torsdag 18. juni 2009

Hyller til besvær

Kjekt å ha: Ikea-hyller.
Nå er det fullt i bokhylla. Den nye bokhylla, som jeg kjøpte i november, er stappfull. Eller, kanskje jeg får klemt inn ei bok til. Ei tynn ei. Ei av Jon Fosse. Men det er alt. Jeg må kjøpe ei ny hylle. Eller ommøblere litt. Sortere på nytt. Rydde vekk faglitteratur og uleste klassikere. Men det har jeg egentlig ikke så lyst til. De står så fint der de står, alle bøkene. Og det er kjedelig å ha bøker i kasser og esker. Det blir nok ei ny hylle.

I grunn trenger jeg mange nye hyller. Bak døra til arbeidsrommet ligger leksikonet mitt, som jeg kjøpte i august i fjor. Alle bøkene er tårna oppå hverandre, noen i papp, noen bare i plast, et par uten noe. I sjenken, sammen med filmer og tv-serier, står verdenshistoria i 16 bind, ulest, som jeg kjøpte i april for to år sida. Det var jo tilbud, og jeg er av den oppfatning at ethvert ordentlig hjem trenger slikt. Og filmene, som egentlig skulle være i sjenken, ligger på stuebordet, i gangen og i ei anna bokhylle. Det er jo ikke plass i sjenken.

Jeg har også mange andre bøker i sjenken. De er uleste. De venter på tur, etter et heller tilfeldig system. Men like fullt et system. De er dytta inn, stabla, står dobbelt. Bildebok inntil dokumentarbok inntil roman inntil fagbok. På nattbordet ligger det også bøker - de jeg leser i, vil lese i eller skulle ha lest i. Haugen blir stadig større. På arbeidsrommet har jeg naturligvis massevis med bøker, også utafor bokhylla. Det kan nesten se ut som om de er strødd rundt; en stabel her, en der, sju i vinduskarmen, femten på golvet, en uryddig haug i klesskapet, noen på ekstrastolen inntil veggen, mange under. Det er med andre ord behov for en skikkelig opprydning.

Jeg trenger ei solid, smal, ikke alt for djup hylle til verk og leksikon. Som helst skal passe bak døra, men bare helst, for jeg regner med at det er nesten umulig å få til med mindre jeg kjøper grisedyre BBB-reoler eller spesialbestiller hos en møbelsnekker. Og jeg trenger ei ny, standard bokhylle til å ha på kontoret, ved sida av den andre. Inni den kan jeg legge alle fagbøker, alt ulest, alle permer. Og så trenger jeg to nye dvdsøyler, som kan settes i gangen sammen med de som allerede står der. Da kan jeg endelig bruke sjenken til det alle andre bruker den til - for eksempel kan den romme vasene som står i gryteskapet. Og finserviset som det egentlig ikke er plass til i skapet over kjøkkenvasken, men som står der likevel.

Men hvis jeg kjøper så mye nytt, må jeg flytte på så mye gammelt. For eksempel skohylla, som tar opp mesteparten av plassen i gangen. Og den vesle benken jeg har kjøpt meg, med hulrom til et hemmelig lager av bøker. Og mye av det gamle må da ned i boden eller selges, for vi har ikke så god plass her i leiligheten. Det er i grunn trangt her allerede, for trangt. Kanskje løsninga rett og slett er å flytte?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar