lørdag 1. oktober 2016

Høstlesing, del II

Jeg veit ikke helt hva som har skjedd, jeg, men både august og september har vært travlere enn noen gang, samtidig som jeg leser mye mer enn tidligere. Det er som om jeg utnytter hvert ledige øyeblikk til å henge fra meg øya i ei bok. Jeg leser i lunsjen, mens jeg pusser tenner, mens jeg steiker pannekaker, i reklamepausene, mens jeg sitter på vent i telefonen, mens jeg sitter hos barna på kvelden, jeg har med meg bøker på seminar, på styremøter, på jobb, til tannlegen, til helsestasjonen, i barnebursdager, i senga, på befaring og til og med på familieutflukter, så jeg kan snike meg til å lese i bilen. Og det gir resultater, altså. Bare se!

Carl Frode Tiller
Jeg hadde knapt lest ferdig siste bindet av Innsirkling-serien i forbindelse med forrige runde av Bokhyllelesing 2016, før jeg henta fram ei ny bok av samme forfatter: Nemlig skuespillet Folkehelsa, og også denne gangen i forbindelse med Bokhyllelesing 2016. Tematikken i denne runden er norsk dramatikk, og Folkehelsa er både norsk og dramatisk. Omtale kommer.

Alexander L. Kielland
1800-tallets samfunnsrefser hytter med neven i den satiriske romanen Arbeidsfolk og i fortellinga Else. Samleinnlegg finner du her. Begge verkene er forankra djupt i realismen, med grimme og fæle skjebner, særlig for kvinnene. Kielland er svært bra, og jeg planlegger å lese ut bind II av Samlede verker i løpet av høsten.

Flatøybok
Flatøybok er det eneste verket jeg enda ikke har tatt tak i, sjøl om jeg har veldig lyst. Det ligger klart, like ved skrivebordet, så håpet er at det snart er dette praktverkets tur. Og jeg gleder meg!

Brit Bildøen
Ikke lest! Men heller ikke glemt! Så tida kommer nok snart til denne grønne nynorskboka med sykler og miljøtematikk, bygd over Don Quijote-lest (kjenner at den blei litt mindre fristende der, gitt). Men den skal visstnok være ganske morsom.

David Nicholls
En lettvekter, uten tvil. Jeg har lest En dag og føler meg som en surpomp når jeg ikke er fornøyd. Men fakta er at dette ikke er bra nok, det er enkel og grei underholdningslitteratur som ikke en gang klarer å ende godt.

Jens Bjørneboe
Birthe og jeg er i full sving med ei ny samlesing, denne gangen et viktig Bjørneboeverk fra 1964: Drømmen og hjulet, en såkalt halvdokumentarisk roman om Ragnhild Jølsen (1875-1908). Med mine begreper blir det da i retning av en fiksjonsbiografi. Og det er en god en. Du kan gjerne bli med, du også!

Sigmund Løvåsen
Da jeg først hadde lest Carl Frode Tillers skuespill, var det som om jeg fikk blod på tann. Så da leste jeg like godt Sigmund Løvåsens vakre drama fra 2012, Vid din sida, også. Og da var jeg bortimot umulig å stoppe...

Henrik Ibsen
...så da leste jeg like godt Et dukkehjem av Henrik Ibsen også, når jeg først var så godt i gang med dramatikken, og nå står jeg og skuler opp på de hittil uleste gamle grekerne i bokhylla og lurer på om jeg skal gi meg i kast med de virkelig gode, gamle tragediene også, bare for å ha gjort det, en gang for alle.

Ingvild Holvik
Men da jeg fant ut at jeg ikke hadde noe dramatikk av en kvinnelig norsk forfatter på lur (kleint!), så måtte jeg ta ei anna bok av en kvinnelig forfatter for å veie opp for den massive overvekta av plutselige, dramatiske mannfolk. Og valget falt på romanen Lykkefeltet av Ingvild Holvik, en inntil nå helt ukjent forfatter for meg. Omtale kommer.

Liv Køltzow
Til Ingalills biografisirkel i oktober skal det leses om 1001 forfattere, så vidt jeg har forstått. Jeg er ikke helt sikker på om Amalie Skram er med der, men det burde hun naturligvis være, og derfor leser jeg om henne. Boka er massiv, så den kommer nok til å ta sin tid.

Per Olov Enquist
Men jeg var så innmari på vippen, hvem skulle jeg lese om, Amalie Skram eller Per Olov Enquist? Og jeg klarte ikke å velge, så nå er jeg i gang med begge to. Men der Amalie Skram føres i pennen av en prisvinnende forfatter, velger Enquist å fortelle sjøl. Og han er ikke mindre prisbelønt han, så dette blir spennende. Boka heter naturligvis Et annet liv.

Elisabeth Aasen
Når jeg og Birthe har lest ut boka om Ragnhild Jølsen, skal vi vende blikket mot kvinner i litteraturen med fagboka Kvinners spor i skrift av Elisabeth Aasen. Den kom i posten i går, og jeg gleder meg masse til å lese! Bli gjerne med, du også.

Jennifer Egan
Og bare for å gjøre det vanskelig for meg sjøl, har jeg altså begynt på enda ei bok, som er skrevet av amerikanske Jennifer Egan. Boka heter Bølle på døra og forfatteren mottok blant annet Pulitzerprisen i etterkant av utgivelsen. Bølle på døra er nok ikke den boka jeg prioriterer i oktober, men jeg kommer nok til å lese litt... Tror jeg.

Faglitteratur
Det blei ingenting i september.

God lesemåned, alle sammen!

17 kommentarer:

  1. Motivasjonen din er på topp, og det er bra! Håper det smitter over på meg etterkvart;-)

    Amalie Skram er ikkje på 1001-lista, men Per Olov Enquist har ei bok på lista og kvalifiserer til biografisirkelen. Eller Sigrid Undset til dømes.

    SvarSlett
    Svar
    1. Åja, jeg deler gjerne! Det er veldig fint når alt flyter, og en må bare nyte det, for plutselig er det jo ikke sånn lenger...

      Takk for innspill. Er det ditt kategoriforslag, kanskje? Jeg liker å lese om forfattere, så jeg koser meg veldig så langt. Men rekker nok ikke begge bøkene før 15., så får se hva det blir til. Har lest om Sigrid Undset tidligere i år, og ellers har jeg faktisk ikke så mye, så det er disse to:)

      Slett
    2. Jeg har lest Om Doris Lessing. Hun har selvbiografien Under huden, men jeg har lest en bok av Elisabeth Beanca Halvorsen som heter Doris Lessing en litterær forfølgelse. Jeg storkoste meg med den , leste den i helga nå. Ikke en ren biografi, men mye biografisk stoff og om forfatterskapet.
      Ellers har du Knut Hamsun m.fl.
      Ps- det er Mariannes kategoriforslag, men hun er i Karibien nå med dårlig nett..

      Slett
    3. Oj, så spennende! Jeg kunne godt tenke meg å lese om Doris Lessing, jeg også. Hun virker som en fascinerende person. Og for et langt liv! Tenk på alt hun har sett, opplevd, tenkt... Gleder meg til å lese om boka!

      Slett
    4. Så forresten at Amalie Skram er på den norske 1001-lista, med "Hellemyrsfolket", så da er hun vel godkjent likevel? Håper det, for jeg koser meg så med boka!

      Slett
  2. Drømmen om hjulet er veldig bra! Samt Tillers Innsirkling..
    Artig å lese at du er så inspirert til å lese, med all den lesingen overalt.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror de rundt meg syns det blir litt mye, men det er så herlig å være i ei sånn leseboble, at jeg bare må gi etter! Har akkurat lest ut boka om Ragnhild Jølsen, den var veldig, veldig fin. Hva leser du nå?

      Slett
    2. Det kan jeg se for meg.;)
      Så bra du likte Drømmen om hjulet. Jeg vat storfan av Bjørneboe da jeg var rundt 20 og leste alt av ham.
      Nå leser jeg mest norske 2016-bøker, akkurat nå Syng meg vekk av Bror Hagemann. Den er faktisk veldig fin.

      Slett
    3. Jeg hadde også en Bjørneboe-periode da jeg var i slutten av tenåra, men leste ikke alt. Dro ut på Veierland, husker jeg, for å se Kråkeslottet og grava. Og jeg leste flere biografier om han. Det var ei intens tid!

      Den har jeg ikke hørt om en gang, skal lese litt mer om den. Fin tittel!

      Slett
  3. Mye bra høstlesing ser jeg! Forøvrig har jeg (endelig) startet på Drømmen og hjulet, er godt i gang :)) Ser også frem til Elisabeth Aasen etterpå.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant! Så fint at du er godt i gang. Er i mål med "Drømmen og hjulet", men må tenke litt før jeg skriver. Aasen-boka har kommet i posten, men jeg venter på deg:)

      Slett
    2. Nå er jeg også ferdig med boken, leste den ut tidligere i dag. Utrolig spesiell, ettersom mye er fiksjon, men samtidig førte lesingen meg inn i livet hennes på en realistisk måte. Har du skrevet om den? Jeg begynner på en anmeldelse nå, men får den nok ikke ferdig i dag. Håper du har hatt en fin helg :) Dere har kanskje hatt høstferie? Her starter den i morgen, men ingen ferie for meg.

      Slett
    3. Ser fra arkivet ditt at du ikke har postet innlegg om boken :))

      Slett
    4. Har ikke kommet noe innlegg her, nei! Har et lite etterslep om dagen, og prøver å skrive i riktig rekkefølge. Det er ikke alltid så greit, særlig ikke når lesehastigheten er høyere enn vanlig.

      Enig i at det var ei spesiell bok. Jeg både likte den og likte den ikke underveis, for jeg var så skeptisk til Bjørneboes innlevelse i ei ungjentes liv, tanker og følelser. Men han gjør det så fint og åpent, så respektfullt og ydmykt at jeg ender på at jeg liker boka - godt!

      Når passer det med Aasen? Ingen ferie her heller, alt går i ett... Men det gjør ingenting:) Gleder meg til å lese neste bok!

      Slett
    5. Heheh, nei det går tregt her også! Synes det var vanskelig å skrive om boken, spesielt siden det meste er fiksjon - men hva er hva! Uansett tenker jeg å fokusere på min opplevelse, men klarer ikke å frigjøre meg fra det som faktisk må ha hendt. Skal sette meg ned å skrive ferdig i dag. Vi kan godt starte med Aasen til uken :)

      Slett
    6. Da har jeg klart å skrive om boken :))

      Ha en strålende uke, Hedda!!

      Slett
    7. Jeg henger etter! Her er det svært hektiske dager, så jeg er ikke i mål med verken innlegg om Jølsen eller biografilesing. Tenker jeg trenger ei uke til før jeg er i mål! Håper du har mye annet godt å lese så lenge:) Gleder meg veldig til Aasen! Og gleder meg til å lese innlegget ditt - men venter til jeg er ferdig...

      Slett