocketbøker, de bøkene han av og til leser, men egentlig ikke "bryr seg om" og ikke vil bli assosiert med. Disse bøkene får også stå i mindre pene hyller.

      Det å lese og å være en leser sier mye om ens person og ens smak. Kanskje vil en bare assosieres med en spesiell type litteratur? Kanskje vil en at bokhyllene skal speile et mer forfina bilde av en sjøl enn det som er virkelig? Eller sagt på en annen måte; når svigers stikker innom, har en kanskje ikke Kama Sutra som coffee table book?

      Men de bøkene en har lest blir unektelig en del av livet, uansett i hvilken hylle de står. Det er det som er litt magisk.

      Slett
  2. Ja, det fins gode grunner for å bli av med bøker, og du peker på mange av dem. Uleste og gode, men blir presang! Den kjenner jeg igjen. Og enkelte bøker er så tvilsomme, og har så og si tvunget seg inn i huset; og må tåle å bli kasta ut igjen. Og kanskje, engang når jeg er litt sint og full av vilje til å rydde og ordne, så fyker det noen bøker ut av mitt bibliotek også. Det er uten tvil praktisk og nyttig. Men jeg må innrømme: det sitter langt inne.
    Trudelutt

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det sitter langt inne, og det er aldri med lett hjerte! Bøker betyr mye, av mange grunner. Og som du skriver over, så er det fort gjort å glemme det en sender fra seg og ikke lenger ser hver dag. Valget må derfor være veloverveid. Og jeg skal innrømme at jeg angrer på et par salg - jeg var kanskje litt utålmodig da jeg var rundt tjue, og tenkte at de bøkene jeg ikke hadde lest i løpet av tre-fire år, mest sannsynlig ville forbli uleste. Nå veit jeg at de gjerne kan stå dobbelt så lenge og en dag likevel bli lest. Og det er fint. En er ikke klar for alt når en er tjue, rett og slett...

      Slett