onsdag 3. mai 2017

Vårlesing, del III

Vi har akkurat jaga bort snøen for tredje eller fjerde gang, og nå bør det være siste gang! Absolutt ingen er interessert i mer snø nå, eller is, eller sludd, eller hagl, eller sur, stram vind som sniker seg oppunder den tunge boblejakka. Nå er vi lei, og i protest er alt vinterutstyr lagt på loftet, fra snømåke og akebrett til votter og støvler. Nå er det ingen vei tilbake, og heldigvis kommer ikke tidenes mest ustabile aprilmåned tilbake heller! Men lesing har det blitt, og det skal det bli framover også:

Alexander L. Kielland
Målet er å lese Gift i løpet av mai, for da kan jeg lese Jonas etterpå og sammenligne framstilling og bearbeiding av det som for meg virker å være omtrent samme tematikk. Eller kanskje bøkene ikke har så mye til felles likevel? Det blir det spennende å finne ut av!

Jens Bjørneboe
I løpet av april leste jeg Den onde hyrde i forbindelse med fjerde runde av Bokhyllelesing 2017. Det var ei vond bok, tematikken er fæl og skjebnene er enda verre, men den er viktig. Og dessuten behandler Bjørneboe materialet og menneskene forbilledlig - med respekt og hjertevarme. Et godt lesekryss! Nå gjenstår bare Jonas fra samme forfatter, så har jeg lest ut Gigantboka fra Aschehoug, som også består av Drømmen og hjulet.

Per Olov Enquist
Enquist blei ikke prioritert denne måneden heller, hovedsaklig fordi jeg venter på neste runde i biografisirkelen til Ingalill, som etter planen er i midten av juni. Håpet er å skvisje inn sjølbiografien Et annet liv der!

Sigrid Undset
Etter ei lita lesepause er jeg nå i gang igjen med siste bok i første bind av Olav Audunssøn i Hestviken. Verket som bærer et mannsnavn står på ingen måte tilbake for verket med et kvinnenavn, og begge regnes som Undsets storverk, virkelig mektige middelalderverker, som innkasserte henne en velfortjent Nobelpris i litteratur i 1928. Jeg gleder meg til fortsettelsen og koser meg med å lese sammen med Birthe! Her kan du lese mer om bok en og bok to.

Herman Lindqvist
Biografien om Madame de Pompadour er lest og omtalt - og til og med anbefalt, dersom en ikke har noe i mot repetisjoner og en litt skravlete forteller. Ellers er boka svært fin, med mange flotte malerier fra Jeannes samtid. Innlegg finner du her. Lesekryss!

Eleanor Catton
Et innlegg om denne knallsterke debutromanen er også kommet på plass, og jeg er fortsatt innmari fascinert av soliditeten i håndverket til Eleanor Catton. Anbefales! Og så skjønner jeg jo at jeg må lese De strålende også, så det er jammen bra jeg kjøpte den på årets Mammutsalg.

Marita Fossum
Av og til har jeg snikebøker i hylla, og i april gikk dette utover Marita Fossum. Ja, for det var jo Lykksalighet jeg skulle lese, men plutselig satt jeg der med Serena i stedet...

Ian McEwan
... og da måtte jeg nesten bare lese den ut! Og for ei som er en svoren tilhenger av hele produksjonen til Ian McEwan så langt, er jo ikke det så mye å be om. For ei kul og kompleks bok! Lesekryss på plass, innlegg kommer!

William Shakespeare
Kong Lear er verket, og femte runde i Bokhyllelesing 2017 er anledninga. Jeg gleder meg masse til å dykke ned i et mørkt, komplekst mesterverk. Om du også vil være med, er det skuespill eller diktsamlinger som står på planen. Velg ei bok og les i vei!

Aino Kallas
Skulle det minke kraftig på bokfronten midt oppi bursdager og nasjonaldager, har jeg veldig lyst til å gi Aino Kallas en sjanse. Hun er ukjent og ulest av meg, men jeg har jo hørt litt, og det virker spennende.

Faglitteratur
Alt tyngre stoff er begrensa til artikler, essays og studier, og ingen lengre tekster. Det er fortsatt fint med fagbokfri, men jeg begynner å se fram til neste djupdykk!

Alle gode ønsker for mai!

8 kommentarer:

  1. Ja, det har vært en lang vinter som hele tiden har kommet tilbake når vi trodde den endelig var borte! Men nå er det vår, og godt er det :) Og du har sannelig en spennende leseliste for våren, noen ukjente og flere kjente. Jeg skjønner at jeg må gi Ian McEwan en sjanse til.

    SvarSlett
    Svar
    1. Borte og borte... Vi hadde snø her igjen på torsdag, det var en skikkelig nedtur. Men den er borte igjen, så helga kan jo bli fin;)

      Har du forsøkt deg på Ian McEwan før? Med hvilken tittel? Og hvorfor falt den ikke i smak?

      Slett
    2. Jeg leste Saturday, en bok som jeg fikk noen forventninger til etter å ha lest baksideteksten. Dermed ble jeg skuffet, eller ble for opphengt i unødvendige detaljer.

      Slett
    3. Skjønner. Dessverre er ikke "Lørdag" den beste av hans bøker - da ville jeg heller lest "Om forlatelse" eller "Serena". Har du ei lenke til innlegg, hvis du skreiv om "Lørdag"? Jeg vil gjerne lese hva du skreiv:)

      Slett
    4. Andre har også sagt at den boken ikke er hans beste - du kan lese innlegget mitt her: https://birtviko.blogspot.no/2017/04/saturday-ian-mcewan.html

      Slett
    5. Takk for lenke! Jeg har lest innlegget ditt og forstår godt hva du mener. Det er leit om forventninger ødelegger! Det er egentlig det verste, for da kan en ikke skylde på andre enn seg sjøl...

      Jeg syns at nettopp det å ikke innfri forventninger er en av McEwans styrker. Han går ofte litt utafor sjangrene og gir mer, noe en kanskje ikke forventer. Han skildrer hva som skjer, men spenninga ligger et annet sted. Han kan minne litt om Per Olov Enquist, som alltid åpner med slutten, og som deretter bygger opp igjen, del for del. Spenninga ligger ikke i hva som skjer, men hvordan det skjer.

      "Om forlatelse" er ei svært vellykka bok som kanskje er mer standard med tanke på forventninger. Her finner vi også mange klassiske, britiske romaningredienser, som et digert gods, to søstre og en kjekk nabo - naturligvis av en lavere klasse. Og midt oppi det hele lurer krigen. Håper du overveier å lese den en gang:)

      Slett
    6. Det er interessant det du sier at hans styrke er at han ikke innfrir! Jeg har anskaffet meg "Atonement" og skal lese med fullstendig åpent sinn og uten forventninger på noen som helst måte (om det lar seg gjøre). Og Per Olov Enquist har jeg ennå til gode :)

      Slett
    7. Så gøy at du skal lese ei bok til av Ian McEwan! På engelsk eller norsk? Den regnes som ei stadfesting av forfatterens internasjonale posisjon, med Bookerprisvinner "Amsterdam" som gjennombrudd og forløper. Begge to er lesverdige, men på hver sin måte. Jeg håper du liker den, og gleder meg til å lese hva du syns! :)

      Slett