torsdag 3. oktober 2013

Høstlesing, del II

Det er høstferie for et stort flertall, og på Gardermoen var det smekk fullt tidlig mandag morgen. Alle skulle visst ut å reise, meg sjøl inkludert. Og hva er vel mer naturlig å ha med på reise enn ei bok? Eller flere? Kofferten min var i alle fall tung, lasta med pensum og kosebøker som den var. Og etter noen dager med studietur, er den på mistenkelig vis blitt enda tyngre. Oktober er ellers måneden for to store hjemmeeksamener, så sjøl om jeg har lyst til å krype opp i sofaen med et pledd og ei bok, blir det nok ikke slik så ofte som jeg ønsker. Så i tillegg til å lese fagboka til Chris Barker, har jeg kun to konkrete lesemål for oktober.

Monika Fagerholm
Endelig er det min tur til å lese den kritikerroste, finlandssvenske forfatteren Monika Fagerholm! Den utvalgte boka er Den amerikanska flickan fra 2005, som jeg fikk på norsk til bursdagen min i 2011. Boka mottok den høythengende svenske litteraturprisen Augustpriset samme år som den kom ut, i tillegg til tre andre priser og flere nominasjoner, blant anna til Nordisk råds litteraturpris. Såvidt jeg har forstått, har den 467 sider lange boka et typisk krimplott, men løsningene kommer ad omveier. I hvert kapittel får vi se hendelsene fra en ny synsvinkel, og leseren kan legge de ulike historiene oppå hverandre og tilslutt se en slags helhet. Boka omhandler området Trakten, den amerikanske jenta Eddie, som blir funnet død i tjernet, og om hva som egentlig skjedde før og etter Eddie døde. Hadde Björn noe med det å gjøre, sia han hang seg like etterpå? Hva veit Bencku? Og hva var det Doris så? Jeg håper å legge ut et innlegg om boka neste helg.

Elisabeth Aasen
Oktober er også måneden for tredje runde i Ingalills biografilesesirkel. Denne gangen er det viktige damer som skal i ilden, og sia jeg ikke har klart å velge ei dame, velger jeg like gjerne mange med Elisabeth Aasens kvinnehistoriske verk Barokke damer. Jeg koste meg veldig med Driftige damer i fjor, og tenker at dette blir minst like bra. Hatten av for Elisabeth Aasen og alle de flotte damene! Jeg er spent på å lese mer om barokkens unge jomfruer, kloke koner, klosterkvinner, kjøpmannsfruer og adelsdamer. Det var (er?) ingen frøkensport å hamle opp med mannfolka, så jeg håper også å plukke opp noen triks. Dato for innlegg er midten av måneden.

Margaret Atwood
Det blir ikke en skikkelig damemåned uten canadiske Margaret Atwood! I lesesirkelen til Line er det mot slutten av oktober tid for å skrive litt om Tjenerinnens beretning fra 1985. Sia jeg allerede har lest og skrevet om akkurat den romanen, tenker jeg å bare publisere et innlegg. Om hva veit jeg enda ikke, men det blir i alle fall noe om Atwood (som forresten bør motta Nobels litteraturpris i år). Og kanskje jeg har rukket å lese noe nytt? (Men jeg tviler.)

Når dette er overstått, samt at to hjemmeeksamener er levert og massevis av pensum er lest og fordøyd, tenker jeg vi skriver november. Men jeg skal forsøke å skvisje inn litt Jølsen helt på tampen av måneden, sia både jeg og Birthe deler fascinasjonen for henne. Denne gangen skal vi lese Hollases krønike fra 1906. Bli gjerne med, du også, på stort eller smått, samme bok eller samme forfatterskap.

God oktober!

2 kommentarer:

  1. Yay til Lagerløf (og sorry for stavingen -)
    Jeg har nå store planer om Portugaliakeiseren, og ser nå etter ditt forrige innlegg at jeg har gapende hull på området. Har kun lest Gøsta.
    Gleder meg stort at du også er med på sirkelen denne runden, tror mange sliter med valget og det skal bli spennende å se hvor mange som fremdeles henger på.
    Takk også for tipset om Fagerholm - jeg er svak for svenske prisvinnende forfattere, det kan lure et Drømmefakultet i hver bok, og Fagerholm har gått meg hus forbi.

    SvarSlett
    Svar
    1. Lagerlöf er fenomenal! Håper du tar deg tid til å lese snart. Hun skriver så veldig fint, er presis, varm, morsom. "Kejsarn av Portugallien" er ei vakker bok, så det er ikke et dumt sted å fortsette.

      Jeg vil forsøke å være med på lesesirkelen så ofte jeg kan! Jeg har nok lest litt lite biografier, og synes det er spennende med levd liv. Veit ikke helt hvor langt jeg kommer i Aasen-boka før den 15., men innlegg skal jeg skrive uansett.

      Er nå hundre sider uti Fagerholm, men det går langsomt. For et språk, og for ei kraft! Og alle detaljene, sakte, lag på lag. Uhyre interessant roman, som også er spennende. "Drömfakulteten" står i hylla her også, men er fortsatt ulest!

      Slett