onsdag 2. juli 2014

Sommerlesing, del II

Sommer? Vel. Her er det omtrent fjorten grader ute, vekselvis sol og skyfritt, overskya og hengende, duskregn og regnbue, lyn, torden og sprutende regnvær, haglkuler på størrelse med tegnestifter og reale røsk med vind. Ikke noe å klage på, tenker du kanskje hvis du er i London og alltid har elleve grader og pisslunka, forurensa regn, eventuelt om du er litt lenger sør og har din sjuende tropenatt på rad, noe som resulterer i at du verken får sove eller orker å dra på utflukter på dagtid. Men dette var faktisk været bare i går, og da sier det seg sjøl at det er en smule uforutsigbart med tanke på utendørsaktiviteter som grilling og bading og sånt, samt at det blir litt slitsomt for knollen i lengden. Heldigvis er det mye en kan gjøre som ikke avhenger av været. Som for eksempel å lese!

Ragnhild Jølsen
...er alltid med! Ingen måned uten, rett og slett. Og jeg har ikke mer å si om det, for dette begynner å bli pinlig. Trøsten er at alle har det sånn med et par bøker eller forfattere i løpet av livet. Det er i alle fall det jeg har overbevist meg sjøl om. I verste fall, det vil si hvis boka blir utsatt i enda et halvt år, eller mer, setter jeg lit til at et eller annet klokt lesesirkelhode lager en passende kategori for Jølsen en eller annen gang.

Margaret Atwood
Juli er Atwoods måned! Jeg og Birthe skal endelig til pers. Jeg frykter at hun allerede har begynt, men jeg henger like etter. Boka er klar, det mangler bare litt på leseren - jeg foretrekker å lese ferdig den romanen jeg holder på med før jeg gir meg i kast med den canadiske mesteren. Og neste bok ut er altså Flommens år. Og denne gangen skal det gå.

Sturlason & Henriksen
Disse to sagafolka er satt på lesepause akkurat nå, fordi det er sommerferie og jeg vil lese andre ting. Men rett som det er, dukker de opp i tankene likevel. Sånn er det bare. Og jeg gleder meg allerede til å komme i gang igjen i august, for her er det mye interessant. En gang fagidiot, og så videre.

Karen Blixen
Denne danske dama henger fortsatt med, om enn litt mer på snei enn planlagt. Hun blei helt tilfeldig ganske parkert av ei anna dame, så jeg satser på at hun kommer sterkere tilbake, kanskje mot slutten av måneden, etter at alle lesesirkelbøkene er lest.

Rasmus Løland
Kvitebjørnen er nå endelig både lest og behørig omtalt, hvilket betyr at jeg kan innkassere ett lesekryss. Og fint er det!

Ian McEwan
I forrige måned konkurrerte denne briten heftig med norsk-amerikaneren Siri Hustvedt om å bli min utvalgte til Bjørgs lesesirkel, der vi da skulle lese bøker av forfattere som skriver på engelsk. Og til slutt vant Ian McEwan, rett og slett fordi jeg også følger litt med på Siljes Hustvedtprosjekt og planlegger å lese Når du ser meg samtidig med henne i løpet av en måned eller to. Derfor gikk lesekrysset denne gangen til McEwan og den intense og noe utradisjonelle romanen Kjærlighet ved første blikk. 1001-kryss blei det også!

Jon Fosse
Juni var en travel lesemåned, med deltakelse i hele tre lesesirkler. Hos Ingalill var det tid for fiksjonsbiografier, og jeg valgte meg Melancholia I av Jon Fosse, som omhandler den norske maleren Lars Hertervig. Forfatteren forblir nok på lista ei stund til, for jeg ønsker å lese Melancholia II også.

Jane Austen
Og i Lines 1001-lesesirkel var det endelig tid for Jane Austen og romanen Mansfield Park fra 1814, ei bok som gikk unna så det suste! Det var utrolig moro å lese Austen igjen, for hun er så poengtert, vittig og skarp hele veien, og hun skriver fletta av mange nålevende forfattere. Helt herlig for en sliten student. Romanen fikk meg også til å skrive dette innlegget, om hva som skjer når en leser treffer riktig bok til rett tid. Kryss ganger to!

Muriel Barbery
Denne franske dama er forrige måneds store synder og den som både hemningsløst og skamløst parkerte Karen Blixen. Boka heter sjølsagt Pinnsvinets eleganse, og jeg veit ikke helt hva jeg synes enda. Men også her er det 1001-kryss å hente, da boka blei lagt til den nesten evige lista i 2010.

Navnløse forfattere
Nei, dette er ikke et forsøk på å forkle at jeg skal lese noe av Anonym, som slettes ikke er anonym mer, disse folka er virkelig helt navnløse i den mening at en ikke har peiling på hvem som har skrevet hva. Den aktuelle lesesirkelen er Bjørgs, og vi skal lese bøker som opprinnelig er skrevet på spansk. Jeg har valgt meg ut Gamle spanske romancer, altså gamle spanske dikt, og ser fram til noe helt annerledes.

Arto Paasilinna
Denne karen skal i ilden for fjerde gang nå i juli med romanen Harens år, som antageligvis blir den siste Paasilinnaboka på meg på mange, mange år. Jeg synes bøkene hans stort sett følger samme mal, og i lengden er det verken spennende eller underholdende, men heller forutsigbart og overdrevet. Men jeg skal lese likevel, til Lines lesesirkel, hvilket betyr at jeg kan innkassere enda ett 1001-kryss når jeg kommer i mål.

Sigrid Undset
Mellom alt mulig anna av bøker og ferieplaner, turer og prosjekter, håper jeg på fem-seks dager med ro og noen stille timer, og da skal jeg trekke meg tilbake på kontoret og i fullt alvor lese siste bind i Sigrid Undsets mesterverk om Kristin Lavransdatter, Korset. Fordi jeg mistenker at jeg kommer til å strigråte mot slutten, skal jeg kvinne meg kraftig opp i forveien. Så får det bare stå til.

Om jeg mot all formodning skulle komme i mål med alt dette, også Jølsen, har jeg mye mer ventende i hyllene. Halvparten av Verdensbiblioteket til Bokklubben, for eksempel. Det kan med andre ord regne så mye det bare vil, jeg er lykkelig opptatt med lesinga. Og det håper jeg du også er. God lesesommer!

2 kommentarer:

 1. Hei! Her var det mye spennende, så flink du er til å variere! Er det takket være lesesirklene? Jeg har aldri deltatt i en sirkel, ser ut til at jeg går glipp av noe. Ha god lesesommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, takk for det! Variasjonen er på grunn av flere ting; egeninteresse og hva jeg har i bokhyllene, skriving av masteroppgave, samlesinger og lesesirklene. På mange måter har sistnevnte åpna opp lesehorisonten min en god del, og det er jeg veldig glad for.

   Du er hjertelig velkommen til å bli med i en lesesirkel om du ønsker! Lesesirklene er åpne for alle. Line på linesbibliotek.wordpress.com har en lesesirkel hvor vi leser fra lista 1001-bøker på månedlig basis. Hos Bjørg på linjene.wordpress.com leser vi bøker fra egne bokhyller etter tema hver sjette uke, og hos Ingalill på moshonista.blogspot.no leser vi fritt valgte biografier etter emne annenhver måned. Så lenker vi opp mot hverandre slik at vi kan diskutere i etterkant. Det er veldig moro om du har litt ekstra tid, og det kan så absolutt anbefales. Helt uformelt er det også, så om du står over ei runde eller tre, eller ikke ønsker å være med lenger, så er det greit. Neste bok ut nå er Arto Paasilinnas "Harens år" hos Line.

   Riktig god lesesommer til deg også!

   Slett