tirsdag 13. desember 2016

Favorittbøker: Oppsummering

For ikke så lenge sida kom jeg endelig i mål med min gjennomgang av mine desiderte favorittbøker. Det var mange vanskelige valg underveis, men mot slutten gikk det radig: Kandidatene var få eller ikke-eksisterende. Jeg har holdt på med prosjektet sida juli 2014, og har i alt lagt ut tjuefem innlegg om bøkene. De to siste innleggene er ganske korte og oppsummerende, mens innlegget om bøker på bokstaven G ikke konkluderer med noe endelig. I de øvrige innleggene kårer jeg en eller flere favoritter. Hvilke disse er, er kan hende ikke veldig overraskende, i alle fall ikke for de trofaste leserne. Men for min egen del har det vært flott å få en fornya oversikt. En av tingene jeg var interessert i å finne ut, var om det var samsvar mellom favorittforfattere og favorittbøker. Det vil jeg komme tilbake til under.

For å ikke gå helt bananas i bokhyllene og til stadighet liste opp alt jeg har, har jeg forsøkt å holde meg til at tittelen må begynne på gjeldende bokstav. Slik blir det en noenlunde jevn fordeling av kandidater - trodde jeg - og i alle fall mulig å velge. Men på grunn av mine uheldige bokhandelvaner var det kanskje ikke så jevnt likevel. Favoritter har jeg likevel klart å kåre der jeg har hatt noe å velge i som har vært godt nok. Jeg har forsøkt å trekke fram både kvinner og menn, men har ikke tenkt noe særlig på dette med nasjonalitet. Likevel angis den i parentes. Det viktige for meg har vært at boka faktisk er god. Og de beste av de beste, er disse:

A: Av måneskinn gror det ingenting av Torborg Nedreaas (N)
B: Brakk av Sigmund Løvåsen (N)
C: Canterbury-fortellingene av Geoffrey Chaucer (B)
D: Den blinde morderen av Margaret Atwood (C)
E: Edda av ukjent og Snorre Sturlason (I)
F: Fuglane av Tarjei Vesaas (N)
G: Gjestene, Gösta Berlings saga og Gilgamesh av Lindstrøm (N), Lagerlöf (S) og ukjent
H: Hellemyrsfolket av Amalie Skram (N)
I: Isslottet av Tarjei Vesaas (N)
J: Jane Eyre og Jenny av Charlotte Brontë (B) og Sigrid Undset (N)
K: Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset (N)
L: Livlegens besøk av Per Olov Enquist (S)
M: Morgon og kveld av Jon Fosse (N)
N: Njålssoga av ukjent (I)
O: Om forlatelse av Ian McEwan (B)
P: Penelopiaden av Margaret Atwood (C)
Q: Maria Q av Cecilie Løveid (N)
R: Rikka Gan av Ragnhild Jølsen (N)
S: Stormfulle høyder og Styrtet engel av Emily Brontë (B) og Per Olov Enquist (S)
T: Tora-trilogien av Herbjørg Wassmo (N)
U: Ulvetid av Hilary Mantel (B)
V: Fortellingen om Viga-Ljot og Vigdis av Sigrid Undset (N)
W: Garman & Worse av Alexander L. Kielland (N)

Raskt oppsummert ser vi da altså at jeg har valgt femten favorittbøker av kvinnelige forfattere, ti favorittbøker av mannlige forfattere og tre favorittbøker med ukjent forfatter. Hele fjorten av disse bøkene er skrevet av norske forfattere, fem er skrevet av britiske, tre av svenske, to av canadiske (samme dame) og to trolig av islandske forfattere. Gilgamesh er det så mye usikkerhet rundt, så der ønsker jeg ikke å uttale meg. Elleve forfattere er fortsatt produktive, mens minst fjorten er gått bort. Helt umiddelbart vil jeg si at det stemmer ganske godt med det jeg leser - for det går mye i norsk litteratur, gjerne gammel. Og om jeg skal følge lista over, vil den største favoritten bli Sigrid Undset. 

Tilbake til spørsmålet jeg stilte innledningsvis, om det er samsvar mellom favorittbøker og favorittforfattere? En rask undersøkelse viser at det stemmer ikke så aller verst. Kun fire bøker er skrevet av forfattere som ikke er inkludert på favorittlista, og disse er Snorre Sturlason, Cecilie Løveid, Hilary Mantel og Alexander L. Kielland - alle respektable og absolutt innafor alle kvalitetsmessige krav. Andre veien finner jeg faktisk ganske mange favorittforfattere som ikke er representert her, av den enkle årsaken at jeg valgte to forfattere nesten hver gang i forfattergjennomgangen, ei kvinne og en mann. Her har jeg stort sett bare valgt ei bok, med to hederlige unntak. Kanskje kunne jeg gjort det flere ganger. Jeg savner for eksempel Alberte-bøkene til Cora Sandel på denne lista. De er så flotte!

Summa summarum: Ingen store overraskelser. Dovre står fortsatt og ingen griser flyr. Jeg har ikke blitt bitt av en fremmed lesebasill og ikke blitt vippa av pinnen. Litt leit, kanskje? Men også trygt og fint. Tanken er å gjøre dette på nytt om omtrent ti år. Kanskje jeg har blitt vippa av pinnen flerfoldige ganger innen den tid, eller fått ei dille eller fem, kanskje favorittforfatterne og favorittbøkene er noen helt andre, kanskje holder jeg fast ved det samme gamle, som traff så sterkt den gang jeg var ung.

2 kommentarer:

  1. Sjølv om me har forskjellig bakgrunn og grunnleggjande ulik lesesmak, så har eg lest seks av dine favorittar; Njåls saga, Jane Eyre, Stormfulle høyder, Tora-trilogien, Kristin Lavransdatter og Ulvetid. Eg kan likevel ikkje sei at eg har dei som favorittar - med eitt unntak, nemleg Ulvetid. Skal bli interessant å sjå om du har fått nye favorittar om ein ti års tid :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så moro at det var en del overlapping! Hadde vært gøy å se favorittlista di - kanskje vi har enda mer til felles enn det en skulle tro ved første øyekast?

      Ønsker deg ei fortsatt fin adventstid!

      Slett