søndag 30. april 2017

Bokhyllelesing 4: Skandinavisk bok

Tema for Bokhyllelesing 2017 for april, var å lese skandinaviske bøker utgitt mellom 1945 og 1990. Vi kunne med andre ord velge mellom et utall forfattere fra flere nasjoner og en svært stor mengde utgivelser fra alle sjangre over en tidsperiode på førtifem år. Med så mange interessante, spennende og helt ukjente alternativer skal det godt gjøres å ikke finne noe lesverdig! Og uansett om du gikk i norsk, svensk eller dansk retning, om du leste noveller eller essays eller den tjukkeste romanen du kunne finne som du kanskje ikke er ferdig med enda, så er det nå på tide med ei oppsummering.

Nå håper jeg de aller fleste er kommet i mål. Dere som var påmeldt, men som verken har gitt beskjed, lest ferdig og/eller skrevet om boka dere skulle lese, er tatt ut av oversikta (men dere er fortsatt å finne på samlesida). Når dere får lest og skrevet, er det bare å si ifra i kommentarfeltet under, så vil jeg legge dere til på lista. Hvis du ikke får lest det du skulle likevel, er det også fint om du sier ifra. Om det er noen som oppdager feil her, med titler, forfattere, lenker eller noe annet, så legg gjerne igjen et ord om saken.

Slik gikk det med de skandinaviske bøkene:
BokBloggBerit leste Trollsteinen og Pilegrimsferd av Vera Henriksen
Ida leste Sommerboken av Tove Jansson
Åslaug leste Novemberlys av Mette Winge
Hedda leste Den onde hyrde av Jens Bjørneboe
Gro leste Alberte og Jakob av Cora Sandel

Per publiseringstidspunkt er det altså fem stykker som har lest og skrevet om sine bøker, og som vi ser av lista over, dominerer både sjangeren roman og de kvinnelige forfatterne. Men nasjonalitetene er ulike, og i utvalget har vi både norske Vera Henriksen, finlandssvenske Tove Jansson, danske Mette Winge og norske Cora Sandel, som på sett og vis gjorde svenske av seg slik Amalie Skram gjorde seg dansk. Det vil jeg kalle god spredning. Av undersjangre har vi historiske romaner fra Henriksen, en episodisk og poetisk kortroman fra Jansson, krim fra Winge, samtidsroman fra Bjørneboe og vår nære historie fra Sandel. Det er også en ganske fin variasjon. Vel gjennomført, alle sammen!

I mairunden av Bokhyllelesing 2017 skal vi være mer sjangerbestemte enn tidligere, og vi skal velge oss enten et skuespill eller ei diktsamling som vi deretter skal lese. Forfatter og publiseringstidspunkt er ikke viktig, og ei heller tematikken. Med andre ord står en ganske fritt også her, og en kan velge og vrake i det beste fra antikken, ta for seg et stykke fra britenes store sønn William Shakespeare, fokusere på vår hjemlige helt Henrik Ibsen eller den mer moderne Jon Fosse, eller hvorfor ikke svenskenes stolthet, August Strindberg? Og orker en ikke henge med mannfolka, kan en alltids kose seg med Sarah Kane, dog det ikke blir mye kos. Da vil jeg heller lese Cecilie Løveid eller Marguerite Duras dramatikk, eller få en god latter med Tom Stoppard. 

Innlegg publiseres når som helst i løpet av måneden bare du er ferdig med lesinga, og husk å gi beskjed på samlesida slik at andre finner innlegget ditt! Om du fortsatt er i tvil om dette er en god idé, er en ekstra lokkebiff til en skeptiker at god og solid deltakelse belønnes: Mot slutten av året trekker jeg en heldig vinner som mottar ei bokpakke. Og det er da vel ikke så verst. Så kom igjen, hiv deg rundt og finn ei bok!

9 kommentarer:

 1. Jeg skulle lese Isslottet, men avsluttet denne måneden med total lesetørke så det skjedde ikke. Mistenker at det kommer til å bli mer av det samme et godt stykke ut i mai, så får se hvordan det går med dramatikken. Akkurat nå leser jeg bare boligannonser, men forhåpentligvis endrer det seg snart :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for beskjed! Får satse på at leselysta tar seg opp etter hvert, det er jo ikke så interessant med boligannonser i lengden - reint litterært, mener jeg;) Heldigvis er også mange skuespill korte og lette å lese. Håper du finner et som passer!

   Ønsker deg en fin maimåned!

   Slett
 2. Hei. Jeg meldte vel ikke opp noen bok til denne runden, men siden jeg ikke har kommet meg på bokhylletoget enda, forsøker jeg å legge inn link for den bokhylleboka jeg faktisk leste i april, som er norsk og utgitt første gang i 1988:

  Alt er så nær meg av Klaus Hagerup, om mora Inger Hagerup. Jeg leste den ifb med biografilesesirkelen, men nå oppdaget jeg at den også passer her.:)

  http://artemisiasverden.blogspot.no/2017/04/alt-er-sa-nr-meg-av-klaus-hagerup-om.html#more

  (hvis det gjelder)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for lenke, Anita! Klart boka godkjennes:) Jeg skal oppdatere listene. Det er veldig hyggelig å ha deg med! Gleder meg til å lese omtalen din.

   God maimåned!

   Slett
  2. Så bra! Takk skal du ha.:) God mai til deg også Hedda!

   Slett
 3. Jeg leste Herbjørg Wassmo sin Huset med den blinde glassveranda, men har ikke blogget. Gir en lyd om jeg blogger om den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for beskjed! Deltakelse uten skriving er sjølsagt helt i orden, så jeg legger deg til på lista uansett hvordan det blir ;)

   Slett
 4. Heisann! April kom og gikk, jeg leste ei Tove Jansson-bok, men tenkte å lese ei til før jeg skriver innlegg. Gir beskje når jeg har fullført ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt i orden, takk for beskjed! Kos deg masse!

   Slett