fredag 8. mai 2020

Spørsmål og svar om lesing

Det fins mange underlige innfallsvikler, snål statistikk og morsomme spørsmål og svar om lesing. Lesevaner, lesehumør og lesesmak har tross alt mye å si, og vi lesere kommer i alle varianter, akkurat som sportsidioter og spillegjøker, treningsdesperadoer, klesnisser, bakegærninger og håndarbeidsentusiaster. Derfor er det gøy å se hvor ulikt vi svarer, hvor forskjellig vi tenker, hvilke rutiner vi har og hva vi tillater oss, - og ikke. Da jeg kom over to slike spørsmålsrunder hos Hilde, bestemte jeg meg for at jeg også ville svare, om ikke anna, så for min egen del. Spørsmåla har jeg sjøl oversatt til norsk, og de som også har lest Hildes innlegg, vil se at jeg har en del færre spørsmål enn det hun har. Fyll gjerne ut ei egen liste, du også!

  1. Hva leser du akkurat nå?
Jeg leser først og fremst Simone de Beauvoirs mesterverk Det annet kjønn, men også Arne Garborgs Fred og Siri Hustvedts Sommeren uten menn for å få litt avveksling fra filosofien.

  2. Veit du hva du skal lese etterpå?
Ja, såklart! Lesinga mi er som regel planlagt, i noen tilfeller flere måneder i forveien, som regel med to-tre uker. Men det er alltid rom for å lese impulsivt også.

  3. Hvilke blader eller magasiner har du på badet akkurat nå?
Ingen blader, men en stabel med pekebøker og småbarnsbøker! Vi har en liten beboer som syns det er stas å lese på potta. Ellers pleier jeg ikke å ha bøker og blader på badet fordi jeg ikke vil at det skal bli vått, og det blir fort vått når tre små skal vaske og dusje og pusse og stelle og så videre.

  4. Hva er det verste du noensinne har blitt tvunget til å lese?
Jeg har ikke så veldig gode minner fra gjennomgangen av sagalitteraturen på ungdomsskolen og videregående, noe som er litt kleint, fordi jeg er veldig glad i alle former for sagalitteratur nå! Underforstått: Det hadde ingenting med bøkene å gjøre... Et anna seigt litterært minne er da vi leste Victoria på ungdomsskolen. Det var ingen stor suksess, for å si det pent. Likevel mener jeg at alle elever i norsk skole skal lese de norske klassikerne, men bøkene må treffe! Hva med litt friere bokvalg? Eller i det minste et par alternativer? Victoria blei lansert for oss under parolen "frivillig tvang", så det måtte jo gå gæli.

  5. Hvilken bok anbefaler du til bortimot alle?
Slikt går i faser og er avhengig av hvor prega jeg blir av det jeg leser og hvor lenge boka henger igjen i kropp og sinn. Og ikke minst av den potensielle leseren! I min nåværende jobb har jeg ikke tall på hvor mange ganger jeg har trukket fram Ishavspirater av Frida Nilsson. Den funker så det suser. Ellers: Styrtet engel av Per Olov Enquist, Den blinde morderen av Margaret Atwood og Om forlatelse av Ian McEwan. Disse titlene har vært mine favoritter i mer enn ett tiår, og står seg fortsatt godt! Jeg kommer også alltid tilbake til Stormfulle høyder av Emily Brontë, som er lett å trekke fram og anbefale.

  6. Bare innrøm det; bibliotekarene på biblioteket kjenner deg godt, gjør de ikke?
Det bør de, for jeg jobber der!

  7. Leser du bøker mens du spiser? Mens du tar et bad? Mens du ser på film eller tv? Mens du hører på musikk? Mens du er på nett? Mens du har sex? Mens du kjører?
Helst ikke, jeg kan ikke fordra matrester mellom boksidene og fettflekker på omslaget eller permen. Absolutt ikke, men det kommer mest av at jeg ikke har badekar. Bøker i dusjen er og blir upraktisk. Nei, hva i alle dager er poenget med det - bombardere hjernen med alt for mye, så en ikke får med seg noe som helst? Ikke hvis jeg kan unngå det. Igjen, hvorfor? Eh, nei? Og det er jeg vel rimelig sikker på ikke er anbefalt?

  8. Blei du erta for lesevanene dine da du var lita?
Bare hvis godmodig erting fra familien teller, for jeg var jo rimelig gira på bøker og det var kanskje ikke alle som syntes det var nødvendig at jeg skulle drasse med meg hele serien om Den vesle vampyren, som jeg forøvrig hadde lest to ganger før, opp på hytta i vinterferien, der bilveien stoppa et par kilometer unna. Bøkene måtte fraktes opp i pulk.

 9. Hvilken bok var den siste du mista nattesøvn over, fordi du bare ikke kunne slutte å lese?
Det skjer ganske ofte! Dårlig vane, i grunn. Nå nylig var det de siste hundre sidene av Et velsignet barn av Linn Ullmann, og oppklaringa av mysteriet i Sherlock Holmes-boka De fires tegn. I etterpåklokskapens lys kunne jeg helt sikkert venta til dagen etterpå med å lese ferdig.

10. Hvilken forfatter eier du flest bøker av?
Etter ei rask telling i bokhylla blei det fjorten titler av Ian McEwan, ti av Selma Lagerlöf og ni av Margaret Atwood. I tillegg kommer alle de bøkene jeg ikke har lest, også av respektive forfattere, så tallet justeres jevnlig oppover.

11. Hvilken bok eier du flest kopier av?
Det er uten tvil Stormfulle høyder av Emily Brontë, som jeg har i fire ulike utgaver, to på norsk og to på engelsk. Men jeg har også lest den fire ganger og blir aldri helt ferdig med boka.

12. Hvilken karakter har du blitt hemmelig forelska i?
Jeg blir ikke forelska i litterære personer, verken i all hemmelighet eller helt åpenlyst. Jeg hadde forventninger til den berømte Jamie i Outlander-bøkene, men det skjedde jo ikke... Jeg blir fort fascinert, da, men gjerne av bokas helhet og ikke en person aleine, slik som i Middlemarch, Stormfulle høyder eller bøkene om Olav Audunssøn, for å nevne noen eksempler.

13. Hvilken bok har du lest flest ganger?
Jeg husker ikke hvor mange ganger jeg leste ulike bøker som barn, men det var sikkert noen titler som fikk kjørt seg den gangen også. Som voksen er det Stormfulle høyder.

14. Hva var yndlingsboka di da du var ti år gammel?
Jeg kan huske at jeg i en lang periode var utrolig fascinert av Roald Dahls universer og lånte alt han hadde skrevet, inkludert den treige (i forhold til de andre bøkene hans) sjølbiografien Gutt, som jeg faktisk også leste, sjøl om jeg sikkert ikke forstod mer enn halvparten. Charlie og sjokoladefabrikken leste jeg mange ganger. Men om jeg var akkurat ti år, er jeg ikke helt sikker på. Andre favoritter var Kysse, sa Heidi og Jørgen + Anne er sant.

15. Hva heter den dårligste boka du har lest det siste året?
Inneværende år var Norma en skuffelse, men så må jeg tilbake til 2018 for å finne ei bok jeg fortsatt gremmes av; Dameroman m/menn er absolutt noe av det kleineste jeg har lest. Noensinne.

16. Hva heter den beste boka du har lest det siste året?
Jeg holder på med den nå! Det annet kjønn er en helt usedvanlig leseropplevelse! Ellers kan jeg trekke fram både Middlemarch og Villette.

17. Hvis du kunne tvinge andre til å lese ei bok, hvilken bok ville det vært?
Det annet kjønn! Den burde være obligatorisk for absolutt alle, og særlig for alle innbyggere over tjue år i land der kvinnas posisjon er utsatt eller vanskelig, eller der kvinner systematisk diskrimineres eller undertrykkes. Men fordi den er en solid og for mange en tung filosofisk fagtekst, bør lesinga følges av et tjuetimers innføringskurs som heter Likestilling og likeverd. Jeg foreslår at Marta Breen påtar seg jobben.

18. Hvem fortjener å motta den neste Nobelprisen i litteratur?
Å! Den skulle jo gått til Per Olov Enquist! Jeg forundres stadig over De Aderton og hva faen de fyller dagene med, men det å IKKE gi til Enquist og Lindgren?? Fy skam! Nå som den muligheten er borte, bør den gå til Margaret Atwood. Sporenstreks, for hun blir ikke yngre, hun heller.

19. Hvilken bok skulle du helst ha sett filmatisert?
Her mener jeg at ymse filmselskaper bør vende nesa mot sagalitteraturen. Der fins det så utrolig mye bra som ville gjort seg på det store lerretet.

20. Og hvilken bok vil du helst ikke se filmversjonen av?
Jeg kjenner at jeg ikke har så innmari lyst til å se disse Outlander-greiene, men den er jo anbefalt over en lav sko. Skepsisen sitter i lell. Jeg vil heller ikke se ei filmatisering av Larmen og vreden. Det ville ødelagt leseropplevelsen fullstendig, for så mye av poenget ved boka ligger i språket.

21. Hva er den vanskeligste boka du noensinne har lest?
Jeg blei superforvirra av de russiske navneskikkene i Anna Karenina og holdt på å bli helt sprø fordi jeg ikke helt fikk til å holde personene fra hverandre. I alle fall ikke i løpet av de første to hundre sidene. Så løsna det vel, på et vis, for jeg fikk jo lest. Ellers mener jeg at de fleste bøker ikke er vanskelige, men de krever leseren på ulike måter. Med innsats og godvilje kommer en igjennom det meste.

22. Hva er det største eller flaueste hullet i lesinga di?
Det må bli underholdningslitteratur og fantasylitteratur. Jeg er ikke særlig belest på noen av delene, så der er det hull. Men flaut er det ikke!

23. Hvem er nåtidas mest overvurderte forfatter?
Karl Ove Knausgård, svarer jeg, uten å ha lest han i det hele tatt. Så det er vel ikke en særlig hyggelig påstand. Ellers har jeg ikke mye til overs for omtrent nittini prosent av det som utgis på Flamme forlag. Der er det mye konseptuelt rusk som verken beriker perspektiver eller utvider horisonten, men forvirrer leseren og undergraver litteraturen i sin helhet.

24. Hvilken bok ville du tatt med deg på ei øde øy?
Tror like greit jeg ville tatt med meg Aschehoug og Gyldendals Store norske leksikon i seksten bind. Da har jeg i alle fall litt å holde på med. Om det ikke er godkjent, tenker jeg at tida er moden for Don Quijote, som jeg faktisk ikke har lest.

8 kommentarer:

 1. Så gøy! Dette fikk jeg lyst til: Jeg må prøve å finne svar på spørsmålene og vil gjerne bruke de samme som deg. 24 spørsmål kan jo ta litt tid. Men jeg skal prøve.
  Det var fint å lese svarene dine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så moro at du også fikk lyst til å svare! Jeg gleder meg til å lese;) Ønsker deg og dine ei fortsatt god helg!

   Slett
 2. Dette var underholdende. Ditt engasjement og din leseglede gjorde meg glad. Mye gjenkjennelige tanker.
  Nyt helgen

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for hyggelig kommentar:) Håper du og dine får en strålende flott søndag - her er det snø...

   Slett
 3. Jeg lar meg vanligvis ikke inspirere av slike spørsmålrunder. Det gjorde jeg etter å ha lest det du skriver. Jeg tenker jeg også må prøve meg på denne. Har lenge tenkt på å lese boken til Hustvedt som du leser nå. Nå ble jeg påminnet om at jeg bare må få lest den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du blei inspirert, Tone! Håper du tar deg tid til å svare - det blir spennende å lese det du skriver:) Og veldig moro at vi leser Hustvedt omtrent samtidig! Har du lest mye av henne tidligere?

   Slett
  2. Ingen bøker av henne tidligere. Men har lest mye om henne og bøkene. I og med at biblioteket er stengt blir det en stund til at jeg kan lese boken. Derfor er den ført opp på en liste til det blir litt mer normale tilstander. Pr nå har jeg mange kjøpte bøker å lese.

   Slett
  3. Skjønner godt den! Jeg leste "Når du ser meg" for noen år sida, og er spent på denne:)

   Slett