mandag 13. januar 2020

Leseplaner 2020

Etter at alle oppsummeringer er unnagjort etter alle kunstens regler, kan jeg begynne med den obligatoriske planlegginga av året som kommer. Det skal kikkes og smugleses, glanes og vurderes, lister skal på plass, mange avveiinger skal foretas og endelige valg skal fattes. Ja, det er mye jobb, men minst like mye kos! Hva leseåret 2020 bringer, vites ikke, men her er i alle fall litt av det jeg ønsker at det skal være.

Med tre små, mann og stort hus, stor hage, to biler, en romslig garasje, hekker, busker og trær, kompostbinge, gjerder, leikehus og full jobb har jeg i utgangspunktet nok å holde på med, om en ikke skal begynne å blande inn interesser og aktiviteter også. Derfor tør jeg ikke å sette det generelle lesemålet til mer enn 50 titler. I fjor fikk jeg lest 66 bøker, så det virker kanskje litt pinglete. Men i fjor var jeg i permisjon, nå skal jeg jobbe. Det er en massiv forskjell. Jeg kan ha flaks og lese som bare det gjennom hele året, eller, som er litt mer realistisk, oppleve at det er hektisk hjemme og på jobb, at hverdagen handler om lekser, kjøring hit og dit, middag og rydding, at jeg slokner sjøl etter å ha lagt barna og at helgene er forbeholdt familiens aktiviteter og det så absolutt nødvendige husarbeidet. Da er det ikke mye tid igjen til å lese.

Derfor, altså, holder jeg meg på 50 bøker. Alt over blir et pluss. Og jeg vil fortsette slik jeg gjorde i fjor, med henholdsvis Bokhyllelesing og Alfabetlesing. Det fungerer så godt for meg at jeg rett og slett ikke ser hvorfor opplegget skal endres på. Men når jeg kikker på alt som foregår hos andre bokbloggere, blir jeg mildt sagt frista. Det er et rikt utvalg av lesesirkler å velge i, og det er jo så moro å lese! Likevel melder jeg meg ikke på noe sted, jeg får heller ta en spontan deltakelse hvis jeg plutselig får tid og anledning.

I flere år har jeg øremerka en del av årets lesemål, og det vil jeg også fortsette med. Elleve titler skal leses i forbindelse med Bokhyllelesing 2020, akkurat som i fjor. I Alfabetlesing skal jeg forsøke å ta for meg resten av alfabetet, fra bokstaven M til Å. Dette tilsvarer 17 runder av leseutfordringa, men da jeg sannsynligvis ikke har titler på alle bokstaver, krympes det en smule, slik at jeg trolig ender opp med omtrent tolv runder. For eksempel tror jeg ikke at jeg har bøker som begynner på Q eller Æ, og det er minst like dårlig med titler på X og Ø. Jeg tar det jeg har, men om jeg ikke har titler som begynner på den aktuelle bokstaven, går jeg videre til neste bokstav. Disse to leseutfordringene gir meg til sammen 23 titler, og jeg er da nesten halvveis til lesemålet allerede.

De resterende 27 titlene som skal leses for å nå lesemålet, styres i år som i åra før av to grunnleggende prinsipper:
 1. Å lese ut av egne ulesthyller, og implisitt her ligger en formulering om å ikke kjøpe nye bøker til lesesirklene, men ta fra det stadig voksende boklageret.
 2. Lese omtrent like mye av kvinnelige og mannlige forfattere, hvis overvekt helst med overvekt av førstenevnte. Det er viktig å framheve gode forfattere av begge kjønn, men statistikken viser at kvinnelige forfattere gis ut sjeldnere, omtales mindre og får færre priser. Derfor vil jeg løfte dem fram.

I tillegg kommer årets ønskebøker - bøker jeg har ekstra lyst til å lese i løpet av et langt leseår. Jeg fikk ikke innfridd alle i fjor, derfor blir det en viss grad av resirkulering i år også, i kombinasjon med noe nytt. Ønskebøker for 2020 blir som følger, i ikke ordna rekkefølge:

  1. Eleanor Cattons De strålende
  2. Iliaden
  3. Amalie Skram
  4. Den gylne notatbok
  5. Ei bok av Margaret Atwood
  6. Begynne på Olav Duuns bøker om Juvikfolket
  7. Det annet kjønn
  8. Noe av Shakespeare
  9. Bøkene om Dina
10. Falkejakt
11. De fortapte spillemenn
12. Historien av Elsa Morante
13. Bodvars saga
14. Samlinga Kors, sverd og rose

Slik blei altså ønskeboklista for 2020 - ett punkt mindre enn i fjor. Men også i år består alle punktene av titler som har vært i heimen gjennom mange år, bøker som jeg mer enn gjerne vil lese, men ikke helt har tatt meg tid til så langt. Det blir spennende! Om du har noen av de samme titlene på leselista, eller noen av de samme forfatterne, er det bare hyggelig om du tar kontakt, så vi kan lese sammen.

Og med det er leseåret 2020 endelig sparka i gang!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar