Det er drøye tre uker sia jeg blei ferdig med årets eksamener, og jeg hadde planlagt noen uker med intens lesing før barnehagen stengte. Men det gikk ikke helt som det skulle. Etter noen dagers hvile begynte jeg å jobbe med masteroppgava igjen, men på et litt annet nivå enn jeg hadde tenkt meg. I stedet for å fortsette kartleggingsarbeidet i det norrøne kildematerialet, noe som innebærer finlesing og tolkning av motiver i flere titalls sagaer, gikk jeg inn i et omfattende og nøyaktig disposisjonsarbeid, som forgreina seg i ytterligere spissing av en litt klumpete problemstilling, utbroderte underspørsmål og en skjematisk motivoversikt (i alle fall nesten). Det føltes i grunn veldig godt å rydde i tankene på denne måten, så nederlaget er ikke så stort likevel. Men det er klart, jeg hadde ikke tenkt å gjøre det dårligere på fagbokfronten enn i mai, hvor jeg leste ei fagbok, som ikke en gang er ei egen bok, det er mer en artikkel...
I juni har jeg vært gjennom følgende:
-
Ny rekord her altså, med hele null verk. Men til mitt forsvar så har jeg brukt mange ulike fagbøker, og de dukker nok opp her etter hvert, jeg er bare ikke ferdig med dem enda. Ett eksempel er den utrolig nyttige motiv-indeksen til Inger M. Boberg, som jeg antageligvis kommer til å benytte på flere stadier i løpet av høsten. Den er såpass omfattende at en aldri virkelig kan lære seg innholdet, bare ha kjennskap til det, og dessuten er det ikke et normalt verk som kan leses fra start til slutt - det er et leksikalsk verk. Jeg må også nevne alle fagbøkene jeg med de beste intensjoner har lånt på biblioteket, men som blir levert tilbake uten å registreres her. Jeg har naturligvis bladd i dem, lest i dem og kanskje henta ut et sitat eller tre, men har på ingen måte lest boka. Og derfor kommer ikke verket med i denne oversikta. Men fagbokstrikken kan og bør nok tøyes litt, slik at den også inkluderer Kvitebjørnen av Rasmus Løland. Det er virkelig ingen faktabok om isbjørner eller noe lignende, men det var en pensumtekst. Og alt som jeg leser i studiesammenheng, skal i teorien havne her.
Jeg tror ikke det faglige utbyttet blir så mye større for juli måned. Barnehagen er allerede sommerstengt, mannen skal snart ut i ferie om alt går som det skal og vi har både planer og prosjekter som bør (og skal) gjennomføres, i tillegg til at flere bursdager må planlegges, avvikles og/eller bivånes, hvilket betyr at jeg må til pers som kakebaker gjentatte ganger. Strengt tatt er det liten tid til masteroppgavearbeid! Likevel setter jeg opp noen titler som jeg håper å komme igjennom i løpet av de nærmeste ukene, om ikke annet så for min egen del. Det er greit å holde tankene i sving og ha en bitteliten masterprogresjon, sjøl om det er sommerferie.
Og da skal jeg etter planen lese noe av dette:
- Rolf Krakes saga
- Frillor och fruar av Audur Magnúsdóttir
- Soga om røykdølane
- Kropp og sjel i middelalderen av Anne Ågotnes (red.)
- The Nordic Dead-Child Tradition av Juha Pentikäinen
- Soga om Gisle Sursson
Men vi får se hva det blir til. Inntil da: Riktig god sommer!
Det hørtes ut som du har gjort et stykke virkelig godt arbeid. Og lesing kan du ta igjen når du er ferdig med masteroppgaven :-)
SvarSlettTakk for det! Jeg håper det, jeg også. Men jeg må lese en god del faglitteratur og primærkilder før jeg fortsetter arbeidet, for ulike typer tekstanalyse blir en vesentlig del av oppgava. Jeg har bare ikke hatt så lyst til å gå i gang med det nå som det er ferie!
Slett