søndag 12. januar 2020

Leseåret 2019

Leseåret 2019 er ved veis ende, og det er på tide med ei lita oppsummering. Hvor mye er lest, hva er lest, hvilke ønskebøker gjenstår og er jeg fornøyd med innsatsen, både når det kommer til lesing og skriving?

Det første som slår meg, er at jeg har hatt mer tid og mer ro til å lese i 2019 enn året før. Og det har jeg satt veldig pris på. Det er stort sett kveldene som har vært via lesing, og som regel har det blitt en time eller to. Slik fikk jeg plutselig lest mange bøker! Deretter kommer det andre som slår meg, og som er en naturlig konsekvens av det forrige, nemlig at jeg har lest en god del mer, kanskje mye mer, i år enn i fjor. I 2018 blei det kun 36 leste bøker (men alle som har hatt en baby i hus veit jo hvordan det er). I 2019 er babyen blitt større, og hu mor får gjort så mye mer!

Antall leste bøker i 2019 lander på 66 ulike titler. Og det er jeg veldig godt fornøyd med! I tillegg kommer som alltid det jeg leser for barna, fra Emil og Harry Potter til Alice Andersen og bøkene om Julia, samt lydbøker vi hører sammen. Favoritten i fjor var Lånerne - samtlige gikk rundt og tralla på sangen i mange uker etterpå. Men det som er enda bedre, er at jeg har kost meg så innmari med lesinga! Jeg har lest variert, men stort sett likt alt, kun med et par unntak, og virkelig fått sansen for tjukke bøker. Det var en gledelig, høyst velkommen overraskelse.

Antallet leste bøker tilsvarer fem og en halv bok per måned, eller 1,2 bøker per uke, nesten en dobling fra det rekordlave antallet leste bøker fra i fjor. I starten av 2019 leste jeg riktignok ikke så mye, men det tok seg opp mot sommeren. Jeg trodde at det var et blaff av sommerles for meg også, men det viste seg å vare, og ikke minst tilta utover høsten. Og i jula leste jeg også masse. Herlig!

Totalt blei det 75 blogginnlegg i 2019 - også dette ei økning fra i fjor, da jeg ikke fikk skrevet mer enn 62 innlegg. Og jeg har vært mye jevnere, og skrevet minst fire, men stort sett seks, og av og til sju eller åtte innlegg per måned. Det har vært et komfortabelt nivå å ligge på, ikke minst fordi det har vært gjennomførbart uten stress. For i det øyeblikket en begynner å mase og stresse og slutter å kose seg, da er det ikke noe poeng å holde på lenger.

Videre er fjorårets bokfordeling slik:
- 61 av 66 bøker er skjønnlitterære titler
- av disse er de tre største kategoriene romaner med 30 titler, noveller med 20 titler og dramatikk med 5
- 5 av 66 titler går under kategorien sakprosa
- 34 titler er skrevet av kvinner, 32 er skrevet av menn
- samtlige bøker var henta fra egne ulesthyller

Noen av bøkene var spesielle i 2019, og det er disse jeg kaller ønskebøker - bøker jeg veldig gjerne vil lese i inneværende år. For 2019 var det disse:

  1. Alexander L. Kiellands samla verker (4 bind, gjenstår halvannet)
  2. Ei bok av A. S. Byatt
  3. Larmen og vreden av William Faulkner
  4. Den gylne notatbok
  5. Margaret Atwood
  6. Begynne på Olav Duuns bøker om Juvikfolket
  7. Det annet kjønn
  8. Per Olov Enquists sjølbiografi
  9. Ian McEwans Nøtteskall
10. Falkejakt
11. De fortapte spillemenn
12. Jane Austens Fornuft og følelse
13. Christianus Sextus av Johan Falkberget
14. Noe av William Shakespeare
15. Arkitekt

Jeg er ikke i mål med hele lista, men jeg har stått på! Jeg fikk endelig lest ut alt av Kielland, og Byatt fikk jeg også lest. Larmen og vreden leste jeg sammen med Birthe i høst, mens Den gylne notatbok fortsatt er ulest. Margaret Atwood blei lest i sommer, Duun har jeg venta med. Enquist innleda året, Nøtteskall er lest, mens Falkejakt fortsatt er ulest sammen med De fortapte spillemenn. Austen koste jeg meg med! Hele trilogien om Christianus Sextus kan jeg krysse av, Shakespeare tok jeg for meg i november, mens Arkitekt blei lest i januar, rett etter Enquist. Det betyr at jeg kan legge inn mange nye ønskebøker for 2020! 

Og med det gjenstår det bare å takke for 2019! Takk til alle dere som leser, tenker, skriver og kommenterer, som tipser og informerer, og som er med på å gi meg fine timer her og på andre bokblogger. Godt nytt leseår til dere alle!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar