lørdag 4. mars 2017

Vårlesing

Våren er her, sjøl om den gjemmer seg bak lette snøflak og glatte bakker. Det er ofte om kvelden det kommer, vi ser snøvrimmelen i det beskjedne lyset fra gatelyktene nede på veien, og morgenen etter er det et rolig dekke over verden. På plattinga utafor huset er alt hvitt og stille, uten avslørende fotspor. På baksida av huset ser vi merker etter potene til en katt. I løpet av dagen smelter snølaget i solskinnet, og det drypper lystig i takrennene. I gata blir snøen til slaps. Så går sola ned, det fryser på, slaps blir til is og verden stivner, som om hun holdt på med noe da hun plutselig stansa midt i en bevegelse. Og ned kommer snøen, sakte i mørket. Det er mars.

Alexander L. Kielland
Jeg har ikke hatt tid til å lese mer av Kielland i februar, men gleder meg til å gi meg i kast med Gift. Det er bare en del annet som skal leses først!

Flatøybok
Flatøybok er ikke et hastverks-verk, så det går svært sakte framover. Jeg koser meg veldig med alle detaljene i boka, fra innbinding og sats til illustrasjoner og lesebånd. Og tåttene er svært interessante. Jeg ser fram til å skrive mer om dem!

Jens Bjørneboe
Jens Bjørneboe er stadig på ventelista, fordi han ikke blei prioritert i februar på grunn av biografilesinga. Men nå som jeg er i mål med de to bøkene jeg har lest på i det siste, kan det åpne seg muligheter.

Per Olov Enquist
Jeg har som mål å ta for meg sjølbiografien til Per Olov Enquist i løpet av året, og håper at biografisirkelen til Ingalill har en passende kategori. Kanskje snart? Inntil videre står boka på stedet hvil, det vil si i ulesthylla, helt der oppe til høyre.

Sigrid Undset
Jeg leser fortsatt på bøkene om Olav Audunssøn sammen med Birthe, og koser meg veldig. Fortellinga om Olav og Ingunn er spennende, mektig og intens, og Undset får tydelig vist hvilken mester hun er. Som med bøkene om Kristin er jeg fascinert av middelalderepoken og alle skildringene derfra, men det er i det mellommenneskelige det sitrer - både mellom de litterære personene og i leseren. 

Kate Atkinson
Det blei altså Kate Atkinson på meg i februarrunden av Bokhyllelesing 2017. Og det er jeg glad for, for Liv etter liv var ei god bok, basert på en original idé. Underholdende og solid gjennomført. Du kan lese mer om boka her. Lesekryss!

Halvor Tjønn
Boka om Egil Skallagrimsson, som jeg leste til første runde av Ingalills biografisirkel for 2017, blei både ferdiglest og omskrevet til fristen, noe som virkelig ikke hender hver gang. Lesekryss! Til neste gang, i april, er temaet død, noe jeg tolker dithen at vi skal lese om en som er død. Jeg får se hva jeg kan klare å finne fram til den tid.

Kjersti Annesdatter Skomsvold
Ei sorgmunter bok var det, boka om Mathea Martinsen, hun som er så redd for å leve at hun ikke tør før hun blir mer redd for å dø. Mye alvor, mange snurrige betraktninger og et herlig språk. Les mer om Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg her. Lesekryss!

Bokhyllelesing
I mars skal vi lese et verk som enten er skrevet i eller lagt til perioden mellom 1350-1700. Jeg er veldig usikker på hva jeg skal velge, og vipper fælt mellom sagalitteratur, annen middelalderlitteratur, Diderot eller Rabelais, ei historisk bok eller en annen historisk utgivelse. Jeg må velge snart, og velge godt. 

Marita Fossum
Om jeg mot all formodning kommer i mål med det meste over, vil jeg hente fram en roman jeg har hatt i hylla i flere år, nemlig Lykksalighet av Marita Fossum. Jeg har kun lest ei bok av henne tidligere, og er nysgjerrig på mer.

Faglitteratur
Jeg prioriterte ikke faglitteratur i februar heller, med mindre boka om Egil Skallagrimsson teller, og den er jo helt ærlig i et skikkelig grenseland mellom saga og biografi, gjenfortelling og historie. Uansett hvordan den klassifiseres, er den spennende!

Riktig god vårlesing!

8 kommentarer:

 1. Nydelig skrevet om våren, Hedda! Og lesingen er fin den også, ser jeg. Må si jeg gleder meg til fortsettelsen av Olav Audunssøn :))

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Jeg koser meg veldig med både vår og Olav Audunssøn - er nå godt i gang med boka om Ingunn Steinfinnsdatter. Det er så bra! Hvor langt har du kommet?

   Slett
 2. Det forekommer meg at innlegget om bøkene blir noe krevende... men jeg ser frem til det likevel. Bare det å få frem storheten i Undsets skrivestil! Jeg skal begynne på "Olav Audunssønss lykke", går i gang i løpet av helgen tenker jeg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det mistenker jeg også. Lurer litt på å dele opp og skrive om hver enkelt del i stedet for å skrive et ekstremt digert innlegg hvor jeg likevel baler med å si noe konkret. Tror kanskje det blir slik, for det er så innmari mye å ta tak i! Jeg leste ut delen om Ingunn på badet for et par netter siden og trenger noen dagers hvile før jeg gyver løs på neste del. Men altså: For en avslutning! Med et par setninger snus alt! Jeg er djupt imponert og gleder meg veldig til å lese videre:)

   Slett
  2. Ser du har skrevet et innlegg allerede, det skal jeg lese nå - ellers tenker jeg å skrive etter siste del av boken er lest ettersom jeg er godt i gang med den :)

   Får du lest en del i påsken, eller blir det mye annet som krever oppmerksomhet?

   Slett
  3. Håper å få lese masse i påska, men er ikke helt sikker på hvordan det faktisk blir. Jeg har fri fra jobb, men barnehagen er også stengt...

   Jeg måtte bare skrive et innlegg, det var så mye å ta tak i, og jeg ville ikke bære med meg alt sammen over så lang tid og så mange sider. Jeg har ikke begynt på siste del, men forventer å gjøre det snart. Gleder meg veldig!

   Ønsker deg og dine ei riktig god påske!

   Slett
  4. Takk, håper du får en fin påske også! Hehe, ja med barn hjemme blir det begrenset hvor mye lesing en får gjort. Selv har jeg planlagt å lese ut boken, men hver side tar lang tid! Og så holder jeg på med flere bøker. Men skal si i fra om jeg poster noe :)

   Slett
  5. Jeg har ikke kommet skikkelig i gang med tredje bok enda! Det har vært så mye annet her i påska, pluss at jeg har lest ut biografien om Pompadour og holder på med både Bjørneboe og McEwan. Men nå er lesetempoet ganske bra, så jeg er snart på sporet igjen:)

   Håper du har hatt det fint, at du har fått slappa av og er klar for jobb igjen! Nå kommer våren for fullt, det er herlig:)

   Slett