tirsdag 1. mai 2018

Vårlesing, del III

Og mens været ute ikke er til å bli klok på - fra dag til dag veksler det mellom varmende sol, sur vind, harde, tynne regndråper og, hold deg fast, snø og hagl - står jeg inne og sørger for at alle flytteesker er solid teipa igjen. Nå pakkes nemlig de siste! Vi har vært igjennom fem ruller med pakketeip så langt, en trenger jo en del til nesten hundre og førti esker med stort og smått, og på henda har jeg lange skraper fra den lite samarbeidsvillige dispenseren. Men pytt, nå er vi snart der, i det nye huset! Der venter et større arbeidsrom, flere bokhyller og mange, mange bokkasser, som alle må pakkes opp. Det er mye kos i slikt, i alle fall for en som savner de fysiske bøkene sine noe aldeles skrekkelig. Ikke bare savner jeg de jeg har lest, men jeg savner de jeg ikke har lest også!

Alexander L. Kielland
Nød lærer naken kvinne å spinne, heter det. Eller lett omskrevet: Når en er i skrekkelig beit for bøker, vender en nesa mot disse stadig utsatte leseprosjektene. Men misforstå meg rett, det var med overlegg at Kielland ikke blei pakka ned - jeg tenkte at det ville gi meg ekstra motivasjon for å lese Fortuna. Som sagt, så gjort! Omtale er på vei, og jeg venter på neste anledning til å lese Kielland. Neste verk ut fra hans hånd, om en skal følge kronologien, er Sne (1886), som faktisk blei skrevet til Bjørnstjerne Bjørnson. Om det har noe å si eller ei, får jeg finne ut av seinere, kanskje allerede i løpet av mai.

Jens Bjørneboe
Etter lange tider på disse leselistene er jeg endelig i mål med gigantboka fra Aschehoug, som inneholdt tre omfattende, intense og interessante romaner av Jens Bjørneboe. Den siste jeg leste var Jonas, og nå er boka pakka ned. Mer om verket kan du lese her. Jeg gleder meg til å sette boka på sin rette plass blant de leste bøkene!  

Per Olov Enquist
Jeg er så smått i gang med sjølbiografien til Enquist, og forventer å bruke nokså lang tid på den. Ikke fordi den er så tjukk, men fordi han er en krevende forfatter som behandler alvorlige og tunge temaer på en ettertrykkelig, sterk og sår måte. Det er bare å stålsette seg, altså. 

Marita Fossum
Fossum venter fortsatt i hylla, men det er like før nå! Før jeg kan lese Fagerholm og McEwan, må jeg nemlig lese henne, for hun er innkjøpt før dem, kronologisk sett. Jeg får derfor bare kjøre på og komme i mål med det jeg holder på med nå. Tror ikke nødvendigvis at hennes tematikk er noe lettere enn Enquists, men hvordan en behandler det, har jo mye å si. 

Tre riddersagaer
Hvorav en er lest, og to gjenstår! Jeg har lest Sagaen om Partalopi, og det gikk heldigvis bra der med både helt og heltinne. Det er jo ikke alltid det ender godt i sagaene, sjøl ikke i denne eventyraktige undersjangeren. Så langt må jeg bare si at Birgit Nyborg er en fremragende oversetter, som har med mange interessante og relevante opplysninger i noteapparatet. Neste tekst ut er Sagaen om Flores og Blankiflor.

Ian McEwan
Ja, nå har jeg skrevet det, så da får jeg stå for det også: Barneloven skal ikke leses før boka til Fossum er lest. Så det så. Det blir derfor venteboller på han ei lita stund til, men det tåler han vel, mesterlig som han er.

Bokhyllelesing 2017
Og nå er jeg endelig i mål med alt som skulle leses i 2017, hurra! Til runde ni, der vi skulle lese bøker med korte titler, leste jeg Jonas av Jens Bjørneboe, og til runde ti, der temaet var nobellitteratur, valgte jeg meg En herregårdssaga av Selma Lagerlöf, sjøl om den riktignok er fra tida før hun som første kvinne mottok Nobelprisen i litteratur. Men det har jo ikke så mye å si, nobelbok er nobelbok. Og nå som leseutfordringa fra 2017 kan fjernes fra listene, får jeg igjen bevist dette med at Bokhyllelesing funker. I alle fall for meg!

Joël Dicker
Sannheten om Harry Quebert-saken blei lest, omtalt og deretter nesten glemt: Den er en god underholdningsroman med mange solide og flinke grep, men den ga ikke et varig inntrykk på denne leseren. Mer om boka finner du her

Monika Fagerholm
Denne tøffe dama står i kø etter Fossum - helt tilfeldig har de samme initialer også - og jeg gleder meg veldig til å lese Glitterscenen. Da jeg var i Finland for noen år tilbake, leste jeg nemlig Den amerikanske jenta, og det var ei durabelig bok. Dette er oppfølgeren! Mon tro om den er like god?

Kazuo Ishiguro
Nå er tida kommet for at også jeg skal lese Gå aldri fra meg, ei bok jeg har hørt så mye godt om over så mange år! Og nå som Ishiguro også har fått tildelt Nobelprisen i litteratur, bør det vel være av en viss kvalitet, dette her. Jeg kan ikke si at jeg helt gleder meg til å finne ut av hva som er skjebnen til Kathy, Tommy og Ruth, for jeg har jo fått med meg litt på forhånd. Men jeg har ikke sett filmen! Derfor er boka potensiell som mitt bidrag til femte runde av Bokhyllelesing 2018, der temaet er nettopp boka bak filmen.

Umberto Eco
Nytt samlesingsprosjekt på trappene! Jeg og Birthe skal nå hente fram Rosens navn, en moderne klassiker, og se om den kan gjøre oss klokere. Det er bare å bli med, om du har lyst! Birthe er kanskje allerede i gang, mens jeg må vente til bokkassene er flytta til det nye huset. Jeg er veldig spent på om det er sant, det de sier, at Eco har gjort de første femti sidene kjedelige med vilje, for å riste av uinteresserte lesere...

Bokhyllelesing 2018
Nå som vi går inn i mai måned, er det duka for runde nummer fem i Bokhyllelesing 2018, og jeg er veldig fornøyd med at jeg er mer eller mindre i rute. Hvordan ligger du an? Ei rask oppsummering for min del blir slik: I januar stod gule bøker på menyen, og jeg leste Runa Fjellangers På motorveiene. Nedtur. I februar skua vi bakover i tid med historiske bøker, og da valgte jeg meg Anne Brontës Kvinnen på Wildfell Hall. Massiv opptur. I mars var planen å lese ei novellesamling, ei diktsamling eller et skuespill, gjerne av en forfatter en ikke hadde lest før. Jeg må innrømme at det siste blei borte for meg, for jeg blei så ivrig da jeg kom over Susanna Moodies dagbøker av Margaret Atwood i ulesthyllene. Til mitt spinkle forsvar var det første gang jeg leste Atwood som lyriker. Opptur igjen! I april var jeg mer usikker på hva jeg skulle ta for meg, for da var temaet å lese ei bok som tar utgangspunkt i eller handler om en familie. Jeg lurte litt på om jeg skulle gi meg i kast med selveste Olav Duuns bøker om Juvikfolke. Men litt ettertenksomhet og mye flyttekaos førte til at det prosjektet blei utsatt. Derfor blei det Alexander L. Kiellands roman Fortuna som blei lest, opptur igjen! Og omtale kommer. Nå i mai er som skrevet over temaet å lese boka bak filmen, og en god kandidat for meg er der Kazuo Ishiguro. Hva tenker du å lese?

Riktig god maimåned til dere alle!

20 kommentarer:

  1. Så spennende med nytt hus og plass for masse bøker. Mine bokhyller, som er store, sier de som ser de første gang, er sprengt for lengst, så jeg har kjøp til flere hyller og har liggeplass for bøker innimellom. Jeg skal legge inn omtale om aprilboka, Familien på Gilje, denne uka. Må bestemme meg for maibok nå.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nå er jeg i gang med å pakke ut alle bøkene og flere bokhyller er bestilt! Nå skal alt komme fram, det som har liggi i esker på loftet gjennom flere år og det som blei pakka ned for tre uker sida. Jeg gleder meg til å få det fint og romslig - så lenge det varer!

      Å, nå minte du meg på at jeg fortsatt ikke har lest noe særlig av Jonas Lie! Det er et forfatterskap jeg må ta for meg. Takk for tips, og god les i vårsola!

      Slett
  2. Artig da, om Eco har gjort de første sidene kjedelige med vilje :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja! Eller, det spørs kanskje litt... Om de er forferdelig kjedelige, daler jo motivasjonen ganske kraftig. Vi pakker opp nå, og boka ligger klar! Håper å begynne i løpet av helga:) Ønsker deg og dine en strålende 17. mai- og pinsehelg!

      Slett
    2. Så gøy! Ja, da starter jeg også denne helgen! Håper du og familien har hatt en fin 17. mai feiring :)

      Slett
    3. Jeg er godt i gang med boka, hvordan ligger du an? Jeg syns faktisk ikke at de første femti sidene var så ille, men nå var jeg kanskje litt forberedt! Får se hvordan det tar seg opp underveis, nå har jeg lest omtrent hundre sider. Men jeg merker at det tar tid, fordi tempoet i boka er langsomt og skildringene er omstendelige. Så da leser jeg nok automatisk litt treigere, jeg også, for å få med meg alt. Og du verden så tette og lange noen av kapitlene er! I alle fall så langt. Ønsker deg ei super uke!

      Slett
    4. Heisann! Jeg har kommet godt igang også, er nå på side 74, men antar du er kommet mye lengre nå :D
      De første femti var ikke ille, nei, så det syntes jeg lovde bra for fortsettelsen. Og ja, det tar tid å lese. God helg :)

      Slett
    5. Bra du også bruker litt tid! Jeg er spent på om jeg klarer å lese den i ett, eller om jeg vil ha noen pauser underveis. For så langt er boka en underlig blanding av intens, langsom og detaljrik, med alle sine teologiske utgreiinger og konflikter og jeg veit ikke hva. Men det er interessant! Og det er faktisk spennende også...

      Fortsatt god les, og god uke!

      Slett
    6. Det kan tenkes at vi kommer til å bruke en del tid på boken, som for eksempel The Tenant of Wildfell Hall - jeg har ennå noen sider igjen :D Si gjerne hvor langt du er kommet underveis! Er du på GoodReads?

      Slett
    7. Jeg har bikka 300 sider nå, men syns ikke det går spesielt fort. Innimellom knaller Eco til med et heidundranes langt kapittel, og da må jeg ta litt pauser. Men det er fint, for da får jeg tenkt mer! Foreløpig har jeg ingen styring på hvem som står bak disse uhyrlige forbrytelsene, så forventninga bygges opp til en fenomenal avslutning. Hvordan ligger du an i løpya?

      Jeg har ikke fått rota meg inn på Good Reads, nei, frykter det er et sted jeg ville vært svært mye og dermed fått lest enda mindre... ;)

      Slett
    8. Jeg er på side 230, men på mandag reiser jeg til Spania og får tre uker med ekstra lesetid. Det ser jeg frem til! Jeg synes boken er utrolig (overraskende) bra, og leser i store gap om gangen. Likevel, som du sier, med pauser :)

      Slett
    9. Jeg blei helt hekta etter ca. 350 sider! Har bare bittelitt igjen nå og drøyer så mye jeg kan, men klarer ikke la være å lese. Er så ivrig på den avslutninga, og har vært helt med på debattene også! Det er moro når ei tjukk bok er så god og gir så mye til leseren:)

      Riktig god ferie!

      Slett
    10. Da er jeg tilbake, og med boken ferdiglest! Ser at du har skrevet om boken allerede og jeg skal forsøke å få til noen ord i løpet av helgen, det var tross alt den første boken jeg leste ut på ferien :)) Leser ikke det du har skrevet ennå :D

      Slett
    11. Gleder meg til å lese det du skriver!! Kan tenke meg at vi trekker fram litt ulike elementer denne gangen også :)

      Slett
  3. 'Rosens navn' las eg for fleire år sidan, den er fantastisk - når ein hoppar over all latin'en. Lykke til med samlesing, det skal bli interessant å følgja med på korleis de opplever boka.

    (Kopierer så inn kommentaren eg la inn i den lange tråden som gjeld Bokhyllelesing 2018:)
    Heisann, då har eg vore fråverande i runde 2, 3 og 4, - men eg er klar for runde 5 og 6. I kategorien adaptasjon skal eg lesa Hvem var Jason Bourne av Robert Ludlum og i murstein-kategorien skal eg lesa Vinter over verden av Ken Follett.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det har jeg hørt fra flere, at den latinen kan være litt besværlig! Men lell, tenker jeg, at boka har stått seg såpass lenge, tyder jo på kvalitet. Jeg gleder meg til å komme i gang!

      Du har vært savna som trofast bokhylleleser - så hyggelig at du nå er tilbake! Jeg skal oppdatere listene. Riktig god les, og god langhelg!

      Slett
    2. Forresten; Jeg er ikke mye inne på Goodreads, mest å legge inn bøker og oppdatere :D

      Slett
    3. Er det noe som tar lang tid å gjøre, eller går det raskt? Jeg er på Bokelskere, men dette er kanskje noe større, bedre og tilsvarende?

      Slett
    4. Jeg fant at Bokelskere manglet viktige kvaliteter, og fant dem på Goodreads :)

      Slett
    5. Aha, skjønner! Da er det verdt å ta en kikk. Skal se om jeg får gjort det :)

      Slett