tirsdag 25. november 2014

Bokhyllelesing 7: 2000-tallet

I midten av oktober (13. - 19. oktober) var det sjuende runde i Bjørgs leseutfordring, der alle deltakerne leser bøker fra sine egne ulesthyller etter felles kriterier. Kriteriene denne gangen var å lese ei bok fra 2000-tallet. Både språklig, geografisk, tematisk, sjangermessig og på alle måter ellers, sto en derfor helt fritt, her var det tiåret som skulle sette vår felles ramme. Og i løpet av de første ti åra av 2000-tallet blei det utgitt utrolig mye forskjellig, både hvis en snakker spesielt om Norge eller mer generelt. For eksempel har det blomstra skikkelig innafor sjangre som tegneserieromaner, dystopier og fantasylitteratur for barn og unge. På den andre sia har aldri andelen av oversatt litteratur vært så stor som på 2000-tallet og fram til i dag. Hvor blir det av de norske, realistiske bøkene, den lokale forankringa, de gjenkjennelige problemene?

I voksenlitteraturen finner en noe av samme trend. Bokmarkedet domineres av utenlandske bestselgere og de ti-tolv mest kjente norske forfatterne som annahvert år koker i sammen ei ny bok, gjerne krim, av og til noe med historisk forankring eller krig. Ellers kan det gå langt mellom norske samtidsromaner (eller mellomromaner, som noen liker å kalle dem) med overraskende suksess eller overbevisende kvalitet. De er gjerne kun en eller to hvert år. De andre bøkene snikes ut på markedet, slippfesten er når redaktør og forfatter skåler i brus på et eller annet hjemmekontor med barnetegninger og visne potteplanter, og mottakelsen regnes som bra om boka får to omtaler - samme hva kritikerne egentlig sier med sine tre hundre ord. Det er i alle fall sånn det kan virke. Så hvordan ser det da egentlig ut, hvis en beveger seg litt mer ned i og inn i litteraturen fra 2000-tallet? Hvem har lest, hva har du lest, og hvordan var det?

Hedda leste Barnejegeren av Merethe Lindstrøm
Gro leste Slakteren av Øystein Wiik

Sjøl var jeg fryktelig forsinka denne gangen, så jeg skal virkelig ikke moralisere over eller klage på eventuelle etternølere. Bare sleng deg på, også hvis boka du nettopp har lest helt tilfeldig passer! Det er veldig hyggelig at du deltar, og legg gjerne igjen ei lenke under. De som hadde meldt seg på var Moonstar, Nina, Anna, Silje, Gro og Monika. Dere skulle lese henholdsvis Anne Fortier, Margaret Atwood, Joyce Carol Oates, Christopher Rice, Øystein Wiik og Julia Frank. Kom dere i mål med de planlagte bøkene, blei bøkene bytta ut, eller blei hele utfordringa glemt?

I så fall - fortvil ikke! Denne uka, fra 24. til 30. november, er siste og åttende runde i Bjørgs leseutfordring for 2014. Og oppdraget denne gangen er å finne ei bok i ulesthylla di som er skrevet av en forfatter som har mottatt Nobelprisen i litteratur. Burde være en enkel sak for de fleste av oss - det er tross alt fritt fram i mer enn hundre år med litterære skatter, fra Sully F. Prudhomme i 1901 til årets prisvinner Patrick Modiano! Og fordi det sikkert er flere enn meg som har det travelt med for eksempel eksamener, foreldremøter, legetimer, korøvelser, kommende julearrangementer og lignende, vil jeg utvide lese- og bloggperioden med ei uke. Det er med andre ord veldig hyggelig om du leser og skriver innen 7. desember, men vi tar i mot etterslengere også. Du kan legge igjen ei lenke om dine leseplaner her, eller i kommende bokhyllelesinginnlegg. Det betyr altså at det er på tide at Elida, Nina, Anna, Gro, Monika og Anita, som alle er forhåndspåmeldte via sida til Bjørg, må finne fram Hemingway, Steinbeck, Vargas Llosa ganger to og Jelinek. Sjøl skal jeg kose meg med Knut Hamsun.  

Oppsummeringa for første runde i bokhylleutfordringa, skandinaviske bøker fra 1900-tallet, finner du på Bjørg sin side, mens oversikt over runde to, om Afrika-bøkene, finner du her. Tredje rundes oppsummering, om de europeiske klassikere, er her, mens oppsummering fra fjerde runde og engelske bøker ligger her. I femte runde leste vi bøker som opprinnelig var skrevet på spansk, og det kan du lese mer om på denne sida, mens sjette rundes bøker fra Asia fins her. Gi gjerne beskjed dersom du ikke finner navnet ditt på noen av listene, eller dersom titler, forfattere eller lenker er feil, så skal jeg rette det opp så fort som mulig.

Og dere - i løpet av de første ukene i desember vil jeg og Bjørg offentliggjøre hva vi tenker om bokhylleutfordringa for 2015. Siste sjanse til å melde inn eventuelle innspill, forslag eller kommentarer er denne uka.

God les! 

4 kommentarer:

  1. Jeg er som vanlig langt bak skjema, men har lest Linfruen før leggetid i en måneds tid nå. Den er nydelig, men så mørk. Håper jeg blir ferdig snart mellom tentamensbunker og norske 2014 bøker. Og Jelinek vil jeg absolutt få med meg før jul også!

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt i orden! Det går langsomt her også, så jeg har full forståelse for det. Kom gjerne tilbake med ei lenke når du er i mål. Lykke til!

      Slett
  2. Hei,

    jeg kom i mål og er fornøyd med at jeg har greid å være med på fem runder, for jeg tror ikke jeg rekker runde 8. Jeg leser norske bøker på spreng for å nominere til bokbloggerpris. Men jeg har en link til boken leste og det var Øystein Wiik.

    http://groskrosverden.blogspot.no/2014/10/bohyllelesing-v.html

    Øystein Wiik er en flink forfatter, men noen ganger blir det litt mange historier, avstikkere og plutselig hadde jeg nesten glemt hva som var det som boken egentlig handlet om. Wiik hentet seg mesterlig inni igjen, men jeg syntes nok det ble litt vel masete.

    :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Gro, så hyggelig at du er med! Deltakelse på fem av åtte runder er veldig bra. Jeg håper du er med videre også? I løpet av de nærmeste ukene vil jeg og Bjørg avsløre hva som er planene for neste år.

      Ønsker deg ei fin førjulstid!

      Slett