lørdag 29. oktober 2016

Favorittbøker: Æ, Ø, Å

Og med dette innlegget er vi ved veis ende med det som har vært ei fast innleggsspalte på bloggen sia juli 2014: Nemlig kåringa av mine desiderte favorittbøker. Det er litt vedmodig, men også fint, for nå har jeg jo denne lange lista med så mange intelligente, glitrende og storslagne bøker. Planen er å se hvordan disse favorittene holder seg. Er det de samme titlene om ti år, tjue år? Vil jeg lese bøkene på nytt, eller må de vike plassen for andre? Og hvor mye har elementer som for eksempel tid å si - min stadig vekslende samtid, min indre tid? Og hva med utvikling? Vi andre titler appellere, eller vil de samme tale enda sterkere?

Men det der, altså, veit vi først om en ti års tid. Nå skal jeg endelig finne ut av hvilke bøker på bokstavene Æ, Ø og Å som blir mine favoritter! Og det er, skuffende nok, ingen. Ikke så mye som ei lita fillebok. Jeg har saumfart hyllemeter etter hyllemeter, fra lyrikk til skuespill og alle reoler i mellom, jeg har snudd på tynne novellesamlinger og sust forbi de tjukke romanene, men resultatet er og blir nedslående. Ingen favoritter på Æ, Ø eller Å. Jeg fant to kandidater som knapt blei vurdert. Og derfor kan jeg altså konkludere: Ikke overraskende er Æ, Ø og Å lite brukte i starten av en tittel. Det er faktisk svært få bøker begynner med en av disse bokstavene. Bokstavene er heller ikke mye brukt lenger ut i en tittel (tro meg, jeg har sjekka). Mest vanlig er nok Å, kanskje på grunn av sin rolle som infinitivsmerke.

Hva er din favoritt på Æ, Ø, Å?
Ja, har du noen skjønnlitterære favoritter her? Fins det noen? Opplys meg gjerne! Her er nemlig et for meg ukjent felt, og jeg bryner meg gjerne på noe nytt, så lenge det er bra. Om jeg må velge noe, må jeg se til faglitteraturen for å i det hele tatt finne dugende kandidater. Tre titler jeg derfor ønsker å trekke fram er Å lese litteratur, Å lese drama og Årstall og holdepunkter i Norgeshistorien, der sistenevnte uten tvil er min favoritt. Utgivelsen til Lars Borgersrud er og blir den ultimate jukseboka for alle historieinteresserte. Andre vil kanskje heller lese Å drepe en drage, atter andre Æsops fabler. Hva velger du, og hvorfor?

2 kommentarer:

  1. To forslag på Å:
    Isabel Allende, Åndenes hus
    Alfred Hauge, Året har ingen vår

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Bjørn,

      tusen takk for innspill! Det var to gode forslag du kom med. Jeg har naturligvis hørt om "Åndenes hus" - både boka og filmen, men aldri lest den. "Året har ingen vår" er helt ny for meg, men jeg noterer meg tittelen.

      Slett