lørdag 11. mars 2017

Mammutsalget 2017

Bildekilde: HaugenBok
Mammutsalget 2017 har vært i gang sia mandag 06. mars, og som de fleste overivrige bokelskere med et heller unødig behov for å stadig øke sin personlige boksamling, la jeg inn forhåndsbestillinger både her og der. Disse begynner nå å ankomme heimen i jevnt tempo, og jeg pakker ut esker og poser midt på stuegolvet, til barnas store glede. Også i år deler innkjøpene seg mellom HaugenBok, den fineste bokhandelen på nett, og Libris, min lokale bokhandel, mens Bokklubben blei nedprioritert.

Mammutsalget er for meg en mulighet til å ta et dypdykk i forlagenes såkalte "backlist" - bøker de har på lager, men som en kanskje ikke så ofte ser i butikkene. De som til stadighet er i butikkene, er ikke jeg overmåte interessert i uansett, og blar derfor greit forbi de mangfoldige katalogsidene med gjørebøker, krim og krig, med mindre jeg skal finne ei gave. Per definisjon kan salg være en lagertømming, noe dette salget i aller høyeste grad er, så det bør ikke overraske at en finner bestselgere og sære, smale titler om hverandre. Jeg finner i alle fall stort sett mye interessant på Mammutsalget etter å ha bladd en del fram og tilbake i katalogene, ofte flere titler enn jeg antar ved første kataloggjennomlesing, men mindre enn frykta forut for salget. Sjøl om kvaliteten på utvalget jevnt har gått ned de tretten åra jeg har fulgt salget, og prisene har gått tilsvarende opp, er det helt klart mange gode bok-kupp å gjøre for et våkent øye.

Og det blir som regel en del bøker. Noen ville kanskje til og med si mange. Det er dels fordi jeg ikke bare kjøper bøker til meg sjøl, men også til hele familien, samt at jeg forsøker å finne passende bokgaver til alle som er interesserte i å få bøker til jul og/eller bursdag - inkludert bøker til et utall barnebursdager, det vil si alle potensielle barnebursdager for et helt år. Boka er jo ikke mindre god bare fordi den har kosta mindre, og hvis en kjøper noen av de mindre kjente titlene, slipper en ofte hele bytteproblematikken. I fjor kjøpte jeg over femti bøker, i år landa jeg på like under tretti. Det sier en del om utvalget på årets salg.

Utfordringa er å huske hvilken bok som skal gis bort til hvem. Løsninga er et omfattende lappe- og hylle- og delvis gulvsystem, med tydelig kronologi og lett lesbar informasjon - men stabla slik at bokryggene er skjult. En kan jo risikere mye når folk stikker huet inn døra til arbeidsrommet mitt, for eksempel sveipende blikk. Det er pinlig om de finner sin egen gave, i alle fall for meg, men i vrimmelen av bøker er sjansen riktignok liten. Men det har altså skjedd, og jeg fikk meg ikke til å gi bort den samme boka bare sju uker seinere. Det blei til at jeg beholdt den sjøl.

Nå i helga skal jeg kose meg med å systematisere disse titlene:

De strålende
Nådeløse nordmenn: Gestapo
Prinsessen og grisen
Kaprerskip
Matboksen
Romeo og Julie & En midtsommernattsdrøm
Løgnen
Nådeløse nordmenn: Hirden
Gutta i trehuset med 13 etasjer
Norsk arkeologisk leksikon
Denne dagen, et liv
Noe godt hver dag
Emma og Thomas kommer igjen
Nådeløse nordmenn: Statspolitiet
Kirkefedrene
Akevitt: En guide fra Aalborg til Ægir
Mormormonologene
101 tv-serier
House of Cards
Jeg skal begynne på skolen!
Don Quijote
Jo visst kan Lotta sykle
Monster!
Personar du kanskje kjenner
Johannes Jensen
Boka uten bilder
Det usynlige biblioteket
Sagakongene

Fortsatt god Mammutjakt!

2 kommentarer:

  1. Så mye fint du hadde fått tak i :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant! Mange fine gaver og noe til meg sjøl:)

      Slett