lørdag 30. mai 2020

Tre for tiåringen

Snart starter bibliotekenes fenomenale lesekampanje, Sommerles! Vi er sjølsagt med i år også og teller ivrig ned - nå er det snart 1. juni! Kanskje du og poden også blir med? Her kommer tre boktips som passer for barn mellom åtte og tolv år, litt avhengig av barnas lesenivå, om de leser aleine eller sammen med en voksen og hvilke sjangre de liker å lese. Uansett er bøkene supre å ta med seg inn i Sommerles!

Bildekilde: Bokelskere
Over grensen av Maja Lunde
Andre verdenskrig tematiseres litterært til det kjedsommelige for oss voksne, og oversvømmer i perioder både skjønnlitteraturen, faglitteraturen og alle skjermene våre med til dels nye perspektiver på gamle historier og like ofte det samme gamle en gang til. Men gode bøker for barn og unge om det samme fins ikke i like stor utstrekning. Derfor blei jeg ekstra fornøyd da jeg kom over denne barneromanen av Maja Lunde (f. 1975).

I Over grensen møter vi Gerda på ti år. Hun har god fantasi, elsker å leike og fekte og venter bare på det neste store eventyret, i ekte musketerånd. Men storebroren Otto deler ikke hennes syn. Han er blitt litt for alvorlig for Gerdas smak. Som om han også liksom er en del av krigen, som mamma og pappa og alle de tyske soldatene. Men den dagen Gerda hører stemmer fra kjelleren, må jo eventyret bare begynne! Mamma føyser det bare vekk og Otto vil ikke høre, så Gerda må utforske på egenhånd. Hun leiter, og finner to madrasser, ei bok og ei dokke. Som om noen bodde der nede, i kjellermørket! Da politiet kommer på døra og vil gjennomsøke hele huset, skjønner Gerda plutselig hva som står på spill og hvorfor mamma og pappa har vært så rare og hemmelighetsfulle den siste tida. Det gjelder å ikke si noe som helst! Men blikket hennes glir mot kjellerdøra...

Over grensen er ei spennende bok med handling lagt til andre verdenskrig, som på en tilsynelatende enkel måte bringer barna rett inn i krigens alvor og reiser viktige spørsmål. Kan en egentlig hate mennesker på grunn av utseende, religion eller kultur? Er det slik at vi ikke skal redde andre, bare oss sjøl? Kan vi la være å hjelpe noen som trenger det? Over grensen er ei viktig og relevant bok, en flott inngang til krigen som tema og en super samtalestarter for voksne og barn.

Bildekilde: Bokelskere
Tigermannen av Øistein Hølleland
De viktige spørsmåla fortsetter inn i Øistein Høllelands (f. 1950) bok Tigermannen. Tigermannen er ei novellesamling for barn der livets tilfeldigheter er den røde, tematiske tråden. Vi lever svært forskjellige liv i en og samme verden, og det er ikke til å komme unna at vi er usedvanlig heldige, vi som lever her i Norge. Men veit vi egentlig nok om livsbetingelsene i andre land? Og forstår vi hva det vil si å vokse opp i land som Bangladesh eller Zimbabwe?

Med presise tekster får vi i Tigermannen et aldersadekvat innblikk i barns skjebner rundt om i verden - et (u)behagelig avbrekk fra kjølige faktasetninger og ufølsom statistikk. Tekstene kan være opprørende lesning for en følsom sjel, og en blir ofte sittende å gruble etterpå. Slik er boka en engasjerende øyeåpner for nysgjerrige barn. Blant emnene som tas opp er klima- og miljøutfordringer, fattigdom og matmangel. Boka passer like godt for gutter som for jenter.

Den beste teksten i boka er lagt til ei kald vinternatt her i Norge. I "Lyset i glassbollen" er det spenning på flere nivåer, og kontrastene mellom fantasi og virkelighet er nokså brutale. Det skal vise seg at det er mye som kan skje når en er aleine hjemme! Teksten er velkomponert og lett å kjenne seg igjen i. Tigermannen er ei lettlest og tilgjengelig samling, og kan være ei bok å bruke i de nye læreplanenes tverrfaglige temaer, da den passer inn både under Folkehelse og livsmestring, Demokrati og medborgerskap og Bærekraftig utvikling.

Bildekilde: Bokelskere
Katt savna av Camilla Otterlei
Det er noe Simone ønsker seg mer enn noe annet i hele verden. Og det er en katt! Men det går ikke. Det kommer aldri til å gå. For pappa er nemlig allergisk. Superallergisk! Men det stanser ikke Simone, ikke egentlig. Hun drømmer om katter. Hun leser om katter. Og hun tenker på mennesker og lurer på om de er kattemennesker eller hundemennesker, og om de kan være venner. Hun og mamma er for eksempel kattemennesker begge to. Litt like. Bare synd at mamma så ofte er så langt unna med jobben. Da må Simone spise frokost aleine.

Men en dag finner Simone en lapp i jakkelomma si. Noen vil møte henne i skogen etter skolen! Hvem kan det være? Og hva vil den personen med henne? Det er både spennende og skummelt på samme tid, men Simone bestemmer seg for å ta sjansen. Hun går til skogen etter skolen. Og hun venter helt til noen kommer. Det viser seg å bli starten på et aldri så lite eventyr.

Med Katt savna har Camilla Otterlei (f. 1980) skrevet ei sjarmerende historie om vennskap, familier og bortkomne katter - der alt heldigvis går bra til slutt. Men ikke uten at Simone må gå i seg sjøl og finne ut hva som egentlig er viktig for henne. Er det drømmen om en katt? Eller å være en god venn? Slike gjenkjennelige hverdagshistorier er en vesentlig del av barnelitteraturen, og en fin inngang til mer avanserte tekster. Og jeg har hørt at det skal komme en oppfølger også!

Med andre ord: Les om Over grensen for alvor, lærdom og viktig tematikk, les Tigermannen for å utvide horisonten og les Katt savna for å få ei ufarlig og koselig historie. God les!

2 kommentarer:

  1. vi har läst Maja Lundes Bina historia och Blå i två olika läsecirklar. väntar på nr 3 i klimatkvartetten

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har faktisk ikke lest noen av dem! Men jeg har lest en del av barne- og ungdomsbøkene hennes. Tredje bind i klimakvartetten heter "Przewalskis hest" og burde være tilgjengelig på svensk snart:) Hvis dere ikke vil lese på norsk, da?

      Slett