fredag 23. oktober 2015

Nytt år, nye muligheter

Ja, syns du som jeg, går tida fort, og da er det et nytt år ganske snart. Og planlegging tar tid. Da er det best å komme i gang tidlig. Derfor ønsker jeg allerede nå innspill på hva dere mener, tror, håper, foreslår og ønsker - lesesirkeldeltaker eller ei - for leseutfordringa Bokhyllelesing 2016. Er det et prosjekt dere vil være med på i det hele tatt til neste år? Og hvis dere vil være med, hva slags bøker ønsker dere å lese?

Som deltakerne allerede veit, så er hele poenget med leseutfordringa Bokhyllelesing å lese ut av egne ulesthyller etter felles kriterier. Kriteriene kan være ytre - som at boka må ha et grønt omslag eller være skrevet på fransk - eller indre, som at boka må tilhøre en bestemt litterær epoke, være seg tiår eller hundreår, eller omhandle ett bestemt tema. Har du ikke ei bok som passer, kan du bruke kriteriene som inspirasjon, eller ta den boka som ligger "nærmest" gjeldende kategori. Poenget er ikke hva du leser, men at du leser. Og så er det naturligvis veldig hyggelig om du skriver om boka etterpå, enten på din egen blogg, eller på en annens side, for eksempel som gjesteblogger. Det har blitt gjort her flere ganger, og fungerer fint. I etterkant av leseukene, kommer det naturligvis et oppsummeringsinnlegg. Der publiseres lenker til alle innlegg, slik at alle deltakerne kan klikke seg inn og lese om andres lesesirkelbøker, for eksempel fra 1990-tallet. Om du vil finne ut mer om hva vi har lest tidligere, kan du klikke deg inn her og her.

Ideen til leseutfordringa var opprinnelig Bjørg sin, men jeg holder lesesirkelen gående til hun kommer tilbake, og håper det er noe som vil fungere greit i ei stund til. Jeg koser meg i alle fall veldig som vikarierende lesesirkelgeneral, og syns det er moro både å lese sjøl og å lese hva dere har skrevet om. Og nå skal jeg i gang med å velge ut kategorier og finne aktuelle lesedatoer for neste år. I den forbindelse lurer jeg på følgende:
  • Hvor mange bolker og kategorier er overkommelig i løpet av ett år? I 2014 var det åtte runder, i 2015 blir det ni. Skal vi øke på eller holde igjen?
  • Er intervallet (seks uker) mellom bolkene passelig? 
  • Ønsker dere mer eller mindre tid på lesing og skriving, eller fungerer ei uke greit som et utgangspunkt? (Forsinkelser er tross alt helt tillatt.)
  • Når passer det svært dårlig med ei lesesirkelbok, eventuelt når passer det veldig godt? (Eksempler på tidspunkter kan være påskeferie, 17. maitida, sommerferie, høstferie o.l.)
  • Hva slags kategorier kunne du tenke deg? Repetisjoner eller noe nytt?
  • Hvor åpne/lukka kategorier foretrekkes?
  • Skal lesesirkelen først og fremst være skjønnlitterær, eller er det greit med fritt sjangervalg?
  • Er det noen som er interessert i to separate halvårsprosjekter i tillegg til de kommende lesesirkelbolkene, der vi legger opp felles lesing av mursteiner eller klassikere, som for eksempel de homeriske verkene, Dantes komedie og Don Quijote eller lignende?

Om du har andre innspill om lesesirkelen generelt eller kategoriene spesielt, om hva som fungerer godt eller hva som fungerer mindre godt, kan du naturligvis komme med det i kommentarfeltet under, eller på e-post til meg dersom du ikke ønsker å si det offentlig. Alle tilbakemeldinger vil bli vurdert seriøst med tanke på neste års kategorier, så si heller ifra en gang for mye enn en gang for lite. Målet er at lesesirkelen skal bli så god som mulig - for flest mulig. 

På forhånd takk!

14 kommentarer:

  1. Førstemann til å kommentere på noko slikt er alltid skremmande, men here it goes. For meg personleg så veit eg av erfaring at det fungerer dårleg å ha fastsatte tider/veker ei bok skal vera ferdiglest. Den lesesirkelen/utfordringa eg fungerer best i er klassikerutfordringa som går ut på at du får eit sett med kategorier, velger bøker ut frå det og les dei i løpet av året.

    Sjølvsagt bøyger eg meg for fleirtalet, men då er det fint at det er rom for forsinkelser, avmelding og endring av bok (og dei tre tinga fins jo allereie i utfordringa).

    Med tanke på kategoriane så syns eg det blir litt rart med kategori 'bok med grønt omslag', men igjen så er eg med på det meste.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for kommentar! Jeg tar innspilla dine med videre.

      Slett
  2. Jeg har iallefall lyst til å slenge meg med neste år. For meg hadde nok 2 uker vært bedre enn 1 uke da lesinga og skrivinga går litt i rykk og napp noen ganger.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for innspill - og velkommen som deltaker!

      Slett
  3. Jeg synes opplegget for i år er veldig bra! Morsomt med så ulike kategorier, fra grønt omslag til tiår, epoke og språk. Antall titler og tid vi har hatt passer også. (Særlig når forsinkelser ikke er bannlyst). Det vil sikkert være sånn at i løpet av et år, vil alle måtte strekke seg litt for å nå målet - men er ikke det noe av hensikten da?
    Trudelutt

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det, og takk for innspill! Jo, det tenker jeg også. I alle fall er det sånn for meg!

      Slett
  4. Jeg kommer til å delta neste år også, det er bra å ha fokus på bøker som har stått lenge i hylla innimellom. Jeg liker også godt at temaene er varierte og at det er mulig å lese ulike sjangre innenfor er gitt tema. Så lenge det er greit med samleinnlegg når tiden ikke strekker til rundt de ukene lesesirkelen egentlig er, synes jeg det er helt fint med en bestemt uke. (I år har jeg faktisk lest 6 av de 7 bøkene så langt, men mangler anmeldelser av tre enn så lenge).
    Du gjør en kjempejobb Hedda!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig at du fortsatt vil være med, Silje! Og klart det er i orden med samleinnlegg - målet er lesing, dernest skriving. Tusen takk! :)

      Slett
  5. Har ikke så mye å tilføye til opplegg og/eller kategorier, men ville bare si at jeg planlegger deltakelse til neste år. Jeg må prøve å få en slutt på dette ensidige fokuset jeg (ubevisst) har på samtidslitteraturen. Sidemålet mitt blir da å lese bøker jeg kan ta ut av bokhylla og gi videre - slik at det kan bli bedre plass til de bøkene jeg prøver ikke å lese - aka samtiden -). Så får vi se om booker og bbprisbøker må vike...

    SvarSlett
    Svar
    1. Veldig hyggelig om du blir også blir med! Å lese ut av hyllene er jo alltid greit. Kan ikke skade med en liten opprydning her heller:)

      Slett
  6. Jeg har kommet inn nå på slutten av året, og har planer om å henge med videre til neste år. Det er veldig mye godt lesestoff i hyllene som jeg trenger et lite ekstra push for å prioritere!

    Jeg liker kategoriene så åpne som de er nå. Det gjør at det er mulig å finne noe innafor kategoriene jeg har lyst til å lese der og da (let's face it, jeg har fryktelig mange uleste bøker i hyllene å velge mellom), og det blir veldig variert hva de forskjellige deltakerne leser. Jeg lker også intervallene slik de er nå, og har egentlig ingen bestemt tidspunkt i året der jeg ikke leser noe særlig, annet kanskje enn rett før bokbloggertreff der jeg tror jeg kan være opptatt med andre ting. Og når jeg vet jeg er opptatt den oppsatte uke, kan jeg tjuvstarte og lese på forhånd.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tilbakemelding! Alltid hyggelig med fornøyde deltakere som vil være med videre:) Og veldig fint om lesesirkelen fungerer slik den er tenkt, og er det lille ekstra dyttet en trenger for å komme i gang med ei glemt bok.

      Slett
  7. Hei,

    jeg synes årets kategorier har vært veldig fine :) God mix av alt vil jeg si.Og jeg kommer til å delta så sant jeg har bøker i kategorien. I tillegg er det godt å ha en ukes slingringsmonn for å lese, og at det ikke er akkurat den dagen. Da er det letter å henge med :)

    Gro :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for fin tilbakemelding, Gro! Så hyggelig at du er fornøyd og at du vil være med videre:)

      Slett