mandag 26. oktober 2015

Klar, ferdig, les!

Hva: Bokhyllelesing 2015, åttende runde
Kriterier: Les ei bok fra 1800-tallet
Når: Mellom 26. oktober - 01. november 

Påmeldte:
- Silje skal lese Dr. Jekyll and Mr. Hyde av Robert Louis Stevenson
- Birthe skal lese Idioten av Fjodor Dostojevskij
- Elida skal lese Hard Times av Charles Dickens
- Hedda skal lese Novelletter og Garman og Worse av Alexander L. Kielland
- Bjørg skal lese Rødt og svart av Stendhal
- Signe skal lese ?
- Astrid Terese skal lese The Pickwick Papers av Charles Dickens
- Monika skal lese Moby Dick av Herman Melville
- Trudelutt skal lese Fred av Arne Garborg
- Elisabeth skal lese Agnes Grey av Anne Brontë
- S. Rolfsønn skal lese Mysterier av Knut Hamsun
- Beathe skal lese Mansfield Park av Jane Austen

Det er tid for 1800-tallet for oss bokhyllelesere, og lista over viser et svært variert utvalg av både bøker og forfattere. Men vi er svært lojale mot romansjangeren denne gangen, alle sammen. Kanskje ikke så rart, da 1800-tallet virkelig var den gode romanens hundreår! Utrolig mange sterke, solide og fortsatt aktuelle verker blei til i løpet av perioden, som hovedsaklig stod i romantikken og realismens tegn, med svingninger mot både naturalisme og nasjonalromantikk - i alle fall her hjemme. Og det meste blir presentert i denne runden, enten en befinner seg i USA, i Storbritannia, Frankrike eller Russland, ute på havet eller i jærtraktene. Sjøl skal jeg til Stavangerområdet, og gleder meg til det.

Det er altså tidsrommet som er det eneste kriteriet denne måneden, og i en ekte bokelskers hyller bør det være mangt et verk fra 1800-tallet. Alle deltakere står videre helt fritt med tanke på nærmere bestemt litterær epoke, sjanger, opphavlig språk og geografisk område, forfatter, tematikk og så videre. Det er kun din egen ulesthylle som setter grenser!

Jeg skal tilbake i tid sammen med Alexander Kielland, trolig med romanen Garman og Worse fra 1880 - bare jeg blir ferdig med Tove Ditlevsen. Det er også en liten sjanse for at debuten Novelletter fra 1879 blir lest, da denne står først i hans samlede verker. Uansett ser jeg fram til å lese Kielland igjen, de tekstene og utdragene jeg tidligere har lest av han, har vært svært gode. Det er ikke uten grunn at han regnes som en av våre "fire store". For hvem kan vel glemme novella "Karen" etter at den først er lest? Den eneste novella som i mine øyne slår Kiellands, er Amalie Skrams "Karens jul". Samme navn på hovedpersonen, men en enda grimmere skjebne. Skrams tekst tar på sett og vis til der Kiellands slutter. Uansett hvilken skjebne som venter karfolka i Garman og Worse, er jeg klar for å gyve løs, og håper Kielland ikke er tammere enn Skram denne gangen.

Håper dere allerede er i gang med lesinga, og at dere koser dere! Blir du ferdig med både lesing av boka og skriving av innlegget før tida, er det sjølsagt ikke noe i veien for å publisere før. Dersom du bruker lenger tid enn den oppsatte uka, er det også greit. Legg i alle tilfelle igjen ei lenke under her, under oppsummeringsinnlegget eller på sida for Bokhyllelesing 2015 når du er ferdig, slik at andre lesesirkeldeltakere finner fram til omtalen din. Er du ikke påmeldt, men har lyst til å delta likevel, er det bare å lese i vei på valgt bok. Beskjed til meg kan gis i etterkant, dersom du foretrekker det. Oppsummeringsinnlegg ventes ei ukes tid etter at den ordinære lesetida er avslutta.

Lykke til!

23 kommentarer:

 1. Jeg har byttet bok til Dr Jekyll and mr Hyde av Stevenson. Håper det går fint :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Og her er link til innlegget mitt: https://siljeblomst.wordpress.com/2015/11/07/bokhyllelesing-8-dr-jekyll-og-mr-hyde-av-robert-louis-stevenson/

   Slett
  2. Takk for lenke! Samleinnlegg og oppdateringer kommer. Og jeg gleder meg til å lese innlegget ditt!

   Slett
 2. Eg bytter bok til Charles Dickens "Hard Times" (utgitt 1854). Eg held og på med ein roman frå 1990-talet, og håper det er greit at den blir lagt til bokhylleutfordringa når den er ferdiglest (eg hoppa av den kategorien tidlegare i år).

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er grei, takk for beskjed. Klart du kan legge den til, det er bare å komme med ei lenke når du er i mål.

   Slett
  2. Hei. Link med bok frå 1990-tallet: http://serieavhengig.blogspot.no/2015/10/bokhyllelesing-2015-this-side-of.html

   Colum McCann - This Side of Brightness

   Slett
  3. Her er link til denne runden: http://serieavhengig.blogspot.no/2015/10/bokhyllelesing-2015-hard-times-8.html

   Charles Dickens - Hard Times

   Slett
  4. Den er grei, takk for lenke! Jeg skal oppdatere, er bare litt mye denne uka.

   Slett
 3. Jeg er i gang med Agnes Grey, og liker det jeg har lest så langt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott! Gleder meg til å lese, både omtalen din og boka!

   Slett
  2. Link til mitt innlegg:
   http://elbakken.blogspot.no/2015/11/anne-bronte-agnes-grey.html

   Slett
  3. Tusen takk! Jeg har lest innlegget ditt, og fikk lyst til å lese boka sjøl også.

   Slett
 4. Jeg har ikke vært med før, men slenger meg gjerne med nå. Tenkte å lese Mysterier av Hamsun.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så moro med en ny deltaker - velkommen skal du være! Her er vi veldig uformelle, målet er bare å lese, og forhåpentligvis kose seg litt også. Lykke til med lesinga! Legg gjerne igjen ei lenke når du er i mål med bok og evt. innlegg.

   Slett
 5. Jeg har heller ikke vært med før, men jeg trenger så absolutt å få lest litt flere av bøkene som står i bokhyllene. Tenkte det ble litt fort og gæli å være med denne gangen allerede men siden jeg nettopp har begynt på Mansfield Park av Jane Austen så kanskje jeg bare skal hoppe i det likevel?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hopp i det! Det er veldig moro om du vil være med! Jeg setter deg på lista, også får du bare ta den tida du trenger på lesing og skriving. God les!

   Slett
  2. Leste ferdig Mansfield Park i går morges men har ikke klart å bli helt ferdig med omtalen i dag slik planen var. Jeg har tydeligvis litt på hjertet ang den boken, omtalen kommer i løpet av morgendagen! :-)

   Slett
  3. Da har jeg skrevet omtale på MP og her er link:
   http://beathesbokhjerte.no/2015/11/02/bokanmeldelse-mansfield-park-av-jane-austen/

   Slett
  4. Tusen takk for lenke! Jeg skal lese og oppdatere:)

   Slett
 6. Det kommer et innlegg om Garborgs Fred, men ikke før om et par dager.
  Trudelutt

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er grei, takk for beskjed! Jeg er litt etter skjema, jeg også. Men nå er begge verker lest, så da er det bare skrivinga igjen.

   Slett