søndag 9. oktober 2016

Bokhyllelesing 7: Norsk dramatikk

I sjuende runde av Bokhyllelesing 2016 var oppgava enkel: Vi skulle lese norsk dramatikk. Det var ingen andre krav å ta hensyn til, kun dette med hovedsjanger. En kunne med andre ord lese nytt eller gammelt, tragedie eller komedie, tungt eller lett, langt eller kort, alt fra enaktere til femaktere, stykker med et rikt persongalleri eller rett og slett en monolog. 

Nå håper jeg de aller fleste er kommet i mål. Dere som var påmeldt, men som verken har gitt beskjed, lest ferdig og/eller skrevet om boka dere skulle lese, er tatt ut av oversikta (men dere er fortsatt å finne på samlesida). Når dere får lest og skrevet, er det bare å si ifra i kommentarfeltet under, så vil jeg legge dere til på lista. Hvis du ikke får lest det du skulle likevel, er det også fint om du sier ifra. Om det er noen som oppdager feil her, med titler, forfattere, lenker eller noe annet, så legg gjerne igjen et ord om saken.

Slik gikk det med norsk dramatikk:
Elida trakk seg
Hedda leste Folkehelsa av Carl Frode Tiller
Åslaug leste Kven er redd? av Carl Frode Tiller
Gro trakk seg
Berit leste Trost i taklampa av Alf Prøysen

Før vi begynte, hadde tolv stykker meldt seg på, men kun fire av deltakerne hadde valgt bok (sjøl var jeg en av de åtte usikre). Så kom leseuka, jeg fikk endelig bestemt meg, både Elida og Gro trakk seg og Berit vendte fokuset mot Prøysen. Blant de gjenstående åtte er da Åslaug den eneste som har lest og skrevet i tillegg til undertegnede, mens informasjon mangler fra Beathe, Ingalill, Pia, Silje, Elisabeth, Birthe og Ida. De tre som hadde valgt bok, skulle alle gi seg i kast med Henrik Ibsen (Beathe, Silje og Ida). Hvordan har det prosjektet gått?

Jeg valgte til slutt Tiller og Folkehelsa fra 2009, og fordi det ga mersmak å lese dramatikk, leste jeg like greit videre på både Sigmund Løvåsen og Henrik Ibsen i etterkant, og blei så sittende litt perpleks uten å ha flere norske skuespill å ty til. Og det var jammen leit, for det er så flott å lese dramatikk av og til, å få bli med inn i et mer lada univers, der assosiasjoner og tolkninger kan være vesentlige, der replikkene er alt en har å gå etter. Det er spennende å se hva som skjer når forfattere underlegges ei stram form, jeg opplever ofte at stoffet skjerpes, fortellinga strammes, intensiteten økes og at resultatet er effektivt, velformulert og konsentrert. Da er det bra! Men hvordan var det med Tiller i dramaform? Det kan du lese mer om her

Neste runde av Bokhyllelesing 2016 er i uke 45, fra 07. til 13. november. Også denne gangen er det et enkelt og greit tema: Vi skal kort og godt lese ei bok av en forfatter som har mottatt Nobelprisen i litteratur. Om du leser et verk av Sully Prudhomme eller Svetlana Aleksijevitsj er opp til deg - og midt i mellom disse to ytterpunktene fra 1901 og 2015 ligger det også rimelig mange gode alternativer. Det er rett og slett bare å velge! Sjøl er jeg usikker, igjen, jeg har flere gode kandidater i ulestreolen, blant dem Doris Lessing, Thomas Mann, Selma Lagerlöf, William Faulkner, Sigrid Undset og Knut Hamsun. Foreløpig heller jeg mot Lessing eller Undset, men mye kan endre seg fram mot november.

Og novemberrunden er faktisk den siste ordinære runden vi har igjen av Bokhyllelesing 2016! Vi har satt opp ei koserunde i juleferien også, for de av dere som har tid til det, men begynner på igjen med ei ny leseutfordring tidlig i januar. Men hva i alle dager skal vi lese i 2017? Om du har noen ønsker eller innspill kan du gjerne legge dem igjen under, slik at de blir tatt med i vurderinga for Bokhyllelesing 2017.

Men før det, altså: Nobelprisvinnere. Høyt henger de, og hva er de, egentlig, disse bøkene? Vanskelige? Tunge? Spesielt gode? Særskilt intelligente? Og enda viktigere: Hva skal du lese? En ekstra lokkebiff til en skeptiker er at god og solid deltakelse belønnes: Mot slutten av året trekker jeg en heldig vinner som mottar ei bokpakke. Så kom igjen, hiv deg rundt og finn ei bok!

5 kommentarer:

  1. Jeg ble ikke med denne runden dessverre. Jeg har jo lest skuespillet jeg planla å lese før og med alt for mye annet som foregikk, gikk det litt utover hukommelsen. Skal prøve å være med neste gang!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, den er grei! Takk for beskjed. Håper du er med på nobel- og julebok!

      Slett
  2. Heisann!!
    Endelig har jeg fått tid til å skrive om "Trosten"- og om Ane Hoels avhandling om Prøysens eneste roman for voksne. Det har vært en flott opplevelse, og jeg sitter igjen med et mye mer allsidig bilde av forfatteren OG forfatterskapet hans!
    Med mitt lese- og skrivtempo er det vel snart bare å brette opp ermene og ta fatt på Sigrid Undsets "Korset" ;o)
    Hittil har bokhylle-prosjektet vært artig og spennende å være med på, men foreløpig har jeg ingen forslag til kategorier for 2017- får gruble litt på det!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ehhh.. en link, kanskje?
      beritbok.blogspot.no/2016/10/trost-i-taklampa-av-alf-prysen.html

      Slett
    2. Hei Berit, tusen takk for kommentar og lenke! Jeg skal oppdatere. Veldig koselig at du har hatt en flott leseropplevelse! Jeg likte også boka godt da jeg leste den. Og interessant at du også har lest en avhandling, jeg ser fram til å kikke på hva du har skrevet.

      Det vil komme et eget innlegg om kategorier for 2017, så da kan du melde inn alle eventuelle forslag der. Jeg syns også dette er veldig moro, og det fungerer veldig godt med en slik struktur i lesinga. Håper at også andre syns det.

      Kos deg med Kristin Lavransdatter i høstmørket!

      Slett