søndag 12. april 2015

Bokhyllelesing 3: Noveller og dikt

Nå som alle etterslengere og etternølere, treige lesere eller slappe skrivere, meg sjøl i aller høyeste grad inkludert, har fått ei uke ekstra på å komme i mål med årets tredje runde av leseutfordringa for 2015, er det på tide med en aldri så liten oppsummering. Temaet denne gangen var å lese ei europeisk novelle- eller diktsamling fra 1900-tallet fra egne ulesthyller. Dere som var påmeldt, men som enda ikke har lest ferdig og/eller skrevet om boka dere skulle lese, er tatt ut av oversikta (men dere er fortsatt å finne på samlesida). Når dere får lest og skrevet, er det bare å gi lyd i kommentarfeltet under, så vil jeg legge dere til på lista. Hvis du ikke får lest det du skulle likevel, er det også fint om du sier ifra. Om det er noen som oppdager feil her, med titler, forfattere, lenker eller noe annet, så gi beskjed.

Slik gikk det med noveller og dikt fra 1900-tallet:
- Elida leste Den mystiske plumpudding av Agatha Christie
- Hedda leste Brukshistorier og Efterlatte arbeider av Ragnhild Jølsen
- Gro leste Karusellmusikk av Jo Nesbø
- Signe leste Vårt daglige brød av Tor Obrestad
- Astrid Terese leste 21 noveller av Doris Lessing
- Marianne leste Kykelipi av Jan Erik Vold

Før runden begynte, var vi ti påmeldte, noe som er et ganske bra utgangspunkt for en fin lesesirkelrunde. Det kom ingen nye lesere til i løpet av leseuka, og heller ingen etternølere denne uka. Per nå har halvparten av deltakerne lest og skrevet om de utvalgte bøkene, mens enda et par innlegg er på vei. Ikke så verst! Men jeg savner tilbakemelding fra Birthe og Bjørg. Dere meldte dere på med T.S. Eliot og Sylvia Plath. Er dere i mål med lesinga?

I forhold til forrige runde er deltakelsen nokså jevn (nå inkluderer jeg Silje og Trudelutt som deltakere i denne runden, for der veit jeg det kommer innlegg). Det er fint. Men hva syns dere om temaet - både dere som deltok og dere som lot være? Var det lett eller vanskelig å finne ei bok som passa med såpass avgrensa kriterier, der både litterær sjanger, tidsepoke og geografisk område blei angitt? Er det bedre med noe mer åpent, som "grønn bok" eller "russisk bok"? Da står en i alle fall friere med tanke på sjanger, for de av dere som er opptatt av det. Tilbakemeldingene jeg får vil være med på å forme neste års kategorier, så si gjerne ifra dersom du føler at du brenner inne med noe.

Sjøl har jeg kost meg med to utgivelser fra Ragnhild Jølsen i forbindelse med denne runden. Det var fint å endelig få lest bøkene, som jeg har hatt liggende veldig lenge, samtidig som det var hyggelig å lese noveller igjen. Det går ofte lenge mellom hver novellesamling jeg leser, uten at jeg helt veit hvorfor. Kan hende jeg har strengere krav til novellesamlinger enn til romaner, og at jeg kvier meg for å lese fordi jeg er redd kravene ikke blir innfridd. Samtidig skulle jeg gjerne valgt ei diktsamling også. Hva med dere - ønsker dere at begge sjangre skal inkluderes i bokhyllelesinga for neste år?

Neste runde i Bokhyllelesing 2015 er i uke 20, fra 11. til 17. mai. Det er midt oppi sesongen for konfirmasjoner, grilling, bryllup, utepils, korpsøvelser og nasjonalromantikk. Like fullt regner jeg med at de av dere som allerede er påmeldte, har planene klare for hvordan dere skal komme igjennom rundens utvalgte bok kombinert med alle slike ting. Kategorien er mye mer åpen enn sist, kanskje for åpen, da det eneste kriteriet er å lese ei bok som opprinnelig er skrevet på russisk. Her er en altså fristilt med tanke på sjanger og litterær epoke, og en kan like gjerne velge ei fagbok som en roman, gammelt som nytt, Tsjekhov som Dostojevskij. Sjøl er jeg ikke sikker på hva jeg kommer til å ende opp med. Det skorter ikke på russiske mursteiner i hyllene, akkurat, men jeg tror ikke det er så lurt å gyve løs på et åttehundresiders verk når jeg egentlig skal finpusse og levere masteroppgava...

Hvem tar leseutfordringa denne gangen? Og hva skal du lese? Om du vil melde deg på, gir du beskjed under. En fin lokkebiff til den tvilende må være at god deltakelse belønnes med ei stor bokpakke ved årets slutt.

Ha en fortsatt flott aprilmåned!

18 kommentarer:

 1. Eg melder meg på neste runde med Fjodor Dostojevskijs "Spilleren". Skal igrunnen byrje på War and Peace, men tvilsomt at det er nok med fire veker (!). Marianne har skrevet om bokhyllebok her: http://ebokhyllami.blogspot.no/2015/04/bokhyllelesing-kykelipi-av-jan-erik-vold.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for påmelding og lenke, jeg skal oppdatere!

   Slett
 2. Jeg er halvferdig med mitt innlegg. Det kommer I morgen :-). Så jeg viser I allefall fremgang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott - jeg ser fram til å lese!

   Slett
 3. Eg vert ikkje med neste gong, av same grunn som deg. :) Men SÅ er eg fri som fuglen!

  Eg tykkjer eigentleg at utfordringa har ein god miks av opne og lukka kategoriar. Viss det hadde vore for opent, trur eg at eg hadde gått i fella og lest gamle favorittar på ny. No er eg tvungen til å bli litt betre kjent med bokhylla, og det er kjekt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, skal du også levere masteroppgave? Hva studerer du? Jeg håper å bli ferdig allerede denne uka, sånn at jeg kanskje kan lese ei lita, russisk bok. Hvis det fins...

   Så bra at opplegget fungerer så langt. Det syns jeg også - men en kan jo ha nokså ulike preferanser som lesere og det påvirker hvilke kategorier en syns er lette eller vanskelige. Men det viktigste er å bli inspirert til å lese noe ulest fra hylla, og det virker som om det går greit for de fleste. Takk for tilbakemelding!

   Slett
 4. Ang tema synes jeg det er bra med noen temaer som er åpne med tanke på sjangere og noen som er mer låst. For min del er det vanskeligere å skrive om noveller fordi jeg sjelden gjør det - men nettopp derfor er det fint å bli litt utfordret til å gjøre det. Ja takk til begge deler, med andre ord :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tilbakemelding, Silje! Jeg er nok ganske enig med deg, at en blanding er fint. Noveller er heller ikke det jeg leser mest, så det er greit å få en ekstra dytt der i ny og ne.

   Slett
 5. Jeg har en russisk bok i bokhylla, men den er leste. Det er forøvrig den fine "Anna Karenina". Tror det er den eneste boka som jeg har lest som er opprinnelig skrevet på russisk. Så denne gang blir jeg ikke med. Men gangen etterpå, med bok om barndom, da skal jeg finne en bok.

  Liker som Siljeblomst at det er kategorier hvor omslaget sier noe om kategori, men også sjanger. Forøvrig oppdaget jeg at jeg har en novellesamling av Alice Munro i bokhylla som ikke er lest enda heller, så jeg angret litt på at jeg ikke tok den, da jeg oppdaget det.

  Og til slutt så må jeg i at disse oppsummeringene dine er supre, de er oversiktlige og gjør det lett å lese hva andre har skrevet i den samme lesesirkel-runden.

  Ha en fin dag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, "Anna Karenina" er nydelig! Nå fikk jeg lyst til å lese den på nytt, men det blir nok ei anna bok denne gangen. Den er såpass omfattende at en må ha godt med tid. Leit du ikke har flere russiske bøker på lur, for det er veldig hyggelig å ha deg med! Så det er koselig at du er med neste runde.

   Og takk for hyggelig tilbakemelding:) Ser ut til at variasjon settes pris på av de fleste. Ønsker deg en fortsatt fin kveld!

   Slett
  2. Anna Karina er en fantastisk bok! Jeg ville ikke se filmen, for min Anna Karenina ser ikke slik ut som på filmen! :) Det samme er det med Kristin Lavransdatter også, jrg då ikke filmen for min Kristin og Erlend ser annerledes ut enn dem i filmen!

   Slett
  3. Enig! Jeg er veldig skeptisk til den nyeste filmen, med Keira Knightley. Syns hun er helt feil! Men har sett litt av miniserien som kom for noen år tilbaje, med en eldre skuespiller som Anna (hun var ikke så feil, men mye anna var feil). Også har jeg sett en variant med Greta Garbo, og det var mildt sagt skivebom. Skuffende!

   Vi brukte fem norsktimer på Kristin Lavransdatter på ungdomsskolen - som besto i å se filmen. Det var ikke mye som ga mening den gangen. Men bøkene er absolutt vidunderlige, og jeg koste meg veldig med dem. Og min Kristin er naturligvis ikke i nærheten av filmens Kristin, så jeg ser ikke den igjen! Har du klart å holde deg unna så langt, er det bare å fortsette:)

   Slett
 6. Heisan, Ja jeg er i mål vet du. Tirsdag forrige uke :-) Her er linken:

  http://ebokhyllami.blogspot.no/2015/04/bokhyllelesing-kykelipi-av-jan-erik-vold.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager slurv fra min side, Marianne, dette hadde gått meg hus forbi! Jeg skal oppdatere og lese:)

   Slett
  2. Ikkeno' problem. Skal godt gjøres å få med seg alt :-) Har vært flink med bokhyllelesing i år faktisk. Jeg tikker av bøker hver måned nå, UTEN å kjøpe noen nye... Papirbøker altså... One Click Buy av ebøker hos Amazon er farlig...kjekt! ;-)

   Slett
  3. Så bra! Da er det bare å fortsette sånn, så blir bokhyllene plutselig veldig ryddige. Verre med Kindelen og sånt, da...

   Slett
 7. Ja, jeg er noe treg i denne runden. Men det kommer et innlegg.
  Trudelutt

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt i orden! Det blir spennende å lese om James Joyce uansett, forutsatt at du har fulgt leseplanen...?

   Slett