mandag 2. juni 2014

Sommerlesing

Det er endelig juni og sommer, hurra! Vel, egentlig kan jeg vel ikke slippe jubelen løs helt ennå, for jeg er ikke i mål med eksamenene mine. Men snart! Ikke det at jeg på noe vis kan gå rett ut i ferie. Jeg skal fortsette med masteroppgavearbeidet en måned til, så stenger barnehagen og jeg må være mamma på fulltid i mange uker. Da skal vi naturligvis feriere og gjøre hyggelige familieting, men noen husmorferie med alle mine favorittforfattere blir det ikke snakk om i år. Jeg får skvisje dem inn innimellom alle mulige andre gjøremål i steden.

Ragnhild Jølsen
Er som vanlig med på lista, og som vanlig har jeg et mål om å komme i gang med de to siste utgivelsene fra hennes hånd. Mye går når eksamenene er over, så en skal aldri si aldri!

Margaret Atwood
Atwood er fremdeles et planlagt samlesingsmål for meg og Birthe, men nå er romanen Flommens år atter utsatt, denne gangen til juli, for at vi begge skal ha godt med tid og muligheter til å konsentrere oss om boka. Jeg ser fram til å begynne lesinga! Før det håper jeg å lese noen dikt av den fenomenale canadiske dama, helst nå i juni.

Sturlason & Henriksen
Fortsatt Snorre og Vera, fortsatt et pågående lesemål. Regner med å holde på med disse to i noen måneder framover, supplert av andre sagaer, litteraturhistorie og historie. Ja, også vil jeg få med meg den historiske romanen Kongespeil av Vera Henriksen, helst allerede i sommer.

Cora Sandel
Den nydelige romanen Alberte og Jakob blei ferdiglest på tampen av forrige måned, mens innlegget kom i starten av mai. På et seinere tidspunkt vil jeg svært gjerne følge opp med del to og tre av trilogien om den følsomme, stolte og sjølstendige embetsstandsdatteren Alberte Selmer. Dessuten ga boka lesekryss, bloggkryss og 1001-kryss i ett! Lesinga inspirerte også til dette innlegget om ei kvinnelinje i norsk litteratur.

Oscar Wilde
I Bjørgs lesesirkel for månedsskiftet april-mai, skulle vi lese europeiske klassikere fra vår egen bokhylle. Jeg valgte meg Bildet av Dorian Gray for tredje gang, en roman som blir større og større for hver lesing. Og i tilfelle noen lurte, så var romanen aldeles vidunderlig denne gangen også! Dette er også ei 1001-bok, i tilfelle noen der ute samler på kryss.

Erich Maria Remarque
Maiboka i Lines lesesirkel var Intet nytt fra Vestfronten fra 1929 av den tyske forfatteren Erich Maria Remarque. Det er første gang jeg har lest noe av forfatteren, og det var både fantastisk og forferdelig å være med på hans opplevelser ved den tyske fronten under første verdenskrig. Anbefales ikke til sarte sjeler, men vil nok åpne noen dører for en del mindre leseglade mannfolk. Dette er enkel, men stor litteratur. Og den gir kryss.

Karen Blixen
Ett av flere lesemål for mai var Karen Blixen, men hun er jammen meg blitt forbigått i noe som minner om stillhet. Likevel henger hun med videre, ja, det kan jo hende jeg brått får litt ledig tid? Boka er kort, men fortellingene er store.

Rasmus Løland
En som derimot klarte å snike seg inn i lesekøen for mai måned, var Rasmus Løland. Mest fordi han var en del av pensum, litt fordi boka var kort. Men den som sniker i lesekøen må unngjelde, og nå står han i skrivekø, den sniken. Ingen kryss på meg enda, altså.

Ian McEwan
For juni har jeg mange lesemål, og ett av dem dikteres av lesesirkelen til Bjørg. For denne runden, som skal gjennomføres innen neste uke, skal vi leite i hyllene våre etter ei bok av en forfatter som opprinnelig skriver på engelsk. Burde ikke være for vanskelig for de fleste av oss. Og jeg trekker atter fram en av mine yndlinger, nemlig den stilige briten Ian McEwan, og er allerede godt i gang med Kjærlighet ved første blikk, som slettes ikke er en tradisjonell kjærlighetsroman. Han gir forresten også et 1001-kryss, når jeg tenker meg om.

Jon Fosse
Hos Ingalill skal vi i denne månedens biografirunde lese det jeg kaller fiksjonsbiografier, nemlig bøker der forfatterne lever seg inn i skjebnen til faktiske historiske personer og beveger seg fram og tilbake mellom fakta og fiksjon. Her er grensene for hva som kan leses svært vide, og for en gangs skyld slipper jeg å tøye dem. Jeg har mye nemlig flott å velge i på den fronten, og falt til slutt ned på Jon Fosses to bøker om den norske maleren Lars Hertervig. Gleder meg veldig!

Jane Austen
Også fra Lines lesesirkel fins et lesemål for denne måneden, nemlig Mansfield Park av Jane Austen. Jeg har aldri lest boka før, men har den naturligvis i hylla, og er som vanlig med på alt som er britisk. Ved nærmere ettersyn viser det seg at romanen er en tjukk sak på nesten fem hundre sider. Det betyr at jeg må få opp farta med alt dette andre for å få plass, og tid, til Austen. Gulrota får være at hun gir kryss, hun også.

Og før alt dette er lest, fordøyd og omtalt, vedder jeg på at vi skriver første juli og vel så det. Med andre ord: Det er bare å sette i gang. Riktig god lesemåned!

32 kommentarer:

 1. Det var en imponerende liste sommerbøker! Noen har jeg lest noe av og noen ikke, men flere er blant dem jeg kunne tenke meg å lese jeg og :-) Ønsker deg en fin sommerdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Håpet er faktisk å komme igjennom dette i løpet av juni. Jeg veit at det ikke går, men det er moro å prøve!

   Takk det samme - kos deg i godvær eller regn! Bøker duger heldigvis okke som;)

   Slett
 2. Her var det mye lesestoff! Du trenger en lang, rolig sommer, skjønner jeg. Jeg har ikke kommet så langt at jeg planlegger sommerlesning enda. Men gleder meg til å se på det! Det er da sommer nå!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hoper seg fort opp, ja! Jeg skal jobbe en del nå i juni, men håper å få lest mye. Blir spennende å se hva du finner fram også!

   Slett
 3. Fin sommerlesingliste! Gleder meg til Atwood igjen :)
  Jølsen ja, henne har jeg også satt på min liste over sommerens bøker, med forbehold. Ellers har jeg bestilt "Av måneskinn gror det ingenting" som helt sikkert ikke får plass mellom bøkene i sommer, men hvem vet? Av erfaring vet jeg at slikt kan fort endre seg. Jeg blir gjerne med å leser mer av Cora Sandel :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Det er i alle fall en god start, tenker å supplere med nye titler for juli og august. Ser at du også har valgt deg ut mange fine. Håper at du får lest og skrevet om Nedreaas!

   Jeg gleder meg også til å endelig lese Atwood. Det er veldig fint for meg at vi har utsatt den til nå, for hun fortjener fullt fokus. Blir spennende å gå i gang. Ellers ligger Jølsen klar her også, og om du skal lese, så kan jo ikke jeg skulke unna... Og ja til Cora Sandel! Tenker du å fortsette med Alberte-bøkene? For det kan vi gjerne prøve å få til.

   Slett
  2. Jeg håper også jeg får lest Nedreaas, helst før sommeren er over, boken venter på posten og jeg skal hente den senere i dag. Leser gjerne resten av Alberte-bøkene sammen! Men tror ikke jeg får skvist dem inn før til høsten, september for eksempel.

   Slett
  3. Tror Alberte passer ganske godt på høsten for meg også, så jeg er med i september. Når det kommer til Nedreaas er "Av måneskinn gror det ingenting" såpass intens at den sikkert blir lest ut på et par dager - sånn var det i alle fall for meg. Gleder meg til å lese hva du synes!

   Slett
  4. Da blir det Alberte i september :)
   Jeg har absolutt lyst til å få lest boken av Nedreaas, og tenk; hos min mor fant jeg to bøker til av henne! De står nå i bokhyllen min sammen med min nykjøpte.

   Slett
  5. Den er grei, da skriver jeg det opp på leselista! Så får vi heller skyve om det viser seg å bli mer hektisk enn planlagt. Regner med at du fortsetter med studiene til høsten også? Jeg skal for alvor komme i gang med skrivinga på masteroppgava, så jeg kan ikke kjøre på med alt for mye.

   Også lurer jeg sjølsagt veldig på hvilke Nedreaas-bøker du fant?

   Slett
  6. Ja, jeg fortsetter studiene, og har heller ikke allverdens tid til skjønnlitterær lesing så det er helt greit å skyve om :)
   Av Nedreaas fant jeg Trylleglasset og Ved neste nymåne.

   Slett
  7. Så fint at vi er i samme båt og har forståelse for hverandres situasjon! Det blir jo fort mye med studier, arbeid, familie osv. Godt å kunne endre litt på leseplaner hvis det trengs.

   Da mangler du bare bok nummer to om Herdis, "Musikk fra en blå brønn", som bør leses i mellom de to du nevner, hvis du vil ha det i kronologisk orden. Heldig du, som har sånne fine leseropplevelser i vente!

   Slett
  8. Det har du rett i! Og jeg synes det er så inspirerende å lese sammen med en som stort sett liker de sammen bøkene som meg :)

   Jeg noterer meg den andre boken, vil helst lese dem i rekkefølge - bra du sa i fra!

   Slett
  9. Takk for det - og takk det samme, det er veldig hyggelig å lese med deg også:)

   Kos deg så mye med alle Nedreaas-bøkene du har skaffa deg! Regner med at hun kommer til å dukke opp jevnlig på bloggen din utover høsten. Jeg leser Austen som bare det nå, sånn at jeg skal være rede for Atwood når det blir juli. Håper vi kommer i mål denne gangen!

   God helg!

   Slett
  10. Hyggelig å høre :)

   Ja, Atwood skal få fullt fokus i juli, selv om jeg har andre bøker som også skal leses - i mål skal vi denne gangen. Og Nedreaas blir det nok til høsten.

   Slett
  11. Det er bra! Jeg er motivert, jeg også, men er samtidig litt Albert Åberg: må bare få lest ferdig ei anna bok først... Er nok klar i løpet av noen dager. Skal vi bare gyve løs?

   Slett
  12. Jeg har bestilt Atwood på biblioteket og skal hente den i dag så da er det bare å starte :)

   Slett
  13. Bare jeg kommer i mål med Barbery, så er jeg klar for Atwood. Regner med at jeg trenger et par dager. Men du må bare begynne, så har jeg litt ekstra press på meg!

   Slett
  14. Hehe, jeg holder også på med flere bøker - prøver å komme gjennom bøkene til bokbloggerprisen. Er halvveis i Disse øyeblikk og har De usynlige igjen, så har ikke startet på Atwood ennå, men den ligger her på skrivebordet og trekker. Jeg tror jeg kun kommer til å lese i den om jeg først starter, så Disse øyeblikk må leses ferdig først :D

   Slett
  15. Skjønner godt at du vil komme i mål med det før Atwood! Hun er ei dame som trenger plass, i alle forståelser. Her går det en del i fotball for han andre, så det blir mye lesetid på meg! (Men jeg har ikke kommet i gang, jeg heller.)

   Slett
  16. Godt med slike stunder der de andre er opptatt med sitt, det gjør at lesingen kan gjøres uten at det går på bekostning av noe annet (hm, nå fikk jeg noen sitater fra Disse øyeblikk strømmende i hodet - hvorfor skulle egentlig lesingen gå på bekostning av noe! Men sånn er det). Jeg starter nok ca mandag :)

   Slett
  17. Enig, det er veldig godt! Og nå er jeg endelig i gang. God les til deg!

   Slett
  18. Jeg også, startet i dag og har lest en del sider allerede - utrolig spennende!

   Slett
  19. Ja, spennende og skremmende! Jeg nærmer meg side 100 og er helt oppslukt. Fytti rakkern for et samfunn hun skildrer - både før og etter den vannløse Flommen! Siste bok må naturligvis også leses.

   Slett
  20. Så utrolig fascinerende og skremmende! Jeg har sittet mye ute og lest de siste dagene og skal nå starte på s. 207, Aprilsnarr, år 14. For en fantasi, og så mye som er reelt, eller i de minste så skildrer hun et samfunn som slett ikke er utenkelig.

   Slett
  21. Og det er akkurat det som er så innmari skummelt! At dette er så nært vår egen verden, vårt nåtidige samfunn, at vi kan følge Atwoods linje hele veien, at vi ser at det er plausibelt om makt og teknologi faller i feil hender, om fokuset på vinning blir enda sterkere, om samvittighet og etikk forsvinner. Jeg går nå i gang med kapittel 67 på side 379, og regner med å ha lest boka ferdig innen onsdag. Den er vanskelig å legge fra seg!

   Slett
  22. Jeg hadde også vanskeligheter med å legge boken fra meg og har dermed lest den ut nå i formiddag. Skal gå i gang og skrive noe om den, men det føler jeg også blir vanskelig siden det er så mye å ta tak i.

   Slett
  23. Samme her! Leste ut boka i går morges, og trenger også litt tid på å skrive om den. Den er så kompleks! Jeg aner ikke hvor jeg skal begynne, så jeg må gruble litt.

   Slett
  24. Jeg grubler fremdeles, har ikke kommet lengre enn til overskriften :)

   Slett
  25. Og jeg har bare noen få linjer. Når tenker du å skrive videre/publisere innlegget? For meg går nok helga rimelig raskt bort i alt mulig anna, men om du vil ha felles dato og ei tidsfrist kan vi f.eks. publisere på mandag?

   Slett
  26. Ja, mandag passer fint - da får vi tid til å tenke samt gjøre andre ting innimellom. God helg :)

   Slett