torsdag 20. oktober 2016

Bokelskerens yndlingsdrikk

Det er høst og kaldt om kvelden, vinden suser og regnet pisker, bladene er sammenfiltra og svartglinsende i lyset fra gatelyktene. Gummistøvlene lager sjvuppelyder mot asfalten, dongeribukselåra er gjennomvåte av de harde dråpene som treffer det blå stoffet på skrå, og av regnvannet som sildrer nedover jakka. Skuldrene er kjølige av vind og vann. Det er bare å skynde seg inn, få av seg regnjakke og våte klær og varme seg foran peisen. Etter noen få minutter begynner det å krible i fingertuppene. Da kan du lage deg noe godt og varmt å drikke.

Bokelskerkakao
1 ss smør
2 ss vann
1 plate dronningsjokolade
6 dl melk
2 ss honning
1 liten ts kanel
2 ss kokt kaffe eller ferdig blanda pulverkaffe

Smøret smeltes på lav varme i en kjele, sjokoladen knekkes og has i sammen med vannet. Rør forsiktig med ei visp. Hold godt øye med blandinga slik at den ikke brenner seg. Når sjokoladeblandinga er jevn og blank, spe med melk mens du rører. 6 desiliter gir en ganske kraftig og mektig sjokoladesmak, ha gjerne i mer melk om du ønsker en mildere variant. Kok opp mens du følger med og rører jevnlig. Når melka når kokepunktet, skrur du ned varmen og lar kakaoen småkoke i et par minutter mens du har i honning, kanel og kaffe etter smak.

Serveres umiddelbart, enten som den er, eller med en kremklatt. Nytes i godstolen foran peisen, akkompagnert av høstens bøker. God les!

4 kommentarer:

 1. Åååå- lenge sida jeg har kokt skikkelig kakao på "årntli" Det blir som oftest en eller annen rett-i-koppen, men med melk og kokesjokolade blir det jo unektelig mye bedre! Honning har jeg ikke prøvd før (enda jeg har bikuber i hagen og fusker i birøkter-faget!)- Det må testes, men skal det virkelig koke i et par minutter? Har alltid hørt at det bare skal varmes opp til kokepunktet? I praksis gjør det kanskje ingen forskjell?

  SvarSlett
  Svar
  1. Samme her, det blir ofte rett i koppen, det er så fort og greit. Men av og til må vi lage denne! Den er mektig, men så forferdelig god... Jeg pleier å la kakaoen småputre litt ja, slik at honningen får tid til å løse seg helt opp. Men tror ikke det har så mye å si i praksis, nei. Den blir god uansett!

   Slett
 2. Mmm, veldig god, har samme oppskrift, bortsett fra at jeg bare trekker kjelen til side når melka når kokepunktet, og rører helt til honningen er fordelt. Like god, år etter år!!
  Trudelutt

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan en naturligvis også gjøre. Jeg liker å koke den bittelitt.

   Slett