Nå for tida går denne spørsmålsrekka om lesing og lesevaner sin seiersgang i bloggland, og jeg synes det er morsomt å lese hva folk svarer. Jeg har henta denne versjonen fra Anita på Artemisias Verden, men også andre, som Silje, har tatt runden. Her er mitt bidrag!
Sist kjøpte innbundne bok:
Siste bok som ankom heimen var ei notatbok uten linjer. Men jeg regner med at det ikke er slikt det hintes til her! Boka jeg kjøpte forut for den, var faktisk en gave, så den vil jeg nødig røpe. Og før det igjen, ramla ei barnebok med verdens minste elefant Kokos ned i postkassa, helt mot min vilje (glemt å avbestille igjen, så synes ikke det teller...). Men siste innbundne bok som bevisst blei kjøpt og som var til meg, var en del av en solid bunke som kom fra Bokklubben i oktober. Pakka bestod av ymse titler fra Verdensbiblioteket, blant anna Ramayana, Madame Bovary, Frukthagen, Fortell, Zorbas, fortell! og Moby Dick. Høstsalg, sier jeg bare.
Sist kjøpte pocketbok:
Nå kjøper jeg faktisk ikke så mange bøker med mjuk innbinding, men de dukker jo opp lell. Og noe av det mest irriterende som fins, er når pensumbøker som koster over fem hundre kroner, viser seg å være i billig innbinding. Det er klart at billigutgaven er lettere, men så blir den også fortere stygg. Og er det noe bøker blir stygge av, så er det å ligge og slenge i sekken mens du løper for å rekke toget! Sist kjøpte og allerede stygge pensum-pocket er Cultural Studies av Chris Barker fra september, mens sist kjøpte pocketroman er Mamsell Iversen av Sigmund Løvåsen, helt tilbake i mai. Ser veldig fram til å lese den!
Favorittsjanger:
Jeg er nesten altetende, men hyllene røper en sterk forkjærlighet for klassiske verk, nyere samtidslitteratur og ruvende svensker. Både romaner og noveller går unna. Jeg har ved flere anledninger fordypa meg i dramatikk, og synes det er utrolig interessant, men leser alt for lite lyrikk. Å lese barne- og ungdomslitteratur er ei dille som kommer i rykk og napp, men nå, etter å ha lest nesten samtlige Ludde-bøker, vil jeg gjerne ha en pause. Som student kommer jeg heller ikke unna mengder med faglitteratur, som jeg fordøyer i ujamt tempo. Tidligere nevnte Chris Barker kan for eksempel ta seg ei bolle, for boka hans er gørr. Eller kanskje det er jeg som skal ta meg ei bolle før jeg leser videre. Biografier har jeg ikke helt fått foten for enda, men det kommer vel med alderen.
Favorittbokhandel:
La meg bare si det først som sist: butikker med bokandel på under femti prosent, får ikke lov til å kalle seg bokhandel. De er krimskramssjapper med alt mulig ræl som jeg verken trenger eller er ute etter (om Notabene føler seg litt truffet nå, er det faktisk meninga). Jeg koser meg mest i store, velfylte bokbutikker som har nesten absolutt alt, slik som en helst finner i utlandet (London, Berlin, Helsinki) eller i Oslo (Norli Universitetsgata og Tanum Karl Johan). Men også små butikker har sin sjarm, og jeg må som regel alltid oppom Tronsmo når jeg først er i storbyen. Ellers forsøker jeg å støtte min lokale Librisbutikk så ofte jeg kan, men handler også på internett på grunn av kort leveringstid og lave priser. HaugenBok er de kjappeste jeg har vært borti, mens Bokkilden har gjennom flere år gitt meg en fantastisk kundeservice. Og jeg må jo heller ikke glemme Bokbyen i Fjærland!
Favorittbibliotek:
Mitt lokale folkebibliotek har den koseligste betjeninga og skaffer nesten alt jeg spør etter. Deichmann har en helt særegen atmosfære. Biblioteket på høgskolen er større enn forventa, og er, i forhold til folkebiblioteket, overlegne på faglitteratur og utlånstid (150 dager for oss på master).
Favorittleseplass hjemme:
Stua. Sofaen. Stille.
Favorittleseplass utafor hjemmet:
Lesesaler og biblioteker, sjølsagt. Der er det stille og rolig. Ellers leser jeg skjønnlitteratur på reise; da får både Chris Barker og Adorno og andre moroklumper ligge i sekken. Og er jeg på ferie, får de pent bli hjemme. Jeg er egentlig ikke så glad i å lese ute blant folk. Jeg konsentrerer meg når jeg leser, har behov for pauser, men blir fort distrahert.
Fem forfattere du alltid kjøper i innbundet format:
All litteratur og alle forfattere som er spesielt viktige for meg vil jeg helst ha i så ordentlige og pene utgaver som mulig. Men av og til må jo det estetiske vike for tilgjengelighet og hva jeg kommer over. Likevel er det noen som dominerer i innbundet format i bokhylla: Margaret Atwood, Jane Austen, Per Olov Enquist, Ian McEwan og Sigrid Undset.
Beste lese-snacks:
Jeg spiser helst ikke mens jeg leser, så det blir enkle ting som frukt og yoghurt.
Beste lesedrikke:
Samme som over, men vann eller kakao, avhengig av årstid og lesested.
Beste bakgrunnsstøyen:
Altså, ingenting slår stillhet. Men lyden av regn mot ruta er heller ikke så ille. Eller vind, som suser og bruser i toppen av løvtrærne, som rasler i ospa og uler ned i pipa. Fuglesang er også bare koselig. Ellers er det jo en god del lyder som nesten umerkelig glir inn i huet underveis i lesinga, men som en ikke tenker over fordi de er så velkjente og vante.
Når på døgnet leser du helst:
Om formiddagen leser jeg det kjipeste pensumet (du og jeg, Barker), om ettermiddagen tar jeg kortere tekster som essay og artikler, utdrag o.l. Om kvelden leser jeg for kos, så da blir det skjønnlitteratur av fritt valg. Nå er det Hollases krønike av Ragnhild Jølsen.
Beste bakfull-lesing:
Dette har jeg absolutt null erfaring med, men jeg tror vel utbyttet ville blitt nokså skralt, økende proporsjonalt med antall enheter konsumert kvelden i forveien.
Beste kollektivtrafikklesestoff:
Romaner på ca. to hundre sider, som kan leses ut tur-retur eller lignende som er tilpassa reisas varighet. Ved korte reiser synes jeg det er mer greit med aviser eller magasiner, fordi det er lettere å hoppe inn og ut av tekstens verden.
Dette var meg, hva med deg?
Dette var gøy å lese, og jeg er så, så enig med deg når det gjelder "bokbutikker" du må lete for å finne en eneste bok i! Ellers så må jeg innrømme at jeg er en av dem som liker mjuke bøker best. De er lettere og bedre å holde i ;-). Takk for link!
SvarSlettBare hyggelig, Silje! Og det er bra vi er enige. Jeg gremmes hver gang jeg går forbi en leketøysbutikk med et boklager innerst i kroken eller lignende. Det rareste jeg har vært borti, er en butikk med fiskeutstyr og bøker (om alt mulig) samla. Jeg må innrømme at jeg ikke helt forsto hvorfor den kombinasjonen var naturlig.
SlettJeg skjønner godt at folk liker mjuke, lette bøker. Når jeg er på reise, synes jeg det er veldig kjekt sjøl også. Men de blir så lefsete og stygge, i alle fall hvis de er tjukke. Eller kanskje det er jeg som behandler dem dårlig...;)