mandag 4. september 2017

Høstlesing

Her hos meg er det allerede tydelige tegn på at sommeren er forbi. Mørket kommer sigende tidligere og tidligere om kvelden, og det regner. Bada i lampelys har jeg funnet fram høstens puslespill, og koser meg med å legge brikke på brikke på spisebord nummer to, som for anledninga står midt i stua. Dessuten er det kaldere om morran, barna har på halsluer når vi drar til skole og barnehage og jeg har begynt med skjerf igjen. Og kakao! Den første koppen med kakao på nesten et halvt år var ubeskrivelig god. Den harmonerte fint med at bokhøsten er i gang for fullt. Sist i hende rett fra biblioteket er Ishavspirater, men det er også andre bøker på leselista denne måneden:

Alexander L. Kielland
Kielland venter fortsatt, og er snart klar for ny dyst! Bøkene hans verken forsvinner eller går av moten - de er kanskje aldri på moten nå lenger - derav mangelen på hastverk. Men det betyr ikke at jeg ikke gleder meg til å lese, for det gjør jeg.

Jens Bjørneboe
Etter mye att og fram er jeg endelig i gang med Jonas. Boka åpner nokså annerledes enn forventa, men uten at det er noe negativt. Jeg finner det hele interessant og ser fram til å lese videre.

Per Olov Enquist
Boka til Per Olov om Per Olov utgikk dessverre i forrige lesemåned, sammen med deltakelsen i Ingalills biografisirkel. Det er noe med denne tida, som det alltid er for lite av! Og jeg må tilstå at jeg har vært ekstremt opptatt med disse puslespilla, det er så godt å koble av på den måten etter en lang dag med jobb og unger og husarbeid.

Sigrid Undset
I august kom jeg i mål med hele verket om Olav Audunssøn, et mektig tobindsverk som jeg har kost meg masse med sammen med samleser Birthe! Her kan du finne innleggene fra august: Del III og del IV. Kjempelesekryss! Og bøkene anbefales inderlig. Dette var helt fantastiske leseropplevelser! Siste bind i verket var også mitt bidrag til sjette runde av Bokhyllelesing 2017.

Marita Fossum
Fossum er blitt ei ventedame inntil videre, for leselista er tett og lang og det er stadig noen som sniker i køen...

Guillaume de Lorris
Et episk dikt til lunsj var kanskje ikke det beste valget - det er ei tid for alt, har jeg hørt. Og her blei det nok ikke full klaff. Men boka er god, og jeg koste meg masse underveis, med skarpe skildringer, underfundige betraktninger og mye intertekstualitet. Et flott verk for alle som er glade i middelalderlitteratur og allegorier. Lesekryss!

Tre riddersagaer
Den nye lunsjboka på jobb, etter at jeg kom i mål med Roseromanen, er Tre riddersagaer. Jeg holder altså fast på middelalderen som litterær epoke, men har bevega meg bort fra allegorien som sjanger. Mon tro om det funker bedre.

Mary Shelley
Til sjuende runde av Bokhyllelesing 2017, der temaet rett og slett er å lese bok nummer 15 fra ulesthylla eller ulestbunken, har jeg plukka fram Frankenstein av Mary Shelley. Jeg har hatt boka på lur i mer enn åtte år uten å lese den! Det var derfor på høy tid nå. Innlegg er i farta, men farta er som kjent ikke veldig høy nå om dagen. Boka er også augustmånedens deltakelse i biografisirkelen - i alle fall er det planen... 

Bjørn Bandlien og Frans-Arne Hedlund Stylegar
Dette radarparet har lenge hatt artikler om eldre norsk historie på trykk i Klassekampen, som deretter har resultert i to bøker. Sagaspor fra 2010 leste jeg for noen år tilbake, mens jeg nå holder på med samling nummer to, Kringla heimsins. Ei helt perfekt bok å lese i mens du pusser tenner eller rører i suppa!

Marta Breen og Jenny Jordahl
Ei anna bok som funker godt innimellom alle gjøremål, er 60 damer du skulle ha møtt fra 2016. Den er full av kortfatta biografier over viktige kvinner i Norges historie, formidla i tegneserieformat. Helt ypperlig som utgangspunkt for samtale, diskusjon, informasjon eller for videre lesing. Lesekryss! 

Marian Keyes
Etter å ha lest ut Undset, trengte jeg å røskes ut av lesestillstanden etterpå med ei helt anna type bok. Løsninga blei Vannmelonen, debutromanen til irske Marian Keyes. Det var rask og lett moro, akkurat som ønska, og jeg fikk et lystig og lettglemt lesekryss på kjøpet. 

Frida Nilsson
Svenske Frida Nilsson er et nytt bekjentskap for meg, men da jeg hørte om Ishavspirater var jeg nødt til å gi etter. Ungene er kanskje litt for små enda, men ikke jeg!

Faglitteratur
Det begynner å røyne på nå, stadig mer, med artikler fra tidsskrifter og anerkjente nettsteder, med informasjon, rapporter, målinger og håndbøker. Det er bare å henge med i svingene.

God bokhøst!

18 kommentarer:

  1. Heisann! Da var jeg endelig ved veis ende med bøkene om Olav Audunssøn. Det tok sin tid, men godt lesestoff skal man nyte over tid :))

    Nå skal jeg lese innleggene dine om dette siste bindet! Ha en strålende uke!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så moro at du er i mål! Jeg kikka innom og skumma litt på innlegget ditt for noen dager sia, men nå skal jeg lese det ordentlig. Og jeg gleder meg!

      Slett
    2. Og nå melder spørsmålet seg: hva skal vi lese nå? Simone de Beauvoir?

      Slett
    3. Gjerne! Jeg er med på det meste, men ser særlig fram til å lese henne! Hva har du lyst til? Skal vi ha noen alternativer, eller bare klinke til? Et så stort verk kommer helt sikkert til å ta sin tid...

      Slett
    4. Jeg har akkurat begynt å lese Toril Mois bok om Simone de Beauvoir, og har skrekkelig lyst til å fortsette med "Det annet kjønn". Men - vil helst lese ferdig denne biografien. Setter "Det annet kjønn" på vent til våren :) Har du forslag til høstlesing?

      Slett
    5. Enig i at Beauvoir kan vente! Skal lese innlegget ditt nå, gleder meg!

      Slett
  2. Av interesse i bokhyllen min har jeg Lykkelige dager/Tilbake til fremtiden av Sigrid Undset, Villette av Charlotte Brontë og The Tenant of Wildfell Hall av Anne Brontë :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har også Anne Brontë, på norsk! Leser veldig gjerne den:) Har Undsetboka også, men kunne trengt en avveksling før jeg vender tilbake til henne. Skal vi satse på "Kvinnen på Wildfell Hall", som min utgave heter? Ser for meg at det er ei skikkelig god kosebok.

      Slett
    2. Så gøy! Da starter vi med Anne Brontë og "Kvinnen på Wildfell Hall" - jeg med min engelske utgave og du med din norske :) I løpet av uken?

      Slett
    3. Jeg har lagt boka klar! Men jeg veit ikke helt når jeg kommer i gang, jeg har masse å lese framover på grunn av et prosjekt på jobben. Bare begynn når du vil, så kommer jeg etter:) Og jeg gleder meg masse!

      Slett
    4. Jeg har så vidt begynt, og ser for meg at det kommer til å ta tid med denne boken :)

      Slett
    5. Håper du koser deg! Jeg er ennå ikke i gang, men håper at jeg begynner snart:)

      Slett
    6. Denne uken har jeg vært hjemme pga influensa, og ble plutselig fristet til å lese Herdis-trilogien. Dermed er Wildfell Hall satt på vent, i alle fall til over helgen. Si gjerne i fra når du begynner :)

      Slett
    7. Så leit at du er blitt sjuk - ønsker deg masse god bedring! Og kos deg med bøkene om Herdis! De er veldig gode, men dessverre litt bortglemte, opplever jeg. De fortjener mange, mange lesere, men forsvinner i samtidshysteriet. Gleder meg til å lese omtalen din!

      Ingen sjukdom her, bare litt kaos på lesefronten. Jeg har fått en haug med bøker som både skal og må leses så fort som mulig. Jeg rydder unna gamle travere på leselista til stadighet og nærmer meg Anne Brontë!

      Slett
  3. Ja, det er kjedelig når en blir rammet av sykdom, men heldigvis er det alltid en bok som trengs å leses! Herdis-bøkene er ferdiglest nå og en omtale kommer litt ut i uken :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Da gleder jeg meg til å lese omtalen din :) Nå har vi vært sjuke i to uker her, så jeg skjønner godt hvordan det er. Det passer jo aldri! Og i alle fall ikke i julestria ;)

      Jeg ønsker deg og dine ei riktig god jul! Håper det blir ei koselig lesejul, med hygge og gode samtaler og masse moro for hele familien :)

      Slett
    2. Håper dere er friske nå i julehelgen! Jeg ønsker deg og dine en riktig god jul, Hedda :))

      Slett
    3. Takk det samme! Håper dere har kost dere masse!

      Slett