fredag 31. mars 2017

Krimfri påskelektyre

Det er forsatt ei stund igjen til påske, men mange bokelskere liker å planlegge ferielesinga i god tid i forveien, uansett om det blir bypåske, fjellpåske, hyttepåske, sydenpåske eller jobbpåske. Og sjøl om et stort flertall nordmenn setter pris på å drukne seg med påskekrim i ti dager til ende både i bokform, på tv og kino, i blader, på radio, gjennom spill, på nett, melkekartongen og i kryssordet, er det også noen som foretrekker å holde seg til annen litteratur. Her kommer derfor noen alternativer til den påskeglade bokelskeren som vil ha krimfri ferie.

Ei nydelig og følsom roman om de unge jentene Siss og Unn, om vennskapet som vokser fram dem i mellom og om hva som skjer når en av dem en dag plutselig er borte. Hvordan møte hverdagen aleine? Hvordan leve videre uten å vite? Spenninga dirrer i teksten etter hvert som de sirkler den bortkomne inn. Varmt og sterkt skrevet i et stilsikkert, knapt språk, med mye symbolikk og mange assosiasjonsmuligheter. Ei bok en kan lese mange, mange ganger, og som passer ekstra godt i påska, når vinter blir vår, snøen smelter og isen slipper sitt strenge tak. Boka er trist, men gir ro.  

I ei rekke stilige, kloke og poengterte essays går Solveig Aareskjold den norrøne kulturen nærmere etter i sømmene. Hun belyser enkeltelementer, som vold, kvinners stand og ære, og setter disse opp mot moderne verdier, filmer, bøker eller allmenne ideer. Aareskjold er humoristisk på en lun måte, og hun har en grunnleggende respekt for vikingene som smitter over. Ei ypperlig bok å lese i mens du tilbereder påskelam og venter på gjestene. Tekstene er korte og tilgjengelige, innholdet er informativt og opplysende.

Etter at påskelammet er fortært, kan det være godt å sette seg ned med ei anna bok. Om en ønsker å være litt inspirert av påska reint tematisk, kan en se nærmere på dette med offer, synd, skyld og skam. Vi befinner oss på et lurvete pensjonat i Paris, der den gamle mannen far Goriot holder til. Sett gjennom den unge Eugène, jusstudenten som også bor på pensjonatet, er den gamle et null. Men underlige lyder får den unge til å smugkikke inn gjennom nøkkelhullet en sein kveld. Og det han får se, skal komme til å endre leserens oppfatning av far Goriot for alltid. Romanen er velskrevet og velkomponert, alt henger sammen og alt løser seg til slutt. 

Om en derimot ikke har så mange påskegjester og heller ønsker seg ro og fred til å dykke ned i ei lengre bok, kan Besettelse anbefales. Boka er som en lang, god drøm, en virvlende, spennende, romantisk drøm, der den veksler mellom nåtid og fortid og lar leseren gå på oppdagelsesferd i gamle hemmeligheter sammen med hovedpersonene. Byatt er en mester med øye for detaljer, og hun skildrer natur og gjenstander, mennesker og psyke med imponerende presisjon og stor følsomhet. Hun er mer krevende enn Balzac, men gir også mye mer tilbake. En nydelig leseropplevelse! 

Mens en jobber med å klekke ut gode gjemmesteder for årets påskeegg og kanskje lager til ei lita hinderløype, ei skattejakt eller et finurlig lappesystem for de små for å få moroa til å vare lenger, kan det være kjekt å ha noe å more seg med for sin egen del også. I så fall anbefaler jeg Mamsell Iversen, ei original bok om ei original dame. Alt bråket begynner den dagen Pauline Lindstad blir funnet drept i moltemyra. Hvem står bak ugjerninga, og hvordan henger det hele sammen? Det er ikke mye fart i lensmannen på stedet, så Mamsell blir nødt til å ta saken i egne hender. Den vesle romanen er ei herlig bok med masse språklig kraft, stilige skildringer og spesielle løsninger. Ei kriminalbok som ikke er ei kriminalbok!

For lesere som vil ha et roligere tempo og mindre humor, og som kunne tenke seg å fordjupe seg i én idé, gjentatte handlinger og bestemte strukturer, er Liv etter liv et godt startsted. Jeg er svært fascinert av grunnideen i boka - hvem er ikke det? For, spør Kate Atkinson, hva om vi kan leve flere ganger? Hva om vi får flerfoldige muligheter, hva om vi kan leve livet til det blir slik vi ønsker? Slik er det nemlig for Ursula Todd, bokas hovedperson. Hver gang hun dør, vender hun tilbake til start, til fødselen, til vinterdagen i 1910 med det store snøfallet. Etter hvert begynner hun å huske fra liv til liv, og hun forsøker å finne ut av sin funksjon. Hva er det meninga at hun skal gjøre, få til, oppnå? Til slutt lager hun en plan som hun følger til punkt og prikke. Boka er bygd over et spennende tankeeksperiment og er vel verdt lesetida. 

Dette er altså mine forslag, hva er dine? Eller har du lagt påskekabalen allerede? Uansett om du velger krim eller ikke, håper jeg du finner fram til noen gode titler, slik at du sitter igjen med solide leseropplevelser. Og hvem veit, kanskje det er helt passelig med lesepåske i år. Godt bokvalg!

6 kommentarer:

 1. Jeg har ikke begynt på påskekabalen, men sjansen for at det blir påskekrim for meg er tilnærmet lik null. Det måtte være om jeg plutselig skulle finne på endelig å prøve meg på Sherlock Holmes. Da er større sjansen for at det blir biosirkel-bok med Kurt Cobain.

  For øvrig en veldig fin anbefalingsliste. Jeg har lest to av dem, Far Goriot og Liv etter liv, og likte begge. Ble imidlertid veldig inspirert til å lese Isslottet - den kan vel til og med passe inn i aprils Bokhylle-runde. Og Valkyrjesong hadde jeg ikke hørt om, men fikk veldig lyst til å lese nå.

  God påske, Hedda!

  SvarSlett
  Svar
  1. Samme her - det blir med stor sannsynlighet ikke krim, og om det blir krim, blir det noe klassisk! Jeg er ikke så gira på den moderne, mørke og brutale krimmen, der barn lemlestes og kvinnelik flyr veggimellom fordi verden plutselig er overfylt av sadistiske mordere. Et lite hjertesukk, bare...

   Det er klart "Isslottet" passer! Den er heller ikke særlig omfattende, så den kan fint leses ut en ettermiddag eller kveld. "Valkyrjesong" passer godt innimellom både andre bøker og hektiske gjøremål, for en må ikke lese alt på en gang.

   Riktig god påske til deg og dine!

   Slett
 2. Jeg må nok ha litt av hvert til påske. Jeg leser krim hver eneste kveld, så det blir ikke noe spesielt med påsken. Men hva jeg skal lese, det vet jeg ikke.
  Det jeg drømmer om er å kunne sitte ute og lese litt, det er det aller beste med slike feriedager og jeg håper det blir mulig.

  Blant bøkene dine er min favoritt Liv etter liv. Den syntes jeg var fantastisk, og jeg kan egentlig godt tenke meg å lese den en gang til :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, da er du modig! Tror ikke jeg ville fått sove om jeg leste krim hver kveld - skildringene setter seg fast i huet...

   Å, jeg er så enig! Utelesing, i sola, i ro og stillhet, er helt fantastisk. Her varer den roa i omtrent tjuefem sekunder, så jeg gleder meg til barna blir litt større!

   Ønsker deg en riktig god påske!

   Slett
 3. Hmm, har fremdeles nesten halve Possessions igjen. Egentlig er det et under at jeg kom så langt når jeg tenker på det nå. Har sagt fjernt og nært at jeg skal lese den ferdig iår, og den er nok bedre enn jeg husker (siden jeg leste nesten 400s før pausen), så kanskje til Påske?
  Vi sier det så (foreløpig).

  SvarSlett
  Svar
  1. Om du har kommet så langt, er det ikke all verden som gjenstår! Kanskje du får noen lange påsketimer i ro og fred der du kan lese videre? Samtidig forstår jeg stagnasjonen, den er på mange måter ei langsom bok, med stort fokus på alle detaljer. Om du fokuserer på den ytre spenninga, vil jeg tro lesinga går fortere:)

   God påske til deg og dine kjære!

   Slett