Månedens lesemål i Bokhyllelesing 2017 har vært av historisk art. Helst skulle vi tilbake til tida mellom år 1350 og år 1700, men det var valgfritt på hvilken måte. Vi kunne enten grave fram et verk fra den aktuelle tidsperioden, som for eksempel en saga, ei legende, en krønike, ei salmebok, et filosofisk verk, en pamflett, ei diktsamling eller et skuespill. Eller så kunne vi la forfattere fra tida etter år 1700 ta oss med tilbake til ei gammel tid gjennom en historisk roman eller et historieverk. Mulighetene var med andre ord mange, og øvrige føringer var ikkeeksisterende, noe som resulterte i ei nokså åpen runde.
Nå håper jeg de aller fleste er kommet i mål. Dere som var påmeldt, men som verken har gitt beskjed, lest ferdig og/eller skrevet om boka dere skulle lese, er tatt ut av oversikta (men dere er fortsatt å finne på samlesida). Når dere får lest og skrevet, er det bare å si ifra i kommentarfeltet under, så vil jeg legge dere til på lista. Hvis du ikke får lest det du skulle likevel, er det også fint om du sier ifra. Om det er noen som oppdager feil her, med titler, forfattere, lenker eller noe annet, så legg gjerne igjen et ord om saken.
Slik gikk det med de historiske bøkene:
Ida leste The Merchant of Venice av William Shakespeare
Hedda leste Flatøybok, bind II
Elisabeth leste Utopia av Thomas More
Foreløpig er det ikke så mange som har meldt ifra om sine leste bøker og eventuelle ferdige blogginnlegg, men det kommer kanskje flere etter hvert? Vi var fjorten påmeldte før vi begynte, men kun ni stykker hadde valgt seg bok - jeg er da inkludert blant de som ikke hadde valgt. Det var vanskelig å velge denne runden, fordi jeg hadde så mange gode alternativer! Men for dere andre var det kanskje motsatt, at alternativene var få? Av de tre som har lest per publiseringstidspunkt, kan vi se at det foretrekkes å lese opprinnelige samtidstekster og ikke seinere tids fiksjon om ei historisk tid, med andre ord en arkaisk innstilling. Har bøkene flere fellestrekk?
I neste runde av Bokhyllelesing 2017 skal vi lese skandinaviske bøker, fortrinnsvis de som er publisert mellom 1945 og 1990. Utover årstall for utgivelse er det ingen andre føringer. Bøkene leses og skrives om i løpet av april måned, så boka kan fint passe inn blant årets påskelektyre. Innlegg publiseres når som helst i løpet av måneden, bare du er ferdig med lesinga, og husk å gi beskjed på samlesida slik at andre finner innlegget ditt! Om du fortsatt er i tvil om dette er en god idé, er en ekstra lokkebiff til en skeptiker at god og solid deltakelse belønnes: Mot slutten av året trekker jeg en heldig vinner som mottar ei bokpakke. Og det er da vel ikke så verst. Så kom igjen, hiv deg rundt og finn ei bok!
Jeg droppet denne månedens bok som skulle være Robinson Crusoe. Jeg brukte så lang tid på den som egentlig skulle være forrige måneds bok at jeg måtte lystlese litt resten av denne måneden. Jeg er med igjen i april og har tenkt å lese Wassmo sin Huset med den blinde glassveranda.
SvarSlettSkjønner godt det med lystlesing! En er nødt, av og til, å la lesesmaken og leselysta styre. Håper du har kost deg med bøkene du har valgt!
SlettOg gled deg til Wassmo - boka er vond, men hun skildrer så godt! Håper du leser resten av trilogien også.
God påske!
Jeg er med denne runden, men droppet også planlagte Robinson Crusoe. Blir dessverre ikke ferdig innen fristen, men holder på med The Canterbury Tales. Omtale kommer så snart den er ferdiglest.
SvarSlettNyt tida sammen med Chaucer! Han er en kompleks og underfundig skrue med mange fiffige innfall. Eneste i sitt slag, helt særegen i verdenslitteraturen! Skjønner godt om han er krevende. Jeg har lest den norske oversettelsen etter flere utdrag på engelsk - å skulle lese hele på engelsk var ikke et alternativ for meg. Det er antageligvis mye som blir borte i oversettelsen, men verket er også pepra med referanser som ikke er så lette å ta i dag. Kos deg, og la det ta den tida det tar:)
SlettGod påske!
Jeg må nesten innrømme at jeg leser en gjenfortelling skrevet av Peter Ackroyd. Den er ikke det minste krevende, kun fornøyelig. Litt juks, men noen ganger holder det å nyte gode historier selv om man går glipp av noe med å ikke lese originalteksten.
SlettUtrolig mye artig som jeg ikke hadde forventet av en bok fra slutten av 1300-tallet. Kanskje jeg rett og slett vet for lite om 1300-tallet.
Det høres morsomt og litt befriende ut! Jeg er ikke så glad i å lese episke fortellinger, for jeg blir så stressa av at alt er metrisk og går på vers - ofte er ikke en norsk oversettelse helt konsekvent, og det faller fort i fisk. Så en slik gjenfortelling kan være like dumt:)
Slett1300-tallet er en fascinerende periode der svært mye skjer, særlig innen kunst, kultur og litteratur. Kan anbefales å lese mer både om perioden og fra perioden.
Håper du får en supergod påske!
Eg er i gang! Eg har "slått saman" runde tre og runde fire med lesing av Vera Henriksen sin fine og mektige historiske romanserie om Bent Jonsson. Det kjem eit innlegg litt seinare - mot slutten av denne månaden, tenkjer eg.
SvarSlettSå moro at du er i gang! Sammenslåing er helt lov - og av og til nødvendig. Jeg gleder meg til å lese om bøkene, jeg har ikke lest dem sjøl, men har veldig lyst!
SlettHei igjen, eg legg omtalen min inn her òg https://bokbloggberit.blogspot.no/2017/04/bokhyllelesing-trollsteinen-og.html
SvarSlettTakk for lenke, jeg skal oppdatere!
Slett