onsdag 28. desember 2016

Bokhyllelesing - liv laga?

Årets leseutfordring, Bokhyllelesing 2016, der prinsippet er at alle som vil delta leser ut av egne ulesthyller etter felles kriterier, er straks over for denne gang. Men med stadig færre deltakere, få blogginnlegg og omtrent ingen diskusjon om kategorier, bøker, sjangre og tematikk, lurer jeg på: Skal vi ta ett år til?

Det fins utrolig mange forskjellige leseprosjekter, leseutfordringer og lesesirkler, både i det virkelige liv og her i bloggsfæren. Og fordi vi er ulike lesere med ulike tilnærminger til hva vi ønsker å lese, fins det også svært varierte opplegg som nettopp vi foretrekker. Er det flere enn meg som foretrekker akkurat denne bokhyllelesinga? Er det flere som vil lese etter bestemte kategorier og ha fokus på å få vekk alle disse bøkene som hauger seg opp på alle ledige flater, inkludert golvet? Eller har dere nok med alt annet, med klassikerutfordringer og egne prosjekter og studier og familieliv attpåtil? Fungerer det kanskje ikke å lese etter lister i det hele tatt? Eller er det kategoriene eller kriteriene det er noe galt med? Er det rett og slett for kort lesetid per kategori, slik at en alltid henger etter?

Alle mulige innspill - med tanke på åra som har gått fra Bjørg starta opp leseutfordringa i 2014 til i dag, forventninger til en eventuell leseutfordring i året som kommer og din opplevelse av hele prosjektet, mottas med takk. Jeg ønsker bare å sondere terrenget før jeg eventuelt setter i gang med å lage opplegget for neste år.

16 kommentarer:

  1. Jeg har vært nærmest totalt fraværende i årets bokhyllelesing selv om jeg har lest en del av bøkene jeg skulle lese så har jeg ikke fått skrevet om så mange, dessverre. Har planer om å skjerpe meg til neste år så jeg krysser fingrene for at du fortsetter et år til for dette er en av de leseutfordringene sammen med Lines lesesirkel jeg kunne tenke meg å delta på. Har ikke noen konkrete forslag akkurat nå så jeg stikker gjerne innom deg igjen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for tilbakemelding, Beathe! Jeg har full forståelse for både manglende leselyst og ikkeeksisterende skrivelyst, samt at livet tar den tida det tar. Er ikke så mye å få gjort noe med - alt går i bølger. Men det er veldig koselig at du vil være med videre!

      Slett
  2. Hei! Selv om jeg ikke er av de med grusomt store ulest-bunker, stemmer jeg absolutt FOR ny runde. Det har gitt meg noen spark bak slik at jeg har kommet i gang med mange støvsamlere.
    Jeg har som regel ikke hatt helt oversikt over NÅR det har vært "leseuker", kanskje det gjelder flere? Mulig det hadde vært enklere hvis det gikk på måned i stedet for ukenummer? 12 temaer blir kanskje i meste laget for noen, men samtidig gjør det at man lettere kan droppe en måned/ tema hvis det av ulike grunner skulle skjære seg? Evt legge inn et par "pausemåneder".
    Hvis jeg skal komme med noen temaønsker ut fra de beskjedne hyllene mine, kan bok med dyr i handlinga, bok man har fått eller arvet, bok med rar tittel, boka med den fineste framsida, den korteste/ lengste ulestboka.. Det er det jeg kommer på i farta!
    Når det gjelder årets bokhyllelesing er jeg godt i gang med jukeboka, mens "Korset" fortsatt bare så vidt er påbegynt. Det betyr at jeg IKKE klarer hovedmålet mitt, å fullføre Kristin-trilogien i løpet av året. Litt skuffa over det, men trøsta får være at uleste bøker tross alt holder seg bra!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for gode og konstruktive innspill, Berit! Jeg skal virkelig vurdere det du nevner. Jeg tror også det hadde vært lettere med måneder og ikke uker, men Bjørg laga det sånn for at det ikke skulle være for mye å gape over i løpet av en måned. Tror det med pausemåneder eventuelt kunne fungere. Jeg kjenner jo på det sjøl også, at det er mye som tar tid her i verden...

      Jeg tror du får til "Korset" i løpet av januar! Og det viktigste er tross alt at du leser, ikke når du leser :)

      Slett
  3. Eg må ærleg innrømma at mitt lesehjerte ligger ikkje for denne utfordringa. Eg er all over it dei første vekene, så dabber det av, og plutseleg har fire månader gått og ingenting verken lest eller skrevet. Eg tenker svært lite over at dei bøkene som står ulest i bokhylla må lesas nå, ein dag blir dei sikkert lest og viss ikkje så var dei ikkje for meg likevel.

    Leseveka kjem som dugg for sola kvar gong, og det passer like dårleg kvar gong. Når det er sagt så hadde eg aldri lest Kristin Lavransdatter dette året viss det ikkje hadde vore for deg. Den går absolutt ikkje inn i favorittbøkene - langt derifrå - men den er lest og det var interessant. Blir det bokhylleutfordring i 2017 og kan eg med handa på hjartet seie at eg melder meg ikkje på med det første, men eg ser det nok an og legger inn ei bok her og der etter som det passer.

    God romjul og nyttårshelg, Hedda!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for ærlig tilbakemelding! Jeg tror det er mange som kan kjenne seg igjen i det du beskriver. På starten av året er de fleste fulle av ny giv enten det gjelder jobb, familie, helse eller hobbyer, og etter hvert dabber det av. Men det fine med bokhyllelesinga er jo at en ikke trenger å være med på hver eneste runde og følge opplegget slavisk. En kan la seg inspirere også, eller presse, eller motivere, til å lese noe en lenge har hatt lyst til å lese.

      Du hadde dessuten svært solid deltakelse i fjor, og jeg tror du er med i den harde kjerna i år også:) Det er bra!

      God nyttårsfeiring til deg og dine!

      Slett
  4. Hei Hedda,

    jeg falt av nå mot jul også, og det er først og fremst fordi jeg har hatt lite tid til å lese når jeg har ordnet til jul. Så derfor har jeg dabbet av de siste to rundene.

    Jeg prøver alltid å være med så sant jeg har bøker som passer til kategorien, for det er jo en grunn til at jeg har de bøkene som står der, selv om de er ulest. Kanskje kan det være lurt med bokhylle måned? Ingalill har sin biografilesing i februar, april, juni osv. Kanskje biografilesingen skulle ha hatt datoer som 20 januar, 20 mars, 20 mai, osv?

    Hvis en skal gå på ett år til altså tenkte jeg.

    God romjul og godt nytt år Hedda! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for fint innspill! Jeg tror også det med lesemåned vil gjøre det lettere for mange, sånn at en slipper å huske på ukenumre og datoer. Det går fort om hverandre, og begynner en først å henge etter, er det lett å ramle helt av lasset. Jeg tar med meg forslaget ditt i planlegginga av neste år.

      Ønsker deg og dine et godt nytt år!

      Slett
  5. Eg les det du skriv og skjønnar godt at du ynskjer tilbakemeldingar sidan deltakinga har vore laber. Og eg føler meg litt "truffet" sidan eg ikkje har delteke dette året. Grunnen er rett og slett at eg ikkje har funne bøker i mine ulest-hyller som har passa inn i gjeldande kategori. Så mitt ynskje er kategoriar/tema som er litt vidare/opnare enn dei som har vore til no. For eksempel farge på omslag eller noko av det som "den andre Berit" nemner over.
    Eg håpar altså på eit nytt bokhyllelese-år. Ein må hugsa på at bøker ikkje går ut på dato.
    Fortsatt god romjul og eit godt nytt leseår!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for respons! Jeg tar til meg dette med kategorier, og at de kanskje bør være litt mer åpne.

      God nytt år til deg og dine!

      Slett
  6. Jeg falt helt av i år, men så har jeg falt helt ut av det meste som har med blogging og gjøre. 2016 var ikke mitt år, men i dag på nyttårsaften er jeg full av ambisjoner for det nye året. Og jeg har satt meg som mål at jeg skal lese 40 bøker fra egne hyller i løpet av 2017, så sånn sett burde jeg kunne delta i denne utfordringen hver runde.

    Jeg er for øvrig enig i at det hadde vært mye enklere å forholde seg til lesemåneder enn bestemte uker. Både fordi jeg ofte trenger litt mer enn ei uke på å gjøre ferdig bøkene jeg har valgt til denne utfordringen, og fordi jeg stadig glemmer hvilke uker som er leseukene. Og jeg tenkte foreslå det samme som jeg ser Gro allerede har gjort, og kjøre annenhver måned og motsatt måned av Ingalills biosirkel. Tror det hadde hjulpet på min deltakelse i hvert fall.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for innspill, Elisabeth! Det er en god idé dette med lesemåneder, og det tror jeg at jeg lander på, framfor disse kaosukene. Har du oversikt over når Ingalills biografisirkel er i 2017?

      Godt nyttår!

      Slett
    2. Biorunden er den 15. annenhver måned, og jeg er ganske sikker på at første runde er februar.

      Og godt nyttår til deg også!

      Slett
    3. Takk for at du sjekka! Da skal jeg notere meg det. Opplegg er i ferd med å ta form, er usikker på om det blir annenhver måned, hver måned eller en mellomting.

      Slett
  7. Eg har vore slapp på nær sagt alle frontar på grunn av litt travle dagar. Forplikting + Signe + 2016 = ikkje sant. Men eg digga bokhyllelesinga i 2015, og har veldig lyst til å prøva ein gong til! Og i sann 1. januar-ånd seier eg at det hadde vore fantastisk viss du orka å kjøra i hop ein ny runde. Eg skjønar at dette nok er meir jobb enn det me deltakarar trur, så viss du treng litt hjelp er det berre å ta kontakt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig tilbakemelding, Signe! Ja, du har vært savna i 2016, for du var jo med på nesten alt året før! Men ny runde blir det, så det er bare å gå i gang med å myse i ulesthylla. Takk for tilbudet - kan hende jeg takker ja etter hvert:)

      Godt nytt år!

      Slett