søndag 2. februar 2014

Vinterlesing, del III

Januar har kommet og gått, med omtrent to meter snø, rundt fem minusgrader og godt skiføre. Ypperlig! Her har det vært hektisk, men moro, særlig på studiefronten. Alt annet bærer også preg av det; det blei som vanlig ikke lest så mye skjønnlitteratur. Men det er nok ikke alt for gæli heller.

Torborg Nedreaas
Fortsatt ikke ferdig med denne... Men jeg har lest i den. Jeg skyver den inn i lesesirkelen til Bjørg, hvor det mellom 3.-9. februar skal leses ei skandinavisk bok fra 1900-tallet. Her passer Nedreaas' novellesamling helt perfekt, og jeg får endelig en unnskyldning for å komme igjennom en gang for alle. Så det så.

Ragnhild Jølsen
...havner derfor på sidelinja ei stund til. En gang i april kan jeg kanskje begynne å nevne henne og de mange fortellingene og novellene igjen. Grunnen er at jeg vil bli helt ferdig med Nedreaas først. Nå er jeg lei av halvleste bøker som hoper seg opp!

Toni Morrison
Jeg må melde pass her også, gitt. I alle fall inntil videre. Unnskyldninga er masterstudiet, som tar veldig mye tid og lesekrefter, så det får være greit. Jeg tenker det fort blir sommer før jeg får tid til å lese Morrison, kanskje den også i lesesirkelen til Bjørg. Men plutselig sitter jeg med nesa nedi Elskede, så en skal aldri si aldri.

Margaret Atwood
Endelig kryss i boka! Eller snart, i alle fall. Oryx og Crake og jeg er godt i gang, nemlig, på engelsk, til og med, og boka skal leses ut, dog helst i går. Det går nok noen dager til før jeg kommer igjennom, men det er verdt hvert minutt. For ei fantastisk dame!

José Saramago
Kryss igjen. Kain blei lest, gitt! Og mer om den boka kan du lese her.

Doris Lessing
...er ventejente sammen med Toni Morrison. Alt til sin tid, sier jeg bare. Dessuten skal Den gylne notatbok leses på et tidspunkt som passer for både meg og Labben, så da er det jo dobbelt så mye som må klaffe. Men boka er i hus, og forsvinner ikke, og jeg gleder meg uansett om det blir i februar eller i juli.

Snorre Sturlason
To fluer i en smekk med Snorre: komme i gang med Heimskringla som jeg har planlagt å komme igjennom i forbindelse med studiene, samt at jeg skal skrive litt om et par av tekstene i forbindelse med Ingalills biografilesesirkel omkring den 15. februar. Her er temaet nemlig kongelige! Jeg forventer ikke all verdens avkastning allerede nå, spør meg heller i mai, så har jeg kanskje kommet fram til Olav Tryggvason.

Patricia Highsmith
Månedens 1001-bok i Lines lesesirkel, Den talentfulle Mr. Ripley, har jeg lest. Jeg har faktisk lest hele serien på fire bøker for en del år tilbake. Og sett filmen. Og jeg kan like greit blogge litt om den nærmest psykopatiske Mr. Ripley i løpet av måneden.

Vera Henriksen
Hvem sa at februar var en stutt måned? Om jeg har tid til overs, kommer jeg til å lese Vera Henriksens sammenfatning av sagaens kvinner, som jeg tror vil bli en veldig spennende utfylling til Snorre.

Og med det tør jeg ikke lage meg flere lesemål, sjøl om jeg fortsatt har lyst til å lese både Carol Shields og Sigrid Undset og Tove Ditlevsen og så videre. Nei, inntil videre får Sverre Bagge, Inger Holtan, Arthur Thomson, Bjørn Bandlien, Sølvi Sogner og alle de andre historikerne dominere. Sånn er det bare.

Riktig god lesemåned til alle sammen!

10 kommentarer:

  1. Jeg skal også lese Lessing i løpet av året. Det blir Shikasta og muligens etterfølgeren i forbindelse med Silje goes Sci-fi. Ellers så har jeg en samling med Jølsen. Bør sikkert få lest delere av den også. Og fineste Atwood, selvfølgelig :-). God vinterlesing, Hedda!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så moro at du også skal lese Lessing! Jeg har lest litt om Shikasta-serien i essaysamlinga til Brit Bildøen, og synes den virker veldig spennende. Men jeg er nok ikke helt der nå, kjenner jeg, nå som jeg leser dystopien til Atwood. Tenker at det holder på ei stund.

      Jølsen kan virkelig anbefales! Gotisk og unik som hun er. Det er dystert, men utrolig bra. Hvilken samling har du?

      Takk det samme!

      Slett
  2. Jeg tenker at jeg er imponert over hver eneste bok som leses parallelt med masterstudiet!
    Doris Lessing har jeg også tenkt å lese i løpet av året, det samme med Heimskringla, eller Voluspå. En av dem hvert fall. Oryx og Crake var jeg halvveis i da lånetiden gikk ut på biblioteket, men jeg skal låne den igjen å gjøre meg ferdig med den :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det! Det er klart det er slitsomt med parallelt løp over lengre tid, særlig når det blir innmari mye lesing. Men det er også nødvendig. Jeg trenger i alle fall pausene som kosebøkene gir.

      Ser ut som om vi er mange om Lessing i år! Kanskje vi kan prøve å lese og skrive om bøkene omtrent på samme tidspunkt?
      Jeg skal i gang med "Heimskringla" nå snart, og gleder meg veldig. Jeg synes sagatida, og sagatekstene, er så utrolig spennende! "Voluspå" kan anbefales, det samme gjelder "Oryx og Crake", som jeg snart er ferdig med.

      Slett
  3. Imponert over at du får lest så mykje samtidig med masterstudier! Tok master sjølv for eit par år sidan, i tillegg til jobb, og eg trur ikkje eg las ei einaste skjønnlitterær bok i den perioden (bortsett frå i sommarferien...). Men fekk skikkelig lesedilla igjen når eg var ferdig med masteren;) Lykke til vidare med studiene!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for koselig kommentar! Og så fint at det er andre her som skjønner omfanget av og intensiteten i et masterstudium. Studier tar greit med tid, så ved sida av jobb, skjønner jeg godt at det ikke blei så mye lesing på deg. Hva tok du master i?

      Takk igjen - fullt fokus på prosjektbeskrivelse m.m. her nå. Fortsatt god helg!

      Slett
    2. Tok master i pedagogikk med vekt på spesialpedagogikk. Er lærer, og jobba mellom 60-100 prosent dei tre åra eg brukte på studiene. Rimelig intensivt i perioder, ja - og fantastisk godt med litt fritid når eg endelig var ferdig:) Var då eg begynte å lese bokblogger;) Lykke til med prosjektbeskrivelsen! Er veldig imponert over at du får blogga så mykje og så bra:)

      Slett
    3. Oj, det virker intenst! Men du hadde kanskje en fordel også, i og med at du kunne prøve ut noen teorier o.l. på arbeidsplassen? Eller fungerer det ikke helt sånn? Synes å lese på bloggen din at du har barn også - i flertall - hatten av for alle som får til den sjongleringa der! (Jeg synes ett er mer enn nok i perioder.)

      Jeg har ikke tatt pedagogikk enda, men tror den lurer et sted i framtida. Jeg har ganske lyst til å undervise når jeg endelig blir ferdig med mastergraden, hvis jeg da ikke skal slenge meg på en doktorgrad... Så lenge det er moro vil jeg jo bare fortsette!

      Takk for det - jeg koser meg veldig med både lesing og skriving, og prioriterer det over en del andre ting. Så da er det ekstra hyggelig om resultatet blir godt.

      Slett
  4. Fint å kombinere teori og praksis, føler absolutt eg fekk bedre utbytte av studiene med den kombinasjonen:) Men tidsmessig så skulle eg gjerne vore heiltidsstudent...
    Har to gutter ja, og dei var veldig glad når mor var ferdig og endelig hadde tid til å finne på noko i helgene igjen;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg skjønner både fordelene og ulempene med akkurat det, ja. Når en velger å studere samtidig med jobb, kan det jo få litt uheldige konsekvenser med tanke på fritid og familieliv! Plutselig er en ikke fleksibel lenger, men har alle disse tidsfristene å forholde seg til, alt som skal gjøres eller burde vært gjort. Sånn sett er det like greit å bare bli ferdig med det på kortest mulig tid. Men så var det jo økonomien, da... Det er ikke så lett, alltid. Bra guttene dine blei glade!

      Slett