onsdag 11. april 2012

Dagens leseliste

Etter at "påskeferien" (les: mange dager med intenst arbeid med hjemmeeksamen) er over, er det klart for ei ny arbeidsuke, nye oppgaver og ei ny leseliste. De mange skoleeksamenene i mai nærmer seg, og derfor blir det mye faglig repetisjon i måneden som kommer, men også en del nye artikler og utdrag fra stort og smått, kjent og ukjent. Men om litt mer enn en måned braker det løs! Og noen uker etter er det over for denne gang. Men inntil da; pisk og gulrot. Ja, og litt nytt og litt kos må jo jeg også forsøke å få med meg. Derfor blir det sånn:

Norsk historie 1625 - 1814
Målet er å få lest resten av denne boka så fort som mulig. Frykter kapitlene om 1814, der er det sikkert mange navn, personer, grupperinger, framgang og tilbakegang, eksakte datoer, små og store hendelser å holde styr på! Og sjøl om forfatteren er relativt ryddig, har han ikke ordna stoffet på en måte som er logisk for akkurat meg. Derfor bruker jeg en del tid på å notere og å se sammenhengene på kryss og tvers av boka. Gleder meg til de siste kapitlene, hvor oppsummering og lange linjer får større fokus. Da blir det spennende å se om jeg henger med.

Isslottet
Vesaas er pensum, med romanen er ikke. Nynorsk er pensum, bokmål er ikke. Derfor tar jeg den med, og er veldig spent, særlig fordi jeg likte og fikk så mye ut av Fuglane. Også må jeg lese en haug kortere tekster som skulle vært lest i februar en gang, blant anna "Det rare" som jeg leste på ungdomsskolen og da syntes var, vel, kjemperar. Hm, det minner meg på at jeg egentlig ikke har lest det jeg skal av Moren Vesaas sine dikt, heller. Jeg må med andre ord ta en skikkelig Vesaassjau.

Kjartan Fløgstad
I vår skal jeg lese masse av Fløgstad. Det går i essay, taler, artikler, noveller og kortprosa. En variert mann med mange spennende utgivelser bak seg, ofte av kulturpolitisk art. Fra før har jeg lest både noveller og den intelligente, elegante og svært krasse pamfletten Brennbart, og ser fram til å lese litt til. Men etter det tror jeg at jeg må ha pause. Lenge.

Ny rettskriving for 2000-talet
Noe er tørt, annet er ikke. Dette er litt tørt. Det er bare å ta puggebrillene på og håpe at de ikke spør etter eksakte regler på eksamen. Ja, også må jeg notere som en ojoj.

Eventyr
Et solid utvalg norske folkeeventyr, sagn og ballader står også på leseplanen. Jeg er klar for å lese alt både tre og fire ganger for å bli virkelig kjent med sjangrene, talemåtene, oppbygginga og det underforståtte, samt den mangfoldige teorien rundt folkediktinga og de forskjellige analysemetodene. Det går i psykoanalytisk, strukturalistisk, kulturhistorisk, historisk, formalistisk, tematisk... Ja, også må jeg øve meg på å sammenligne, da, både eventyr fra ulike undergrupper og på kryss og tvers av sjangrene.

Kilden eller Brevet om fiskeren Markus
Dette er lystleseboka, jeg har nemlig funnet ut at jeg må få med meg noe ved siden av alt pensumet, noe som er helt annerledes. Hva er da bedre enn en gladkristen og rolig sørlending med sans for natur og godt vær? Det er i alle fall det jeg har hørt om både Gabriel Scott og boka, om det stemmer er en helt annen sak...

God leseuke!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar