onsdag 21. desember 2011

Mot et nytt semester

Nå er jeg endelig i mål med alt som skal gjøres før jula og det nye året: eksamener og prøver; julegaver og pakking; vasking og rydding. Nå kan jula bare komme! Og mens alle andre sitter med en kopp gløgg og skreller mandariner og knekker nøtter foran peisen mens Sølvguttene synger klokkeklart i bakgrunnen, eller med en eller annen juleklassiker på tv-skjermen og klissen konfekt opp mot ganen, sitter jeg i noen stjålne minutter foran dataskjermen og ransaker nettbokhandlene for neste års pensum. Det er mange, tjukke bøker det er snakk om, så det er bare å trykke på det lille handlekurvikonet oppe til høyre.

Det blir mer enn full studiebelastning våren 2012, fordelt på fire ulike emner. Jeg skal fortsette å lese historie, norsk historie denne gangen, og jeg skal ta et dypdykk i den høviske kulturen. Samtidig skal jeg studere deler av den høviske litteraturen i et annet kurs, kombinert med at jeg skal bli enda flinkere til å skrive nynorsk. Det blir med andre ord mange årstall å holde styr på, og skikkelser som Marie de France, P. A. Munch og Ivar Aasen er gjengangere. Jeg skal lese mer sakprosa enn jeg er vant til, og en del lange artikler (men jeg reagerer litt på at det kalles "artikkel" når den er på f.eks. 62 sider). Hele fagbøker i historie og litteratur er også pensum, sammen med utdrag fra flere doktorgradsavhandlinger og forskningsrapporter. Vårens skjønnlitterære pensum er alt i fra Arne Garborg og Jon Fosse (igjen!) til Asbjørnsen og Moe, sagaer og Kjartan Fløgstad. Jeg skal lese eventyr og ballader, dikt og kortprosa, noveller, skuespill, essays og romaner. Og jeg ser som vanlig fram til å komme i gang, men skal sjølsagt nyte noen dagers julefri først!

Med alle oppgaver levert og alle eksamener avholdt, er det bare å vente på sensuren. Jeg forventer at jeg får svar i løpet av noen dager på det meste, men den siste eksamenen kommer det sikkert ikke svar på før utpå nyåret. Jeg blir i alle fall overraska om hovedlærer og sensor har gått igjennom omtrent femti skriftlige eksamener på under ti dager - også om de har tatt seg tid til å gjøre det i løpet av jula. Men jeg stresser ikke med noe som helst. Jeg tror det har gått helt fint med alt sammen, og hvis ikke det har gått like bra som jeg tror, er jeg glad bare jeg står!

Nå venter jula. Vi skrives i det nye året!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar