fredag 12. november 2010

Uten kunnskap og respekt

Jeg har den siste tida fulgt med på ei rekke andre blogger, særlig de som handler om litteratur og lesing. Det er et utrolig stort og spennende felt! Jeg blir aldri lei av å lese og synes mange forskjellige typer litteratur er god. Det er jeg helt sikkert ikke aleine om. Men leseglede eller ikke, det er også mange problemer knytta til dette med litteratur. Det er så personlig. Folk liker akkurat det de liker og ser ikke grunn til å endre på det. Og den gjengse oppfatning er at alle skal ha rett til å si sin mening, kvalifisert eller ei.

Nettopp ytringsfriheten er det jeg skal fram til her. På bloggene kan en finne anbefalinger og frabefalinger. En finner hjertesukk av typen "Denne boken traff meg midt i hjerterøttene, altså" og djup fortvilelse ala "Synes det var så dårlig gjort at han måtte dø". Disse menneskene legger ut rubbel og bit, smått og stort. Ofte uten å ha lest igjennom en ekstra gang, ofte uten å ha tenkt seg om. De avslører dårlige og overfladiske lesninger, og kommer med tolkninger som en umulig kan forsvare. Er det virkelig greit at noen etter to kapitler av ei bok ikke orker mer og legger ut "Denne boken var veldig dårlig og den fenget ikke meg i det hele tatt" eller etter hundre leste sider av fem hundre lekser opp om hvorfor boka er et makkverk når en ikke en gang kan stave forfatternavnet riktig? Og hva med dem som ikke legger ut en begrunnelse i det hele tatt, de som bare skriver "Æsj"?

Folk skal få lov til å blogge, mene, lese, skravle og skrive så mye de vil. Jeg skal i alle fall ikke hindre noen, jeg vil bare ikke forpeste meg sjøl med å lese sånt babbel; "bokanmeldelser" og "omtaler" fra mennesker som ikke veit forskjellen på Anna Gavalda og Arne Garborg og som egentlig ikke husker det de har lest et par dager etterpå. "Boken var bare skikkelig fin, altså, du må nesten lese den for å skjønne hva jeg mener. Men den er trist også, liksom." Men: bare fordi vi er på nettet, bare fordi identiteter kan skjules og en er fri til å blogge under pseudonym, så betyr ikke det at en kan behandle forfattere og bøker helt respektløst. Særlig ikke når en aldri kunne klart noe lignende sjøl. Men det er vel kanskje der det ligger.

2 kommentarer:

  1. Så fint at du tar dette opp. Det er så viktig. Skal nettet bare være en søppelbøtte, eller skal det være en utvida offentlighet?
    I offentligheten kreves det noe. Det fins standarder, eltet fram gjennom århundrer, både med hensyn til menneskene, fellesskapet, kunsten og friheten som er så viktig for dynamikken, altså samspillet mellom disse elementene.
    Det letteste av verden er å kritisere. Noe av det vanskeligste er å kritisere på en konstruktiv og innfølende måte. Derfor bør man følge kritikernormene, også på blogg.
    For du har nok rett: Å skrive ei hel bok, få den god, og kanskje til og med få det utgitt - klarer de færreste. Men å mene hardt, nådeløst, uten å begrunne, uten å sette den negative kritikken inn i en sammenheng - kan de fleste klare. Så skjerp dere, alle dere som mener uten å begrunne, som synes uten å sette det i sammenheng, som gidder eller ikke gidder lese ferdig, men som irriterer dere over at det ikke var den boka dere ville lese. Ei bok bør behandles bedre.
    Trudelutt

    SvarSlett
  2. Nettopp! Du har så rett! Å kritisere er utrolig enkelt, å kritisere godt krever faktisk mye mer.

    Jeg synes ikke nettet skal være ei diger søppelbøtte, men det er det det er nå, stort sett. Håper ei form for lovgivning kommer på plass, sjøl om det kanskje er noen år unna.

    SvarSlett